Григор Димитров изхвърли Анди Мъри в Маями (видео)

от в 01:23 на 29.03.2016
Георги Христов

Григор Димитров се класира осминафиналите на "Мастърс 1000" в Маями. Той взе най-сериозната си победа през сезона като реализира пълен обрат над световния №2 Анди Мъри с 6:7(1), 6:4, 6:3. Това е общо трети успех в девет срещи за родния състезател над Мъри и първи от Уимбълдън 2014.

Освен всичко този триумф е 11-и в кариерата на първата ни ракета над тенисист от топ 10 и е най-значимият под ръководството на треньора Франко Давин. Димитров не бе печелил от май 2015-а срещу играч от челната десетка. Тогава той надви Стан Вавринка в Мадрид.

Още в първия гейм Мъри стигна до три поредни точки за пробив - 40:0. Григор обаче съумя да обърне в своя полза. При 1:1 обаче, той допусна елементарна грешка на мрежата и загуби подаването си.

Веднага след това Димитров отговори подобаващо и съумя мигновено да върне пробива. Особено впечатляваща бе последната точка, която бе спечелена с прехвърлящ удар. При 4:4 и 15:30 Григор спечели най-дългото разиграване в мача от 20 удара и изравни резултата преди да поведе 5:4.

Логично се стигна до тайбрек. В него Димитров направи три поредни грешки и изостана 0:3. До края той взе само една точка и битката приключи за 57 минути игра. Основният проблем на българина бе неговият непостоянен сервис - едва в 53% от случаите пласираше първи начален удар, а допусна и три двойни грешки.

Втората част стартира с пробив на нула за Гришо, а след това затвори за 2:0. Шокиращо или не българският №1 направи втори пореден пробив на нула срещу тенисист №2 в света - 3:0.

Мъри не се даде и отговори със серия от 10 спечелени разигравания за 3:4. Все пак до края Димитров продължи да доминира дори в по-дългите разигравания. Той пропусна сетбол с двойна грешка, а след това Мъри стигна до възможност да върне и втория пробив. Все пак българинът се измъкна и затвори за 6:4 след 43 минути игра.

В третия сет Мъри първи проби за 3:1 след непредизвикана грешка на Гришо. Българинът пласираше под 40% първи сервис и това се оказа решително в случая. Последва най-силната поредица от точки на българския състезател и той мигновено реализира рибрейк на 15. В седмия гейм Григор се възползва от няколко непредизвикани грешки от бекхенд на Анди, за да пробие на 15. До края Мъри не бе равностоен и нямаше сили да се върне в мача.

Самият двубой бе изпъстрен предимно с грешки - цели 88, от които 50 допусна британският състезател.



Така Григор Димитров подобри постижението си от миналата година, когато отпадна в същата фаза от Джон Иснър. Мъри пък имаше да защитава финал, загубен от Новак Джокович.

Следващият съперник на Димитров ще бъде Гаел Монфис. До момента французинът води с 3:1 в преките срещи между двамата. Единствената му загуба е след отказване в Букурещ през 2014-а в първи сет.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор Димитров изхвърли Анди Мъри в Маями (видео) Георги Христов
Теми:  
анди мъри | григор димитров | маями | тенис | тенис турнир в маями

Коментари





Следвайте ни в Facebook