Григор Димитров не е луд, но има нужда от помощ

от в 16:42 на 04.05.2016
Tennis.bg

В неделя Григор Димитров изпусна нещо повече от поредния си финал. В крайна сметка две години е без титла и донякъде сме имунизирани откъм негови успехи. Погледнато математически, в този мач той може би изгуби мястото си сред поставените на "Ролан Гарос". Тези 125 точки в повече, които щяха да му дойдат повече като шампион в сравнение с това, което заработи като финалист, най-вероятно ще бъдат разликата между 32-рото място и пускането му на общо основание в жребия за основната схема. Без тези точки и с ранното му отпадане в Мадрид най-вероятно ще бъде извън 32-мата на "Ролан Гарос".

Загубата в Истанбул сложи край и на алибито за решението му да остане при същия производител на ракети. Григор имаше оферта за смяна на доставчика, но през март миналата година реши, че ще остане при тези, с които започна кариерата си. Резултатът е купища скъсани кордажи, все в неподходящи моменти, което доведе до обрата в неделя.

Освен всичко друго Григор се върна към състоянието, в което беше до преди 2-3 години - издъхващ на корта, след като минат 2 часа игра. Бяхме забравили това още по времето, когато той работеше с Роджър Рашид. Само че миналата година Рашид стана неудобен, а с новия треньор Димитров, изглежда, се връща и към старите си навици. След 2 часа за повечето големи играчи мачът тепърва започва. В неговия случай той завърши предсрочно и с обрат, който много ще горчи.
Освен смяната на ракетите през миналата година на Димитров му беше предложено да работи със спортен психолог. Той отказа с думите, че не е луд.

Психологията в спорта обаче не се измерва само с психическото състояние и освидетелстването на даден спортист. Спортните психолози правят чудеса. Ако не вярвате, питайте за ролята на доктор Стийв Питърс за успехите на Рони О'Съливан в снукъра.

Хубаво е, че Григор осъзна какво е направил с това демонстративно чупене на ракети. Изказването му показа, че той е готов да поправи тези грешки. Въпросът е, че от година на година очакванията към него не намаляват, а резултатите вървят в обратна посока.

Йордан Божинов, "Евроспорт" за "7 дни спорт"


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров не е луд, но има нужда от помощ Tennis.bg
Теми:  
григор димитров | йордан божинов | коментар

Коментари





Следвайте ни в Facebook