Григор Димитров: Не мисля за ранглистата

от в 16:44 на 29.04.2016
Теодор Кафеджиев

От време на време Григор Димитров се измъква и когато не играе добре. Звездата ни в тениса бе съвсем близо до възможността да събере багажа още след първия си мач в Истанбул. Полуфиналистът от миналия сезон оцеля след 7:5, 4:6, 7:5 срещу 194-ия в света Адриан Унгур. 31-годишният румънец, който премина квалификации, бе само на 2 точки от победата.

Димитров отново показа неувереност в много моменти, изпусна много възможности, а след една от грешките си счупи атрактивно ракетата си. Съперник на Григор Димитров ще бъде Иржи Весели (Чех). Двамата са се срещали веднъж до момента на турнира в Букурещ през 2014 г., където Григор спечели със 7:6 (7:5), 6:2 по пътя към титлата. Преди две седмици на турнира от сериите „Мастърс 1000" в Монте Карло Весели отстрани водача в световната ранглиста Новак Джокович и предизвика една от най-големите изненади в световния тенис.

- Григор, очаквахте ли толкова труден мач?
- Да, винаги трябва да очаквам неочакваното. Аз не играх добре, това се видя ясно. Не съм доволен от играта си, но съм доволен от крайния резултат.

- В момента сте 29-и в ранглистата. Какви са целите ви?
- Не мисля за ранглистата. Това е нещо, което може да се промени бързо, дори само с един турнир. Най-важното нещо за мен в момента е играта ми. Не играх по най-добрия начин.

- Имаше момент, в който Унгур бе на две точки от победата. Какво си мислехте тогава?
- Със сигурност не мислех, че ще загубя (смее се). В такива моменти е важно да запазиш концентрация, да мислиш за следващата точка. Постарах се да се представя добре в тези моменти и да мисля позитивно. Винаги съм изисквал много от себе си, винаги съм искал да играя перфектно или поне близо до перфектното, но знам, че е трудно това да се случва постоянно.

- Победителите не ги съдят, но сигурно имате доста забележки към играта си?
- Наистина нямах добър мач, но победих, което е най-важното. Много от нещата, които не направих както трябва, ще ги променя. Адриан не е случаен играч, а освен това той имаше и мач повече от мен тук. Той е типичен клей-корт играч, с много добър бекхенд, движи се отлично по корта. Исках да съм максимално спокоен и да се възползвам от всяка една негова грешка. Винаги подобни мачове за мен са били позитивни. В крайна сметка тенисът е проста игра, колкото повече я усложняваш, толкова повече проблеми имаш. Аз си усложних мача. Изцяло вината си бе моя, но в същото време искам да дам кредит и на опонента. Тренирал съм с него и знам, че играе добре.

- Изглеждаше така, като че ли на моменти не знаете какво точно да направите на корта.
- В много от разиграванията исках да направя прекалено много с топката. Сгреших няколко форхенда, които още са ми в главата. Без да имам причина да удрям топката толкова силно, направих точно това. Говорих с треньора ми след мача, много от нещата, които направих във важните моменти, са добре, за което съм щастлив.

- Това е втори турнир за вас на клей. Чувствате ли се вече аклиматизиран на тази настилка?
- Има разлика от клей до клей. В Монте Карло настилката беше много по-различна от тук. Два пъти играх на централния корт тук и ми бе интересно. Не очаквах кортът да е толкова бавен, което ми направи силно впечатление. Нямаше силно слънце и кортът бе допълнително тежък. Понякога топката тупка много криво, което ми изигра лоша шега, но това е част от играта.

Явор Геронтиев, "24 часа"

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров: Не мисля за ранглистата Теодор Кафеджиев
Теми:  
григор димитров | истанбул

Коментари





Следвайте ни в Facebook