Григор Димитров се поздрави с първа победа на Уимбълдън от 4 години насам!

от в 18:00 на 30.06.2021
Диана Андреева

Григор Димитров откри кампанията си в Лондон с победа над световния номер 106 Фернандо Вердаско. Първата ракета на България реализира пълен обрат, за да може след 3:6 6:3 6:4 6:4 да се поздрави с крайния успех. Благодарение на труимфа си през днешния ден, утре Димитров ще се изправи срещу Александър Бублик или Михаил Кукушкин в спор за място в третия етап от Уимбълдън 2021.

Пандемията от COVID-19 отложи миналогодишното издание на надпреварата, а през 2018 и 2019 Димитров допусна ранни поражения, което и е причината това да е първата победа в английската столица за първата ракета на страната ни от четири сезона насам. За Вердаско обаче днешният мач е поредното доказателство, че ветеранът вече не може да се съревновава на едно ниво с топ състезателите и кариерата му е към своя край.

Мачът започна много равностойно. Двамата тенисисти се стремяха да приключват бързо разиграванията, опитвайки се да пласират ударите си възможно най-дълбоко, но късметът далеч не беше на страна на нашето момче и той често пъти не успяваше да намери очертанията на полето. След серия от убедителни ретури и страхотна комбинация сервис-мрежа Григор достигна до брейкбол, но изпусна своя шанс, а с това впоследствие и сета. Колеблив на сервис, хасковлията допусна брейк за 3:5 и в крайна сметка частта отиде в актива на световния номер 106.

След почивката Димитров се завърна с нови сили. Българинът бе неотразим от всяка една точка на корта и уверено печелеше гейм след гейм. Авансът на Григор постепенно се увеличаваше, а щом резултатът стана 5:0, всичко сякаш беше решено, но Вердаско далеч не беше на това мнение. Ветеранът показа познатия си борбен характер и спаси два сетбола, като от там нататък изцяло пое инициативата в свои ръце. Фернандо бе на път да направи немислим за нашето момче обрат, ала моментен спад в играта му се оказа ключов за изхода на сета и Димитров възвърна паритета в отделните части. 

Силите на корта се изравниха, а началният удар на Григор, макар и да не беше постоянен, помагаше на първата ни ракета без никакви колебания да преминава през сервис геймовете си. Димитров се придвижваше по настилката далеч по-уверено от своя противник, което правеше задачата на Вердаско да затрудни българина почти невъзможна. Фернандо промени стратегията си и се опита да печели директно точките си без да навлиза в разигравания, но и това не му бе от полза и след маратонски гейм световният номер 106 допусна пробив. Григор запази аванса си и постепенно се приближи до затваряне на сета, където за разлика от миналата част бе категоричен и сложи край за 6:4.

В последния сет испанецът, противно на очакванията, далеч не беше изтощен от продължителния мач. Вердаско се бореше за всяка една точка и на моменти дори доминираше на корта, ала това не му беше достатъчно. След като пропиля брейкбол Фернандо бе още по-мотивиран да не се предава, а агресивните му удари затрудняваха първата ни ракета. Все пак Григор демонстрира класата си и успя да реализира пробив в седмия гейм и впоследствие безпроблемно сложи край на мача.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров се поздрави с първа победа на Уимбълдън от 4 години насам! Диана Андреева
Теми:  
григор димитров | уимбълдън | фернандо вердаско

Коментари





Следвайте ни в Facebook