Григор Димитров срещу Алехандро Давидович Фокина - анализи, очаквания и коефициенти

от в 07:32 на 11.05.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров открива през днешния ден участието си на Мастърса в Рим, като негов съперник ще бъде Алехандро Давидович Фокина. Първата ни ракета и испанецът никога досега не са се изправяли един срещу друг, а двубоят далеч няма да бъде лесен, защото клеят е любимата настилка на световния номер 48, но нека все пак да поразсъждаваме как нашият сънародник би могъл да се поздрави с крайната победа.

Какво да очакваме от Алехандро Давидович Фокина?

20-годишният състезател се намира във формата на живота си и постоянно прогресира в световната ранглиста, откакто Турът възобнови дейност през миналия сезон. Фокина дебютира в топ 50 преди няколко седмици, което стана благодарение на дебютното му класиране за четвъртфинала на Мастърс надпревара. Младокът досега няма спечелена титла при мъжете на най-високото ниво, само че може да се похвали с впечатляващи резултати при юношите, където е бивш шампион на Уимбълдън и водач в световната ранглиста.

Давидович се чувства изключително удобно върху червените кортове, на които е постигнал почти всичките си най-добри резултати, а движението му на сгурията е безупречно. Испанецът разполага с едни от най-добрите къси топки в мъжкия тенис, макар че често е склонен да прекалява с изпълнението на този прийом, ставайки предвидим в действията си. Фокина харесва темповите разигравания от дъното на корта, в които контролира случващото се чрез мощните си удари от двете страни.

Алехандро обаче е много непостоянен в действията си, като е способен да играе почти съвършено на моменти, ала същото важи и в противоположна посока. Тези лъкатушения в представянето му се дължат и на буйния му нрав, който често взема връх над разума и го кара да взема множество необмислени решения на корта.

Непоставеният играч далеч не разполага със страховит начален удар, като допуска множество двойни грешки и шансовете за пробив не са рядкост пред опонентите му. Съвсем друго е положението с качеството на неговия ретур, защото той има способността да бъде много агресивен на посрещане и често хваща невероятни ъгли, оставайки безпомощен противника.

Как може да се противопостави Григор Димитров?

Българинът категорично разполага с много по-сериозен опит и знае как да сдържа емоциите си във важните моменти. Именно спокойствието ще бъде един от най-верните съюзници на Димитров, който със сигурност ще се защитава през по-голямата част от срещата и вероятно ще запише далеч по-скромен брой атрактивни изпълнения от испанеца, ала същевременно е значително по-константен в действията си и това е една от предпоставките, които накланят везните в полза на българина.

Ключово за родния ни представител ще бъде как използва началния си удар, тъй като той е огромен длъжник на Григор в последните турнири и е трудно да определим какво да очакваме този път. Категорично подаването на нашето момче е със значително по-голям потенциал да носи бързи точки спрямо това на Фокина, само че ако отново видим същото представяне от Мадрид на този елемент, то младокът с лекота ще наказва колебливите изяви на Димитров от сервис линията.

Гришо трябва да се старае да променя темпото на играта, защото Давидович става много опасен, когато намери ритъм и може да те остави без никакви шансове за определени периоди. Такива моменти ще са обаче по-скоро временно явление, така че първата ни ракета просто трябва да следва тактическия си план и да не се притеснява от подобни изригвания, защото неминуемо ще дойде спад, като точно тогава българинът трябва да натисне опонента си и ясно да му покаже кой е по-класният състезател, разклащайки изцяло менталната му настройка.

Очаквания и коефициенти

Аз лично очаквам много равностойна битка, в която шансовете ще бъдат силно изравнени, но успехът е напълно по силите на Григор и далеч не се изискват някакви чудеса от храброст, за да бъде надигран квалификанта.

Букмейкърите изненадващо определят Фокина за фаворит, предлагайки ставка от 1.65 за негов краен успех, а шансовете на Димитров се котират на 2.10, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, като се надявам този път случаят да е точно такъв и Григор да ни зарадва с победа. Срещата пък отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Алехандро Давидович Фокина - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | алехандро давидович фокина | Анализ | григор димитров | Превю | рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook