Григор Димитров срещу Алекс Болт - анализи, очаквания и коефициенти

от в 07:56 на 10.02.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров откри участието си на Откритото първенство на Австралия с великолепна победа над Марин Чилич и даде сериозна заявка за силно представяне в турнира, но днес за него предстои нов сериозен тест, а именно среща с местния представител Алекс Болт, който неведнъж е показвал колко опасен може да бъде пред домашна публика срещу фаворитите. Все пак българинът безспорно ще влезе в двубоя със статут на фаворит, но все пак нека заедно поразсъждаваме какво трябва да стори първата ни ракета, за да оправдае очакванията към него.

Какво да очакваме от Алекс Болт?

Австралиецът е на 28 години и е висок 183 сантиметра. В момента се намира под номер 166 в световната ранглиста, а рекордната му позиция е 125-тата. Може да се похвали с три титли на ниво Чаланджър и две такива във Фючърсите, ала никога дори не е достигал до четвъртфинал на АТП надпревара. Австралиецът определя своя форхенд за любимия си удар, а предпочитаната му настилка е именно твърдата.

Левичарят разполага с изключително плоски удари, които кореспондират отлично с бързата настилка в Мелбърн и чрез тях би могъл да натиска сечените бекхенди на Григор, които бяха в основата на успеха на българина срещу Чилич. Болт обича да играе темпово и взема рано топката след отскока, като често атакува мрежата, където разполага с отлично чувство при волетата.

Местният тенисист също така харесва да разнообразява играта със слайсове и често внезапно ускорява темпото след някой такъв, държейки противника си в неведение. Всъщност подсечените изпъления от обратния удар се явяват като основна опция за австралиеца, тъй като това е явна слабост в неговата игра. Друга негативна черта на Алекс е липсата на търпение в определени моменти и за Григор ще е от полза, ако вкара срещата в по-бавно русло на провеждане.

Сигурно е, че Болт няма как да бъде подценен, тъй като през миналата седмица той беше само на точка от победа над Стан Вавринка, а през миналата година достигна до третия кръг на Аустрелиън Оупън, в който изобщо не бе далеч от реализирането на сензационен успех над Доминик Тийм.

Как може да се противопостави Григор Димитров?

Най-важното за Григор ще бъде да се настрои към особения стил на непознатия си съперник, а дългият формат ще позволи напълно това на родния ни представител. Гришо превъзхожда опонента си във всеки компонент на играта, но не трябва да допуска спадове в своята концентрация, защото неговият съперник е показвал в миналото, че не се страхува от големите имена и може да бъде много опасен, имайки зад себе си подкрепата от трибуните.

Димитров не бива да предприема твърде пасивен подход по подобие на миналата си среща, тъй като Болт е далеч по-маневрен противник и с лекота би могъл да диктува темпото, ако му бъде предоставена инициативата.

Нашето момче отново може да си позволи да не търси линиите, но ще трябва да играе с максимална дълбочина, възпирайки по този начин австралиеца от възможността да навлезе навътре в корта и да практикува любимия си тенис. Успее ли българинът да неутрализира атаките на напористия Болт, то той не би трябвало да има проблеми със спечелването на сблъсъка.

Очаквания и коефициенти:

Моите лични очаквания са Григор да има известни проблеми в двубоя и да видим далеч по-сериозна битка спрямо случилото се на старта на турнира, само че не вярвам да се стигне до изненада, защото първата ни ракета загуби от сравнително непретенциозен съперник точно в Мелбърн през миналия сезон и едва ли ще си позволи каквото и да било отпускане.

Букмейкърите също фаворизират сериозно Григор Димитров, предлагайки коефициент от 1.15 за негова евентуална победа, докато ставката на Болт се котира на 4.50, което далеч не е гаранция за крайния изход на срещата, така че всяка подкрепа за нашия сънародник няма да бъде излишна, а битката между Болт и Димитров отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Алекс Болт - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
александър лазов | Анализи | григор димитров | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook