Григор Димитров срещу Александър Бублик - анализи, очаквания и коефициенти

от в 11:31 на 01.07.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров започна по отличен начин участието си на тазгодишния Уимбълдън, но във втория кръг му предстои изключително трудно изпитание в лицето на Александър Бублик. Казахстанецът прави най-силната си година в Тура и определено се чувства в свои води на тревата, а освен това е постигал победа над нашия сънародник при единствената си среща с него, която беше в Чънгду през 2019-а. Сега обаче обстоятелствата са съвсем различни, така че нека заедно да поразсъждаваме как първата ни ракета би могъл да се поздрави с победата.

Какво да очакваме от Александър Бублик?

Това е въпрос, на който самият Саша трудно би могъл да отговори. Точно непредсказуемостта на Бублик го прави толкова опасен опонент и никога не знаеш какво те очаква. В момента младокът се намира на 38-та позиция в световната ранглиста, което е само на едно място от рекордното му класиране. Към момента състезателят няма титла на ниво ATP, но за дълъг период бе сред 10-те играчи, които се представят най-добре през сезона и този момент въобще не изглежда далеч.

24-годишният тенисист разполага с един от най-мощните начални удари и често изпълнява дори вторите си подавания с максимална сила. Освен това е изключително вариативен, като редува плоски удари с такива, изпълнени със сериозно количество топспин, а късите топки и излизанията към мрежата са други от оръжията в неговия арсенал.

Проблемът за Бублик е, че самият той не знае как да изглежда стила му и играта ми прилича на един приятно разпилян хаос. Страхотните изпълнения не липсват, само че изборът на даден удар категорично не е сред силните страни на казахстанеца и той често прави ненужни грешки в опита си да бъде оригинален.

Световният номер 38 се харесва на публиката, тъй като играе смело независимо от ситуацията на корта, ала често предприетите рискове не се отплащат и водят до висок брой двойни грешки или пресилени топки от наглед елементарни ситуации.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Българинът трябва да бъде търпелив и да се стреми да удължава разиграванията, защото съперникът му страда от сериозна липса на търпение и неминуемо ще търси бързи завършеци на точките. Григор може умишлено да се поставя в дефанзивна позиция, но същевременно да пласира изпълненията си в такава точка на корта, от която за Саша ще бъде предизвикателство да пласира уинър.

Димитров може да разнообразява играта с подсечения си бекхенд, който ще кара високия казахстанец да прикляка и категорично ще го изважда от зоната му на комфорт. Гришо също така трябва да се опитва да движи противника си при всяка възможност, имайки предвид колко ненавижда да тича Бублик. В това отношение Саша много напомня на Ник Кирьос, което предполага как нашето момче ще може да завършва точките с далеч по-малко усилия от обикновено.

Добра стратегия се очертава и навлизането навътре при втория сервис на непоставения играч, чието его би било силно раздразнено от такова поведение и буквално ще иска да разстреля нашия сънародник с началния си удар, а това със сигурност ще се окаже самоубийствен подход за самия казахстанец.

Очаквания и коефициенти

Очаквам много близък двубой, като от ключово значение ще бъде първото подаване на Григор да работи, тъй като връщането на пробивите днес се очертава да бъде крайно тежка задача и фокусът не трябва да спада дори за секунда. Точно по тази причина фаворизирам леко родния ни представител, който трябва да покаже по-голямото си хладнокръвие в тънките моменти.

Букмейкърите също определят хасковлията за фаворит, предлагайки ставка от 1.66 за негов краен успех, а шансовете на казахстанеца се котират на 2.10, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, но се надявам този път случаят да не е такъв и Григор да ни зарадва с победа, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Александър Бублик - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър бублик | Анализ | бгтенис | григор димитров | уимбълдън

Коментари

Следвайте ни в Facebook