Григор Димитров срещу Александър Бублик - анализи, очаквания и коефициенти

от в 14:25 на 15.03.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров започна по отличен начин участието си на тазгодишния Мастърс в Индиън Уелс, побеждавайки световния №78 Джордън Томпсън, като в третия кръг му предстои далеч по-трудно изпитание в лицето на винаги непредвидимия Александър Бублик, който преди дни записа едва първата си победа в турнира изобщо, надделявайки над бившия №1 в света Анди Мъри.

До този момент Димитров и Бублик са се изправяли общо три пъти един срещу друг, като балансът е в полза на представителя на Казахстан, който води с 2:1 в преките им сблъсъци. Последните две срещи помежду им се състояха през миналия сезон, когато световният №33 се поздрави с успеха във втория кръг на Уимбълдън, но малко повече от месец по-късно сънародникът ни взе реванш на Мастърса в Синсинати.

Предстоящият им двубой се очаква да стартира около 03:00 часа българско време тази нощ, а сега нека заедно разгледаме как хасковлията би могъл да постигне втора поредна победа над днешния си опонент.

Какво да очакваме от Александър Бублик?

Това е въпрос, на който самият Саша трудно би могъл да отговори. Точно непредсказуемостта на Бублик го прави толкова опасен опонент и никога не знаеш какво те очаква. Казахстанецът се намира в страхотна форма през последните месеци, след като през февруари вдигна своята първа и единствена до този момент АТР титла на турнира в Монпелие, като в момента заема 33-ото място в световната ранглиста - само с три позиции по-ниско от върховото му класиране.

24-годишният тенисист разполага с един от най-мощните начални удари и често изпълнява дори вторите си подавания с максимална сила. Освен това е изключително вариативен, като редува плоски удари с такива, изпълнени със сериозно количество топспин, а късите топки и излизанията към мрежата са други от оръжията в неговия арсенал.

Проблемът за Бублик е, че самият той не знае как да изглежда стилът му и играта му прилича на един приятно разпилян хаос. Страхотните изпълнения не липсват, само че изборът на даден удар категорично не е сред силните страни на казахстанеца и той често прави ненужни грешки в опита си да бъде оригинален.

Световният №33 се харесва на публиката, тъй като играе смело независимо от ситуацията на корта, ала често предприетите рискове не се отплащат и водят до висок брой двойни грешки или пресилени топки от наглед елементарни ситуации.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Българинът трябва да бъде търпелив и да се стреми да удължава разиграванията, защото съперникът му страда от сериозна липса на търпение и неминуемо ще търси бързи завършеци на точките. Григор може умишлено да се поставя в дефанзивна позиция, но същевременно да пласира изпълненията си в такава точка на корта, от която за Саша ще бъде предизвикателство да пласира уинър.

Димитров може да разнообразява играта с подсечения си бекхенд, който ще кара високия казахстанец да прикляка и категорично ще го изважда от зоната му на комфорт. Гришо също така трябва да се опитва да движи противника си при всяка възможност, имайки предвид колко ненавижда да тича Бублик. В това отношение Саша много напомня на Ник Кирьос, което предполага как нашето момче ще може да завършва точките с далеч по-малко усилия от обикновено.

Добра стратегия се очертава и навлизането навътре при втория сервис на по-нискоранкирания играч, чието его би било силно раздразнено от такова поведение и буквално ще иска да разстреля нашия сънародник с началния си удар, а това със сигурност ще се окаже самоубийствен подход за самия казахстанец.

Очаквания и коефициенти

Очаквам много близък двубой, като от ключово значение ще бъде първото подаване на Григор да работи, тъй като връщането на пробивите днес се очертава да бъде крайно тежка задача и фокусът не трябва да спада дори за секунда. Точно по тази причина фаворизирам леко родния ни представител, който трябва да покаже по-голямото си търпение в тънките моменти.

Букмейкърите определят казахстанеца за лек фаворит, предлагайки ставка от 1.80 за негов краен успех, а шансовете на хасковлията се котират на 2.00. Макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, за нас остава надеждата, че случаят ще е именно такъв и Григор ще успее да ни зарадва с победа, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Александър Бублик - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър бублик | Анализи | анализи и истории | бгтенис | григор димитров | индиън уелс | истории и анализи | Превютa

Коментари





Следвайте ни в Facebook