Григор Димитров срещу Анди Мъри -анализи, очаквания и коефициенти

от в 17:16 на 31.08.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров записа своя първи обрат от 0:2 сета в кариерата, след като отрази цели три мачбола в срещата си срещу Алекс Молчан от първия кръг на US Open, която продължи рекордните досега за турнира - 4 часа и 37 минути. Сега обаче пред хасковлията предстои много по-тежко изпитание, защото днес в 19:00 часа ще излезе на централния корт "Артър Аш" в опит да отстрани бившия шампион Анди Мъри, който през този сезон напомня на моменти за най-добрите си дни в спорта, така че нека не губим излишно време и се впуснем в традиционните ни анализи преди мачовете на първата ни ракета.

Съперничество:

Досега Димитров и бившият номер едно са се срещали цели 11 пъти, като британецът има сериозно надмощие от 8:3 победи в преките двубои. От друга страна обаче, то трябва да отчетем, че родният ни представител е постигнал някои запомнящи се успехи над Мъри, както този на Уимбълдън от 2014-та, когато не отпусна дори сет на защитаващия шампион, а самият Гришо призна как любимата му победа над двукратния олимпийски златен медалист е тази от полуфиналната фаза на състезанието в Акапулко през същата година, като впоследствие българинът завоюва и титлата в мексиканския град. Последният им сблъсък в Големия шлем пък е точно на US Open, а въпросната среща завърши с разгромен триумф на Мъри, който тогава губи само пет гейма и продължава към четвъртфиналите на турнира, но оттогава са миналия цели седем години и определено сър Анди не е същият играч.

Спецификите в играта на Анди Мъри:

3-кратният "мейджър шампион е висок 187 сантиметра, изпълнява бекхенд с две ръце и е на 36-годишна възраст, но съм убеден, че сте достатъчно добре запознати с неговата биография и е по-добре да преминем към спортно-техническата част от нещата.

Както може да се предположи от множеството трофеи в звездната му кариера, то играта на Мъри е напълно завършена и той няма видими слабости. Безспорно неговото основно оръжие е ретурът, като единствено Новак Джокович може да претендира, че е по-добър в този компонент, а освен това бих отличил и бекхенда на бившия номер едно, чиято ефективност винаги е била много висока и Мъри е способен с лекота да сменя посоката на разиграванията с този си удар.

Първият сервис на ветерана също е много ефективен и би могъл да му носи множество лесни точки, но нещата не стоят така при неговото второ подаване, което е с много ниска скорост и винаги е било атакувано от съперниците му. Безспорно непоставеният играч е един от състезателите с най-добра защита и притежава фамозна контра игра, имайки способността да обърне точката от всяка една позиция.

Настоящият номер 37 може да не е от най-вариативните играчи, но умее да импровизира на корта, като притежава високо тенис IQ и е способен да разнообразява играта с отличния си дефанзивен сечен бекхенд, както и отлично подготвени атаки към мрежата, ако получи плитка и удобна топка за целта.

Какво може да предприеме Григор Димитров, за да се поздрави с успеха?

Нашият сънародник все пак може да се захване за някои недотам силни страни в тениса на Мъри, започвайки от неговия форхенд. Далеч не казвам, че британецът няма първокласен дланов удар, само че има известни трудности, когато му се налага да нанася завършващи удари от тази страна и не е достатъчно константен в силата на отиграванията си, което може да бъде използвано срещу него.

Също така, то е категоричен факт, че шампионът от 2012-та често заема прекалено пасивна позиция на корта и Григор трябва да се възползва от това, а не да стои на основната линия, откъдето няма абсолютно никакъв шанс да се надиграва с някогашния номер едно, който ще го вкара в битка на бекхенд диагонали, в която ще имаме предизвестен победител.

Димитров трябва да играе тенис на един дъх, както го направи на Уимбълдън преди цели девет години и да е готов да рискува повече от обикновено. Родният ни представител е длъжен да води играта със своя форхенд и постепенно да изгражда точката, докато получи възможност да излезе на мрежата или просто да нанесе уинър.

Бих обърнал сериозно внимание и на ретурите, защото този елемент меко казано не работеше за Гришо в предходната среща. Бившият номер три не проби нито веднъж Алекс Молчан в откриващите два сета от мача им и не се възползваше от меките му подавания, дори когато словакът получи схващане и едва прехвърляше мрежата с началния си удар. Надявам се днес това да не е така и 19-ият поставен да заема една достатъчно атакуваща позиция на посрещане.

Накрая бих обърнал внимание на физическото състояние на Мъри, който може да е много борбен и да компенсира това, че играе с метална тазобедрена става, но не е случайност, че сър Анди няма никакви успехи в Шлема през последните години, тъй като трудно поддържа един и същи интензитет в дългия формат, така че първата ни ракета трябва да е готов да се възползва от евентуалните спадове в нивото на енергията на съперника си.

Очаквания и коефициенти:

Очаквам да видим един много по-различен Григор Димитров, който да даде здрав битка на бившия шампион, но определено Мъри към момента играе по-добър тенис и има далеч по-приятни спомени от участията си на Откритото първенство на САЩ. Големият корт също е предимство за британеца, който ще може да се защитава изтеглен много зад основната линия и бих определил именно него за лек фаворит, въпреки че по никакъв начин не отписвам родния ни представител.

Букмейкърите определят Димитров за много лек фаворит, предлагайки ставка от 1.80 за негова крайна победа, докато шансовете на британеца се котират на 2.00. Ние пък можем само да се надяваме, че тези предварителни очаквания действително ще се сбъднат и нашият сънародник ще премине втория кръг на Откритото първенство на САЩ, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Анди Мъри -анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open | Анализи | анализи и истории | анализи и превюта | анди мъри | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | превюта | превюта и анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook