Григор Димитров срещу Андрей Мартин - анализ, коефициенти и очаквания

от в 00:49 на 01.10.2020
Марк Хаджижеков

Почти дойде време за мача от втория кръг на Ролан Гарос на Григор Димитров. Българинът изигра солиден двубой в първия кръг от надпреварата, надделявайки с 3:0 сета над Грегоар Барер, като следващото предизвикателство, което ще се изправи на пътя на първата ни ракета в Париж, се казва Андрей Мартин

Малцина са запознати със словашкия тенисист, а ето и най-любопитните детайли, свързани с Андрей Мартин

Мартин се намира под №102 в световната ранглиста. Най-предното класиране на словака е 93-то, като то идва в началото на февруари месец тази година. Имайки предвид историята на мястото му в класацията на АТР, очаквано, Мартин няма кой знае какви резултати в професионалния тур. 

Цялостната му статистика по отношение на победи и загуби в мачове в основните схеми на турнири от ранг АТР 250 и нагоре сочи 20-23, което се равнява на едва 46,5% успеваемост. За сравнение Григор е спечелил 60,2% от своите мачове в официалната верига на АТР, като трябва да се има предвид, че хасковлията е изиграл 11 пъти повече срещи спрямо предстоящия си съперник. Възрастта също не може да се използва като оправдание за словака, който преди точно 10 дена навърши 31 години. 

Въпреки това Мартин не бива да бъде подценяван 

Всички знаем как Григор на моменти среща неимоверни трудности с преодоляването на тенисисти наглед далеч под нивото си особено когато става дума за първи мач в съперничеството му с друг състезател. Макар и кариерата на Григор да се е развила по значително по-благоприятен начин в сравнение с тази на Мартин, българинът ще трябва да бъде подготвен да се изправи срещу играч, който всъщност няма какво да губи. 

Също така Мартин посече популярно име в света на тениса в първия кръг на Ролан Гарос. Жертва на словашкия тенисист тогава стана Жоао Соуса, който бе способен да бъде равностоен на своя съперник само за един сет, преди да бъде ,,пометен от корта" и да загуби с убедителното 7:5 6:1 6:2

Вторият кръг на Ролан Гарос все пак определено е едно от върховите постижения в кариерата на Андрей. Ето какво сочат останалите му най-значими резултати: 

Мартин може да се похвали с финал на АТР надпревара. Това става през 2016-та година на турнира в Умаг, когато словакът губи заключителния мач от четвъртия поставен тогава Фабио Фонини. Важно е да се отбележи, че настилката в Умаг е червена, което може да ни даде недвузначен отговор на въпроса на коя повърхност Мартин се чувства най-комфортно. Неслучайно Андрей посочва и събитието в Умаг като свое любимо такова. 

Всъщност единствената настилка, на която Мартин има положителен баланс победи и загуби, е именно клеят. Процентът му се равнява на 53,1 на сто, докато този на Григор - на 58,1%

Словакът може да се похвали и с постижение, което липсва при Григор 

Това е победа на клей срещу Пабло Кареньо Буста. Тя става факт през 2018-та година на турнира в Кито, като успехът изстрелва словашкия представител до полуфиналите на надпреврата. За сведение всички помним трите болезнени загуби на Григор от испанския клей специалист (Мадрид 2016 г., Ролан Гарос 2017 г. и Барселона 2018 г.) 

Стане ли дума обаче за резултати на турнирите от Големия шлем, Мартин не може да се похвали с нито една победа извън кортовете на Откритото първенство на Франция. Именно в Париж словакът бележи най-дълбокото си навлизане в основната схема на ,,Мейджър" надпревара, като това се случва през 2016-та година. Тогава Андрей постига победа срещу Даниел Муньоз де ла Нава, както и изненадващ успех срещу Лука Пуй във втория кръг, преди да отстъпи на Милош Раонич в три сета. 

Какво сочат коефициентите? 

Естествено, Григор влиза в мача като тотален фаворит, а букмейкърите няма как да пренебрегнат всички гореспоменати фактори, които подкрепят този прозрачен избор. Победа за хасковлията е оценена на коефициент от 1.12, като специалистите по залозите видимо не очакват блестящо представяне от страна на словака, прогнозирайки негов успех с вероятност от 6.00 пункта. 

Чиста победа за Григор се изчислява на напълно стандартния коефициент от 1.80, докато победа в четири сета в негова полза се оценява на 3.60. Букмейкърите стават значително по-скептични при вероятността мачът да предложи някаква по-сериозна интрига, като победа за Гришо в пет сета пък се прогнозира с вероятност от коефициент 7.50

Ставката пада неимоверно при прогноза за изненада; 3:0 сета в полза на Мартин са оценени на шанс от 21.00, докато успех с 3:1 се изчислява с вероятност 15.00. Петсетова драма с изход победител Андрей Мартин пък се пресмята на коефициент от 13.00


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Андрей Мартин - анализ, коефициенти и очаквания Марк Хаджижеков
Теми:  
андрей мартин | григор димитров | ролан гарос | тенис анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook