Григор Димитров срещу Аслан Карацев - анализи очаквания и коефициенти

от в 10:21 на 13.02.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров остави отлични впечатления с изявите си през първите седмици от сезона, когато инкасира загуби единствено срещу двамата финалисти от Аустрелиън Оупън - Стефанос Циципас и Новак Джокович, които категорично са играчите, намиращи се в най-добра моментна форма. Сега нашето момче се отправя към Европа, където му предстои да вземе участие в АТР 500 надпреварата в Ротердам, където през 2018 година достигна до сблъсъка за титлата, бивайки спрян от Роджър Федерер.

През настоящата година жребият отреди на родния ни представител да открие кампанията си срещу играч, тръгнал от квалификациите, но късметът не се усмихна на българина и го изправи срещу несъмнено най-трудното предизвикателство от четиримата възможни състезатели, а именно Аслан Карацев. Двамата се изправиха един срещу друг преди по-малко от месец, когато се срещнаха на старта на Откритото първенство на Австралия и победата бе на страната на най-добрия ни тенисист, който надделя в последователни сетове. Днес се очаква те да излязат на корта в Ротердам не преди 15:30 часа българско време, а сега нека поразсъждаваме как хасковлията би могъл да повтори успеха си над винаги непредсказуемия руснак.

Какво да очакваме от Аслан Карацев?

Карацев е един от най-талантливите юноши в Русия, но през годините страда от редица травми, сблъсква се със сериозни финансови затруднения и сменя твърде често локациите, докато най-сетне открива себе си в Минск, където с помощта на треньора Егор Ятсук печели серия от Чаланджъри и пробива в топ 100 на 27-годишна възраст. Аслан не спира с полуфинала в Мелбърн и впоследствие печели трофея в Дубай, доказвайки как той не е просто чудо за един ден, ала постепенно идва сериозен спад в резултатите му.

Твърде рисковият стил на бившия номер 14 не може да бъде печеливш в поредица от двубои на най-високото ниво и макар осетинецът да може да надиграе всеки съперник, то също така е способен да загуби от далеч по-нискоразрядни опоненти. Нещата ескалират до такава степен, че срещу Карацев в момента има обвинения за уреждане на мачове и не е напълно невъзможно да повярваме в подобно нещо, имайки предвид дългите години, които играчът прекарва на най-ниските професионални нива и миналото на наставника му, за когото е известно как е склонявал свои бивши състезатели да допускат умишлени поражения.

Все пак не можем да отречем страховитите удари, с които световният номер 98 е в състояние да завърши точката от всяка една позиция на корта. Карацев ускорява топката еднакво добре от форхенд и бекхенд, като тя лети тихо, наподобявайки движението на електрически влак, което го различава от неговия сънародник Андрей Рубльов, защото знаем как световният номер 6 сякаш разтриса цялата земя, когато се опитва да нанесе печелившо отиграване.

Руснакът също така владее до съвършенство драйв волетата, които са негова запазена марка и често можем да го видим как взема топката от въздуха, а също така с лекота изпълнява неспасяеми къси диагонали и неслучайно някои виждат в него по-мощна версия на Новак Джокович, тъй като притежава сходна техника на ударите с 22-кратния шампион от Шлема. За разлика от Ноле обаче, то Карацев е изключително непостоянен в изявите си и често е своят най-голям враг, тъй като неведнъж е губил контрол над емоциите си на корта и сме го виждали да пресилва ненужно всяко едно свое отиграване, докато не постигне ефект на пълно саморазрушение.

Длъжни сме да отбележим и крайно колебливия втори сервис на някогашния полуфиналист в Мелбърн, чието изпълнение далеч не е контролирано и двойните грешки са често срещано явление в играта на осетинеца. Не бива да пренебрегваме и обстоятелството, че той практикува сравнително праволинеен тенис и лесно може да бъде изкаран от зоната си на комфорт, когато срещне достатъчно вариативен съперник.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Нещата изглеждат на другия полюс за първата ни ракета, след като Григор изглежда отново близко до най-добрия си тенис и си е поставил за цел да се завърне в световния топ 10. Любопитното е, че нашият сънародник печели цели 80 процента от разиграванията на първия си сервис през 2023-та, докато през миналия сезон го правеше в 75 на 100 от случаите. Нещата прогресират значително и при спасените точки за пробив, където имаме покачване с впечатляващите 15 процента, за да достигнем до 60 на 100 и макар извадката все още да е малка, то положителните знаци са налице.

Димитров определено изглежда по-уверен в собствените си възможности за началото на годината, работейки в екип с Даниел Валверду и Джейми Делгадо, като няма нищо общо с онзи тенисист, който пет месеца не успяваше да спечели два двубоя подред през 2022-ра. 

Бившият номер три е далеч по-константен състезател спрямо своя съперник и ще може да разчита на страхотната си защита, която е крайно вероятно да изкара извън равновесие руснака и той да започне да прибързва ненужно в опитите си да нанесе уинър. Слайсът на хасковлията ще се явява друг негов скрит коз, като точно този удар тормозеше сериозно Карацев в миналия двубой между двамата, когато Аслан не показваше достатъчно маневреност при смените на темпото и почти веднага грешеше, щом наблюдавахме смяна на интензитета.

Най-добрият български тенисист по никакъв начин не бива да отстъпва изцяло инициативата, защото мощта на неговия опонент е почти невъзможна за спиране и на практика би се поставил в много тежка ситуация, оставяйки да бъде непрестанно атакуван. Добра работа по-скоро би свършило залагането на известни "капани", при които осетинецът ще вижда малко пролука от съперниковото поле и ще се изкуши да търси нископроцентен завършващ удар, познавайки обичайния му начин на мислене.

Накрая бих изтъкнал нуждата от това нашият сънародник да използва шансовете си, когато вкара достатъчно добър сервис и да движи опонента си из целия корт, тъй като Карацев не е известен със силата на дефанзивните си качества и трудно би могъл да обърне дадена точка от подобна позиция.

Очаквания и коефициенти:

Очакванията ми са Григор да има известни трудности и неминуемо ще има периоди от срещата, когато руснакът ще доминира и няма да има възможност за ответна реакция от страна на световния номер 28. Същевременно вярвам, че Карацев е неспособен да покаже най-добрия си тенис от първата до последната минута, докато Димитров тепърва набира инерция и моята прогноза е за успех с 2:1 сета в полза на родния ни представител.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират родния ни представител, като му дават значително предимство, определяйки ставка от 1.36 за негов успех, докато шансовете за победа на по-нискоранкирания играч се котират на 3.20. Трябва обаче да ни е ясно как тези предвиждания далеч невинаги се оказват верни, а за нас остава надеждата този път предварителните очаквания да се сбъднат и Григор Димитров да се поздрави с четвъртс официална победа за сезона! Вие пък отново ще можете да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Аслан Карацев - анализи очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и очаквания | анализи и превюта | аслан карацев | бгтенис | григор | григор димитров | димитров | ротердам

Коментари





Следвайте ни в Facebook