Григор Димитров срещу Беноа Пер - анализи, очаквания и коефициенти

от в 19:34 на 19.01.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров стартира колебливо на тазгодишния Аустрелиън Оупън, но все пак намери сили да сломи съпротивата на младока Иржи Лехечка. Първата ни ракета се изправи за пръв път срещу чеха и сам сподели как това винаги е трудно предизвикателство, защото не знаеш какво да очакваш от съперника си. До голяма степен събитията ще се повторят за българина, но не защото отново ще премери сили с непознат опонент, а защото му предстои сблъсък с крайно непредсказуемия Беноа Пер.

Досега Гришо и французинът са изиграли три срещи помежду си, като Пер има предимство от 2:1 победи. Любопитна подробност е, че всеки един от тези мачове се е провел на твърди кортове, само че няма как да ги вземем под особено внимание, имайки предвид тяхната давност от над шест години време. Поради тази причина нека да не дълбаем повече в миналото и да се насочим към предстоящия двубой от втория кръг на Откритото първенство на Австралия, разсъждавайки по какъв начин би могъл Димитров да се справи с противника си.

Какво да очакваме от Беноа Пер?

Това е един въпрос, на който надали и самият Беноа Пер ще може да ви даде точен отговор, ала все пак можем да се запознаем с част от известните подробности около него и играта му. Французинът е десничар, изпълнява бекхенд с две ръце и е висок внушителните 196 сантиметра. Любимата настилка на 32-годишния играч е клеят, а обратният му удар е неговото предпочитано оръжие.

В момента Пер се намира под номер 65 в световната ранглиста, но е бивш член на топ 20 и мнозина очакваха от него да се превърне в една от водещите фигури на мъжкия тенис. Навярно някои от вас си спомнят за анкетата от 2013-та на френското издание L'Equipe, която се опита да прогнозира челната десетка след пет години време и отреди второто място на Беноа, а пред него постави точно Григор Димитров.

В крайна сметка Пер не можа да изпълни тези надежди към себе си, макар че определено до момента има една никак нелоша кариера и може да се похвали със спечелването на три титли от ATP Тура. Непоставеният тенисист обаче има нещо много по-ценно от завоюваните трофеи, а именно любовта на публиката. Трибуните редовно застават на страната на ексцентричния французин, който винаги може да впечатли с някое атрактивно отиграване.

Пер е напълно антисистемен играч и не се подчинява ня логика и проценти. Става дума за натурален талант, чиято философия е просто да се забавлява на корта и често можем да видим редуване на гениални изпълнения с допускане на беузмни грешки. Всъщност второто явление е доста по-често срещано в изявите на световния номер 65 напоследък, тъй като той спечели едва една трета от мачовете си през миналия сезон и постоянно се смъква в класацията.

Няма как обаче да не отбележим, че французинът може да избухне по всяко време и определено ще бъде вдъхновен при следващата си поява на корта в Мелбърн, защото разполага с гръмогласна агитка на своя страна.

Какви са предимствата на Григор Димитров и как би могъл да се противопостави?

Григор има известни прилики с опонента си, започвайки от огромния потенциал и общо взето спирайки само дотам. Димитров е далеч по-голям професионалист в работата си и ще може да разчита на своето по-голямо постоянство в предстоящата среща, което изхожда от факта, че Пер просто няма как да поддържа толкова дълго време високо ниво на концентрация и ще премине към безумни опити за атака и шоу изпълнения.

Гришо трябва да насочва топките към форхенда на своя съперник, който е един от най-слабите технически удари изобщо в Тура и оттам би могъл да извлече сериозно количество грешки, тъй като французинът изобщо не се съобразява с неумението си да завършва топката от тази страна и прави необуздани опити за уинъри.

Нетърпението на Беноа е пословично и хасковлията е длъжен да го поизнерви с добре познатата рецепта, която се съдържа в удължаването на точките, изчаквайки Пер да направи опит някоя безумна къса топка далеч зад основната линия и оттам да има лесна възможност за спечелване на разграването.

Родният ни представител трябва да се абстрахира от вродените си заложби за постоянна техническа вариация и изпълнения на сложи удари, а да подходи максимално прагматично. Съперникът му е губил от множество състезатели от ниските нива на спорта, които не са показвали никаква фантазия и просто са му дали възможност да се победи сам, което изглежда много вероятно отново да се случи.

Отличните дефанзивни качества на нашия сънародник са в състояние да накарат непоставения състезател да извърши сериозни безумия в хода на мача и на практика да лишат французина от желание за по-нататъшна съпротива.

Българинът всячески трябва да избягва пласирането на плитки удари, вземайки под внимание умението на Пер да диктува събитията, когато навлезе в корта и способността му с лекота да ускорява любимия си бекхенд. Такъв развой ще даде възмжност на аутсайдера да излиза често на мрежата, където разполага с прекрасно чувство и е способен да се справи с всяко едно воле.

От първостепенно значение за 26-ия поставен е да държи топката с подходящата дълбочина, за да стопира устрема на противника и да го принуди да опитва агресивни продължения от трудни ситуации и същевременно да вкара нужното напрежение при вторите подавания на французина, които са крайно колебливи и могат да доведат до огромен брой двойни грешки.

Очаквания и коефициенти:

Очаквам едно истинско шоу от едни от най-атрактивните тенисисти в света и сблъсъкът определено ще притежава специален заряд и вероятно няма да се разминем без множество превъзходни удари от двете страни на мрежата. Логиката обаче сочи, че Димитров се намира в пъти по-добра форма и е далеч по успешен при участията си в Мелбърн, което накланя везните сериозно в негова полза и нямам никакви съмнения, че първата ни ракета ще излезе победител от срещата.

Букмейкърите са на абсолютно същото мнение и предлагат ставка от едва 1.15 за хасковлията, а Пер изглежда напълно обречен според предварителните прогнози, съдейки по коефициента му от 5.00, макар че подобни предвиждания често са били опровергавани, като за нас остава надеждата, че този път действително ще се сбъднат. Двубоят по традиция пък ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Беноа Пер - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | Аустрелиън Оупън | бгтенис | беноа пер | григор димитров | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook