Григор Димитров срещу Даниел Еванс - анализ, очаквания и коефициенти

от в 14:25 на 30.10.2020
Калоян Соколов

Григор Димитров и Даниел Еванс ще се изправят един срещу друг в четвъртфинална среща на надпреварата във Виена тази вечер около 20:00 часа българско време. Димитров записа първата си победа над състезател от топ 10, след като вчера преодоля съпротивата на Стефанос Циципас, но формата на Еванс също върви постоянно във възходяща линия и задачата пред българина далеч няма да лесна, но нека да се вгледаме малко по-детайлно в предстоящия двубой и неговите особености.

Какво да очакваме от Даниел Еванс?

Британецът извървя пълния път към изкупление, тъй като преди три години бе хванат да употребява кокаин и изтърпя наказание от 12 месеца. Еванс стартира приключението си в Тура от самото начало, защото вече нямаше нито една точка в актива си, а освен това всички спонсори се бяха отдръпнали от него заради скандалджийския му нрав и проблеми извън корта, което наложи на Дан да играе с тениски, които лично той си закупуваше от магазините за спортни стоки. В добавка към това можем да отчетем и неговите проблеми с агресията и алкохола, които доведоха до временното му изключване от отбора на Великобритания за Купа "Дейвис".

Тези дни обаче са далеч зад гърба на Еванс и в момента той е първа ракета на страната си и играе най-добрия си тенис в живота, като се намира под номер 33 в световната ранглиста. 30-годишният играч все още няма титла на ниво ATP, но вече редовно достига до заключителните фази на турнирите и триумфа изглежда само въпрос на време. Роденият в Бирмингам тенисист има два изиграни финала, които съумява да постигне на твърда настилка, а играта в зала никак не му е чужда.

Еванс не разполага с някакъв застрашителен сервис и особена мощ от дъното на корта, ала е един от най-техничните и интелигентни състезатели, а неговият вътрешен гняв вече е канализиран и служи само в негова полза, като самият Даниел разкрива, че това се дължи на работата му със спортен психолог и той вече има вътрешната сила да се бори за всяка една точка. Британецът притежава разнообразен репертоар от удари и обича да твори на корта по подобие на първата ни ракета. Друго сходство между двамата е честата употреба на подсечения бекхенд, който е много ключов компонент за Дан. Световният номер 33 е oвладял този приом до съвършенство и може да държи топката изключително ниско чрез него, а грешките са с минимално количество. Той също така го използва и в офанзивен план, за да атакува мрежата, където се чувства много сигурен в уменията си. Може би обаче най-силното качество на Еванс е това да избира подходящите удари в определените ситуации и разчитането на намеренията на неговия опонент, така че Григор ще трябва да включи доста тактика освен форхенди и бекхенди.

Слабите звена на британеца не са много, но определено изпълнението на плосък обратен удар не е сред най-големите му оръжия, което налага толкова честата употреба на слайс от негова страна. Физическите дадености на Дан са друга категория, където той отстъпва значително на повечето тенисисти и това го принуждава да влага двойни усилия във всяко разиграване, за да го спечели. Истината е, че началният му удар не е никак лош за неговите 175 сантиметра, само че не е и достатъчно добър, за да пази Гришо далеч от възможности за пробив.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Родният ни представител до голяма степен има сходна игрова настройка с тази на Еванс, но притежава по-голяма сила и клиничност при завършека на точката. Димитров може да обърне хода на разиграването само с един удар, докато опонентът му ще има нужда от серия такива. Няма да сбъркаме, ако направим заключението, че родният ни представител е по-добра и развита версия на своя съперник. Гришо има сериозно предимство в сервирането и притежава способността да печели далеч повече лесни точки благодарение на първото си подаване.

Освен това Григор определено има умението да бъде по-остър от двамата и да доминира на корта, а предимството в линейната скорост и разнообразието му  от бекхенд страната е безспорно. Българинът би могъл да заложи и на похвата сервис-мрежа, тъй като Еванс често използва блок ретури и вдига топката на удобна височина, от която първата ни ракета да пласира печелившо воле.

Хасковлията трябва да бъде търпелив, защото рядко ще получава подаръци от другата страна на мрежата и е длъжен да използва своите преимущества по най-добрия начин, като размяната на слайсове по диагонала също изглежда добър варианат, тъй като той със сигурност ще получава множество възможности да се измества на форхенд и да атакува при някои по-къси подсечени топки на британеца и трябва да е готов затова.

Съперничество, очаквания и коефициенти

Двамата са се срещали 4 пъти, като българинът има предимство от 3:1 победи. Гришо също така е спечелил два от трите им сблъсъка на твърди кортове,а единствената си загуба от този съперник допуска във Вашингтон през 2016г. Най-скорошната им среща пък беше на тазгодишния ATP Cup, когато Димитров надделя с 2:1 сета и постави началото на обрата за българския отбор.

Моята прогноза за днес е победа с 2:0 части за Григор Димитров, който ще е придобил допълнителна увереност от предишните си два първокласни успеха и това ще го доближи още повече до неговата най-добра игра и определено не смятам, че нашето момче ще допусне изненада точно днес, макар неоспоримите качества на Еванс.

Букмейкърите също дават предимство на първата ни ракета, като предлагат ставка за него от 1.40, докато шансовете на британеца са оценени на 3.00. За нас пък остава да се насладим на поредното шоу с марка Григор Димитров, а двубоят традиционно ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Даниел Еванс - анализ, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
Анализи | виена | григорр димитров | даниел еванс | Превютa

Коментари





Следвайте ни в Facebook