Григор Димитров срещу Фабио Фонини - анализи, очаквания и коефициенти

от в 13:13 на 02.11.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров продължава с отличното си представяне през последните две седмици и успя да пренесе страхотната игра от Виена и на Мастърса в Париж, където през вчерашния ден откри участието си с победа над Ботик ван де Зандсхулп в последователни сетове. Днес на нашия сънародник му предстои сблъсък с винаги непредсказуемия Фабио Фонини, който влезе в основната схема като "щастлив губещ". Досега двамата са се изправяли един срещу друг общо шест пъти, като в четири от случаите победата е била на страната на най-добрия ни тенисист. Днешният двубой помежду им ще стартира не преди 15:00 часа българско време, а дотогава нека да поразсъждаваме как родният ни представител би могъл да увеличи преднината си в преките им срещи.

Какво да очакваме от Фабио Фонини?

 35-годишният ветеран е десничар, изпълнява бекхенд с две ръце с ръст и е висок скоромните за тенисист 178 сантиметра. Италианецът се намира в края на своя професионален път в спорта и заеманото от него към момента 59-о място в световната ранглиста, далеч не отговаря на някогашния му статут в тениса, когато беше част от първата десетка в подреждането, заемайки рекордната си 9-та позиция.

От дебюта си в Тура през вече далечната 2004-а насам Фонини неведнъж е проявявал острия си характер на корта и извън него, но в същото време винаги е впечатлявал със своята неподражаемост, която го изведе и до най-големия успех в кариерата му - титлата от Мастърс 1000 турнира в Монте Карло преди три години, когато по пътя към триумфа си надигра и самия Рафаел Надал.

Във времето след пандемията от COVID-19 обаче спадът в представянето на носителя на девет АТР трофея е повече от видим, като той така и не успява да се завърне към най-добрите си дни в спорта, което го превърна в лесна жертва за много от състезателите в различните надпревари и Фонини не може да се похвали с послоедвателни победи на твърди кортове през цялата 2022-а.

Фабио разполага с отличен технически ареснал и категорично можем да кажем, че няма удар, който не е в състояние да изпълни. Ветеранът ускорява еднакво добре топката от форхенд и бекехенд, като е способен да сменя посоката с лекота и обикновено пласира висок брой уинъри.

Италианецът също така притежава отлично чувство към топката, което му позволява да сменя темпото с превъзходни къси топки, а на мрежата се чувства изключително комфортно. Всичко това ни кара да разберем, че Григор ще си има работа с друг състезател, чиято сило се крие в разнообразните отигравания и трябва да очаква неочакваното от ракетата на опонента си.

В този смисъл, то Фонини може да е истинска благословия за тенисиста от другата страна на мрежата, защото неведнъж в мачовете си е показвал несериозно отношение и е започвал да допуска безумни грешки. Бившият номер девет винаги е страдал от бурния си темперамент и рядко има връщане назад за него в даден сблъсък, щом веднъж загуби спокойствието си. Обикновено 35-годишният състезател в подобни ситуации изобщо не движи краката си и нарочно пресилва всеки свой удар, което води до бързо негово поражение.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Безспорно голямото предимство на първата ни ракета се крие в сервирането. Българинът може далеч по-често да си помага с лесни точки от началния си удар, докато първото подаване на Фонини не е никакво оръжие и често сме го виждали да допуска двойни грешки, както и да пристъпва сервис линията.

Обичайно италианецът гледа да приключва нещата със сервис по диагола, след който да си отвори корта и да завърши от форхенд страната, но в немалко ситуации е неподготвен, когато получи дълбок ретур, защото влиза твърде навътре в корта и Димитров е длъжен да се възползва от това.

Търпението също не е сред най-големите добродетели на Фабио и смятам, че дългите разигравания биха били единствено в плюс на бившия номер три, тъй като е много вероятно по-нискоранкираният играч да изгуби търпение и да се опита да обърне нещата в своя полза, залагайки на нископроцентно изпълнение.

На последно място бих отбелязал категоричното умение на хасковлията да изпълнява по-добре сечени бекхенди спрямо някогашния член на топ 10 и би било в негова полза да влиза в подобни размени, като самият Фонини също е техен привърженик, само че определено не би имал успех в подобен дуел срещу нашия сънародник.

Коефициенти и очаквания:

Моето мнение е, че категорично Димитров е в по-добро мометна форма и той неведнъж е показвал, че може да побеждава италианеца дори на любимия му клей и то във времената, в които 59-ият в света беше далеч по-сериозно препятствие. Закритите твъди кортове пък пасват далеч повече на нашето момче и нямам никакво съмнение, че ще станем свидетели на още един негов двусетов успех.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворитизират родния ни представител, като му дават сериозно предимство, определяйки ставка от 1.22 за негов успех, докато шансовете за победа на бившия номер девет се котират на 4.33. Трябва обаче да ни е ясно как тези предвиждания далеч невинаги се оказват верни, а за нас остава надеждата този път предварителните очаквания да се сбъднат и Григор Димитров да се поздрави с втора поредна победа на сингъл за сезона! Вие пък отново ще може да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Фабио Фонини - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | париж мастърс | превюта и анализи | фабио фонини

Коментари





Следвайте ни в Facebook