Григор Димитров срещу Факундо Багнис - анализи, очаквания и коефициенти

от в 18:01 на 05.01.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров вече постави успешно начало на сезон 2022, след като заедно с Давид Гофен постигнаха победа на старта на двойковата надпревара в Мелбърн. През утрешния ден на най-добрия ни тенисист му предстои да открие кампанията си през новата година и на сингъл, като негов първи съперник ще бъде Факундо Багнис, който в откриващата си среща надделя в три оспорвани сета над бившия водач в световната ранглиста и трикратен носител на трофеи от Големия шлем Анди Мъри.

До момента родният ни представител и аржентинецът имат само един сблъсък помежду си, който завършва с успех на първата ни ракета, но не притежава особена тежест, тъй като е бил с демонстративен характер и датира от вече далечната 2010-а година. Сега нашето момче ще има възможността да постигне победа над същия опонент и в официална надпревара, затова нека да поразсъждаваме как тя би могла да стане факт.

Какво да очакваме от Факундо Багнис?

Багнис се намира под номер 76 в световната ранглиста, но е достигал до 55-ата позиция в класацията през 2016-а година. Южноамериканецът няма някакви по-сериозни резултати на ниво ATP, като единствено би могъл да се похвали с достигането до финала в Сантяго през изминалия сезон, както и с класирането за трети кръг на изминалия US Open.

Същевременно аржентинецът разполага с огромен опит в Чаланджър Тура, където е 14-кратен шампион, а всичките тези титли са извоювани на червени кортове. 31-годишният играч изобщо не е любител на бързите настилки и се опитва целогодишно да се изявява в турнири на червено, за да трупа точки за ранглистатата.

Левичарят притежава мощен форхенд със сериозно количество топспин и точно това е неговото основно оръжие за печелене на точки. Багнис също така е способен да вкарва в употреба отлични къси топки от тази си страна, които замаскира по чудесен начин, и често поставя опонентите си в трудна позиция след тяхното изпълнение. 

Вариативността в стила на 76-ия в света не се изчерпва дотук, тъй като той е доказан състезател на двойки и притежава отлични рефлекси. Аржентинецът по никакъв начин не се колебае да атакува мрежата, където волетата му носят успеваемост от поне 70 процента спечелени точки.

Всички тези силни страни работят почти винаги безотказно за ииграча, ала бързите условия в Мелбърн със сигурност няма да му позволят да се чувства максимално комфортно, което ще му попречи да ги разгърне достатъчно добре по време на срещата.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Григор трябва да се опита да сервира с висока скорост, тъй като Багнис има сериозни проблеми на ретур и често отиграва твърде меко, давайки шанс на съперника изцяло да контролира даденото разиграване. Мъри беше удобен вариант за съперник на южнаомериканеца, защото не налага високо темпо и така Багнис можеше да играе своята игра, докато сега Димитров е длъжен да поеме инициативата, за да разбере опонентът му наистина колко точно бърза е настилката.

Най-голямата слабост в играта на непоставения тенисист обаче категорично е началният му удар, който не му позволява да печели почти никакви разигравания директно и освен това нерядко е източник на внушителен брой двойки грешки. Вторият сервис на световния номер 76 обикновено е изпълнен с ниска скорост в центъра на полето, така че българинът би могъл да влиза агресивно с още първия си удар в точката и оттам насетне да контролира развоя на събитията.

Бекхендът на аржентинеца пък е друга пробойна в качествата му и първата ни ракета вероятно ще се старае да упражнява постоянен натиск към него. Обратният удар на 31-годишния тенисист води до сериозно количество непредизвикани грешки и рядко му носи някакви дивиденти, което означава, че Гришо би бил в безопасност през цялото време, когато топката е насочена към въпросната страна на съперника.

Очаквания и коефициенти

Аз лично нямам никакви съмнения в успеха на родния ни представител, макар че всеки откриващ мач за сезона крие своите рискове. Здравата логика все пак сочи, че Димитров е твърд фаворит за победата, имайки предвид традиционно отличните му изяви на австралийска земя, както и далеч по-сериозния опит на подобно ниво. Всичко това клони към бърза двусетова победа в полза на хасковлията и бих бил изключително изненадан, ако тя не бъде осъществена.

Букмейкърите също са на подобно мнение, определейки ставка от 1.15 за световния номер 28, докато коефициентът на Багнис към момента се е закотвил на точно 5.00, но трябва да ни е ясно как тези предвиждания далеч невинаги се оказват верни, а за нас остава надеждата този път предварителните очаквания да се сбъднат и Григор Димитров да се поздрави с дебютна победа на сингъл през 2022-ра!

Вие пък отново ще може да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg!

 

 

.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Факундо Багнис - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | мелбърн | превюта | факундо багнис

Коментари





Следвайте ни в Facebook