Григор Димитров срещу Фернандо Вердаско - анализи, коефициенти и очаквания

от в 10:21 на 29.06.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров се завръща на корта, след като бе принуден да се оттегли в първия кръг на Ролан Гарос, където получи неприятна травма в областта на кръста и трябваше да прекрати съпротивата си срещу Маркос Гирон. Сега обаче първата ни ракета е вече в Лондон, като ще открие кампанията си на Уимбълдън с двубой срещу ветерана Фернандо Вердаско, а нека заедно да поразсъждаваме как нашето момче може да се поздрави с успеха.

Съперничество:

Двамата състезатели имат богата история помежду си, която датира от 2013-а насам, но досега никога не са се изправяли един срещу друг на трева. Родният ни представител има предимство от 4:3 в преките сблъсъци, а допълнително психологическо преимущество му носи, че е спечелил последните два от тях. Мадридчанинът обаче е надделявал при единствения им мач на ниво Голям шлем, когато не отпусна дори сет на българина в Париж през 2018-а година.

Какво да очакваме от Фернандо Вердаско?

Едва ли испанецът има нужда от представяне, имайки предвид достигането му до седмото място в класацията на ATP и победите, които е реализирал на най-голямата сцена срещу състезали от ранга на Джокович и Надал. Вердаско неслучайно е определян за един от големите изгубени таланти в Тура, защото качестватата му да печели значими титли са безспорни, само че неговата ментална устойчивост често го е подвеждала фатално.

В момента Нандо е далеч от славните мигове през своята кариера, тъй като наскоро напусна световния топ 100 и се изявява главно по Чаланджърите, ала и и там резултатите му далеч не са бляскави. Ветеранът все още разполага с един от най-мощните форхенди в професионалния тенис и може да реализира завършващ удар от всяка точка на корта, като е способен да създава невъобразими ъгли при изпълненията си.

Освен това испанецът не е типичният клейкортър и е бивш четвъртфиналист на Уимбълдън, където достигна до четвърти кръг при последното си участие. Мадридчанинът има способността да използва по отличен начин своя кик сервис, чрез който отваря големи пространства от корта и оттам насетне е в пълен контрол на разиграването.

За съжаление на Вердаско, той вече е лишен от може би най-доминантната си черта, а именно неговата физическа устойчивост. Състезателят е разчитал на безупречна кондиционна подготовка през целия си път на развитие, работейки с фитнес гуруто Гил Рейес, чиято методика на трениране е една от главните причини за успехите на Андре Агаси.

С времето левичарят значително омекна и далеч не е онзи безпощаден агресор, който сме свикнали да наблюдаваме на корта и често можем да го видим да показва сериозни признаци на умора, което се отразява сериозно на качествата му на игра и неслучайно той има едва три записани победи през календарната година.

По какъв начин може да противодейства Григор Димитров?

Първата ни ракета трябва да натиска опонента си на бекхенд, защото несъмнено това е по-слабата страна на Нандо. Испанецът е способен на някое избухване от обратния си удар, но главно го използва, за да държи топката в корта и редовно се стреми да избяга от него, а самият Ник Кирьос е споменавал как бекхендите на ветерана са сред най-посредствените в Тура.

Григор може да си позволи да забавя темпото, използвайки повдигнати топки, тъй като по този начин таймингът на Вердаско би бил сериозно нарушен и грешките от неговата ракета няма да закъснеят. Левичарят е много податлив на своите емоции, така че може да бъде лесно надигран, ако бъде разклатен в самото начало на срещата.

Слайсовете също могат да свършат добра работа на нашето момче, което трябва да миксира играта през цялото време. Световният номер 106 харесва да играе на високо темпо и има трудности да се адаптира към съперници, които предлагат вариативна тактическа постройка. Всъщност Роджър Федерер е единственият член на Голямата тройка, срещу когото мадридчанинът няма нито една победа, което до голяма степен потвърждава моята теза.

Очаквания и коефициенти

Моите лични очаквания са за сравнително оспорван двубой, защото нашият сънародник все още не е натрупал достатъчно игрови ритъм, докато Вердаско има да защитава сериозен брой точки и ще бъде пределно мотивиран да постигне успех, само че нямам съмнение в триумфа на Гришо.

Букмейкърите също ме подкрепят, предлагайки коефициент от 1,20 за българина, докато ставката за испанеца се оценява на 4,60. Всички ние пък се надяваме тези предварителни очаквания действително да се сбъднат и Григор Димитров да спечели, а срещата ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Фернандо Вердаско - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
Анализи | бгтенис | григор димитров | превюта | уимбълдън | фернандо вердаско

Коментари





Следвайте ни в Facebook