Григор Димитров срещу Франсис Тиафо - анализи, очаквания и коефициенти

от в 15:03 на 08.07.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров продължава да впечатлява с играта си от началото на сезона на трева и постигна убедителни победи в откриващите два кръга на Уимбълдън, за да си осигури място в третия етап без нито един загубен сет. Днес обаче за най-добрия ни тенисист предстои първото сериозно предизвикателство, тъй като го очаква сблъсък срещу световния №10 Франсис Тиафо, който съвсем наскоро триумфира на тревата в Щутгарт, но нашият сънародник държи положителен баланс от 2:1 в преките си двубои с него.

Отличната форма, в която се намира родният ни представител през последните седмици обаче, ни дава множество предпоставки да смятаме, че шансовете му за победа са налице и през днешния ден, а нека сега заедно поразсъждаваме как Гришо би могъл да запише нов престижен успех на най-голямата сцена.

Какво можем да очакваме от Франсис Тиафо?

Тиафо е на 25 години, играе с дясната ръка и изпълнява бекхенд с две ръце. 188-сантиметровият играч се намира на върховата си 10-а позиция в световната ранглиста и през тази година е спечелил титла на всяка една настилка. Към момента американецът е 3-кратен шампион в ATP Тура, но безспорно най-голямото постижение в неговата кариера е достигането до 1/2-финалата фаза на US Open, тъй като по пътя си съумя да надиграе самия Рафаел Надал.

Историята на Франсис е забележителна, защото той е син на емигранти от Сиера Леоне и вероятно никога нямаше да заиграе тенис, имайки предвид сериозните финансови трудности на семейството си, но неговият баща Франклин започва работа като строителен работник в Мериленд и е част от екипа по изграждането на най-новия и голям тенис център в района.

Именно там малкият Франсис прави първите си стъпки, а талантът му е безспорен и той получава възможност да дебютира в ATP Тура още на 16-годишна възраст, след като достига до номер 2 в света при юношите. Идолът на Биг Фо е Хуан Мартин Дел Потро и веднага можем да забележим желанието на американеца да прилича на бившия шампион от US Open, тъй като и той се старае да играе максимално плоско и агресивно.

Тиафо е състезател с гореща кръв, който обича шоуто и големите арени в спорта. Световният номер 10 никога не се е притеснявал от това да се изправи срещу фаворитите и обикновено е на мнението, че може да спечели всеки един турнир, в който участва. Същевременно обаче 25-годишният тенисист понякога се увлича твърде много в своите импровизации и е склонен да губи концентрация за дълги периоди от срещите си.

Макар понякога да е много непостоянен, то най-новият член на топ 10 владее всички възможни удари в тениса и е изключително вариативен в действията си, като късите топки и излизанията към мрежата са съществена част от неговия репертоар. Всъщност по-високоранкираният играч съчетава отлично грубата си сила със своята технична страна в играта, така че е много трудно да предвидиш дали той ще изстреля пореден начален удар с над 210 километра в час или ще прибегне до кик сервис, с който да си освободи корта и да завърши в близост до мрежата.

Как би могъл да се противопостави Григор Димитров?

Безспорно бекхендът на американеца е неговата ахилесова пета и нерядко е бил сериозен длъжник за неговите поражения. Тиафо рядко може да бъде опасен от тази страна и обикновено се опитва да заобиколи топката, за да се намести на любимия си форхенд, а това определено е отличен ориентир за първата ни ракета и къде той трябва да насочи своя натиск.

Димитров не бива да се подвежда по много високото темпо на игра на своя темпераментен опонент и по-скоро да търси една идея по-продължителни разигравания, тъй като определено търпението не е сред основните добродетели на десетия поставен, а когато той изгуби контрол над емоциите си, може да се срине изцяло за броени минути.

Бившият полуфиналист би могъл да търси излизания към по-слабата страна на американеца, от която той трудно ще е в състояние константно да пласира достатъчно добри минаващи удари и това ще доведе до удобна възможност за рутинно завършващо воле от ракетата на Гришо.

Накрая бих отчел нуждата от това българинът да бъде достатъчно агресивен, защото както вече споменах, то Тиафо е състезател, който разполага с десетки опции за завършване на едно разиграване и няма да е никак хубаво, ако инициативата е на неговата страна през повечето време.

 

Очаквания и коефициенти

Предстои ни двубой между двама играчи в чудесна форма, които се чувстват изключително уверени върху тревната настилка и очаквам много равностойна битка. Напоследък най-добрият български тенисист изпитва известни колебания в мачовете си от Шлема срещу топ поставените, но не считам, че Тиафо е име, което би го притеснило по някакъв начин и съм по-скоро оптимист за развръзката на мача.

Букмейкърите също не се нагърбват с това да определят някого от двамата за сериозен фаворит, предлагайки ставка от 2.00 за краен успех на Димитров, докато шансовете на американеца се котират на 1.80, с което бива поставен едни гърди по-близо до победата спрямо нашия сънародник. Ние пък можем само да се надяваме, че тези предварителни очаквания, както неведнъж се е случвало, няма да се сбъднат и най-добрият български тенисист ще подпечата мястото си сред осминафиналистите на Откритото първенство на Великобритания, а срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Франсис Тиафо - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | превюта | превюта и анализи | уимбълдън | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook