Григор Димитров срещу Холгер Руне - анализи, коефициенти и очаквания

от в 14:59 на 10.07.2023
Калоян Соколов

Tази вечер се очертава да бъде една от най-важните за българския тенис в хода на годината, защото на Григор Димитров му предстои двубой за влизане в 1/4-финалите на Уимбълдън. Най-добрият български тенисист ще премери сили с Холгер Руне в третия мач за деня на корт номер 1, а ако родият ни представител съумее да преодолее съпротивата на младока, то ще си гарантира завръщане в топ 20 на света, както и първо класиране за финалната осмица в Лондон от цели девет години насам.

Досега Димитров и Руне никога не са се изправяли един срещу друг, което е напълно обяснимо, имайки предвид краткия стаж на скандинавеца в ATP Тура. Това обаче съвсем не означава, че световният номер 6 страда от липса на опит, тъй като вече е побеждавал много от топ имената на най-голямата тенис сцена, така че нашият сънародник го очаква много сериозно предизвикателство за преодоляване, а за нас остава да направим традиционните анализи, в които разсъждаваме по какъв начин би могъл Григор да се поздрави с победата.

Какво трябва да знаем и можем да очакваме от Холгер Руне?

Руне е на 20 години, десничар е, изпълнява бекхенд с две ръце и се намира на върховата си шеста позиция в световната ранглиста. Талантът на Холгер е добре известен на тенис обществеността от много години насам, тъй като той дълго време оглавяваше ранглистата при юношите и още тогава направи смелото изказване, че ще надмине Рафаел Надал по трофеи от Ролан Гарос.

Това в момента изглежда малко вероятно, но датчанинът определено се развива в правилната посока под опеката на Патрик Муратоглу и прави феноменален прогрес през последните 12 месеца, като се има предвид, че той беше извън топ 100 в началото на миналата година. Оттогава насам Руне може да се похвали със спечелването на впечатляващите 9 титли - 5 на ниво Чаланджър и 4 на ниво ATP.

Безспорно най-големият успех на финалиста от София е спечелването на трофея от Мастърса в Париж, когато във финала надви самия Новак Джокович, а освен това през последните месеци е побеждавал всеки един измежду членовете на световния топ 5.

Въпреки крехката си спортна възраст, то шестият поставен е абсолютно завършен играч, който практикува агресивен модерен тенис и няма видими слабости в играта си. Младокът разполага с отличен начален удар, чиято ефективност е отлична и може чрез него да печели множество бързи точки. Единственият недостатък е, че скандинавецът залага твърде много на силно подсечения си сервис по диагонала, което до известна степен го прави предвидим за неговите съперници.

Руне действа с интензитет, сходен до този на Рафаел Надал, а също така покрива безупречно корта и е способен да контрира във всеки един момент. Форхендът категорично е водещият удар в арсенала на 188-сантиметровия тенисист, но определено неговата бекхенд страна не отстъпва почти по нищо и дори Джокович изказа мнение как обратният удар на датчанина е по-добър от този на Карлос Алкарас.

По-високоранкираният състезател определя Роджър Федерер за свой идол и определено можем да разберем защо това е така, тъй като младокът е много вариативен в действията си и съперниците му винаги трябва да са нащрек за евентуални къси топки, излизания към мрежата и екстремно къси диагонали. Шампионът от Мастърса в Париж е сред играчите, които импровизират със завидна лекота на корта и техничните изпълнения са в кръвта му.

Как би могъл да се противопостави Григор Димитров?

Считам, че Григор до голяма степен трябва да следва същия тактически план от срещата си с Тиафо, защото Руне и американецът имат сходни силни страни, както и общи слабости. Руне също е сред състезателите с изключително буйна кръв и може лесно да бъде изкаран извън релси, така че и тук ще бъде от огромно значение бившият полуфиналист да стартира силно, което ще му даде сериозно психологическо предимство.

Бъде ли поставен скандинавеца под напрежение, то неговата игра се превръща в истински хаос и младокът често сам компрометира шансовете си с безумни атаки, както например се случи в четвъртфиналите на Ролан Гарос срещу Каспър Рууд. Освен това нека да не забравяме, че световният номер шест нямаше спечелен мач на трева допреди няколко седмици и все още не е намерил най-точната формата за игра върху тази повърхност, като това определено накланя везните в полза на хасковлията.

Не съм убеден и дали по-висококласираният тенисист ще е готов да изиграе втори пореден 5-сетов двубой, защото физиката му все още далеч не е укрепнала и често сме виждали да получава крампи в по-продължителни битки, докато Григор е напълно свеж и ще е в негов интерес, ако удължава разиграванията максимално.

Известна слабост в играта на Руне са завършващите форхенди при отиграването на високи топки, което може да даде идея на Димитров как да се защитава максимално ефективно и да предизвика грешки от ракетата на своя опонент.

Очаквания и коефициенти:

Истината е, че преди началото на турнира далеч не бих бил уверен в победа на Григор, ако знам, че ще се изправи срещу този опонент. През последната седмица обаче мога да кажа, че Димитров е вероятно най-убедителният играч в цялата схема, докато Руне имаше проблеми с далеч по-нискоранкирани тенисисти от ранга на Джордж Лофхаген и Роберто Карбайес Баена, които общо имат една победа на Уимбълдън, а да не говорим за драмите от мача му с Давидович Фокина, който далеч не е известен с добрата си игра на трева.

Моето лично мнение е, че бившият номер три се чувства много по-натурално върху зелената настилка и в момента играе далеч по-добър тенис от шестия поставен, така че прогнозирам 4-сетов успех в полза на нашия сънародник, въпреки че всеки мач е абсолютно отделен от предходния.

Букмейкърите също определят Димитров за фаворит, предлагайки ставка от 1.57 за негов краен успех, докато шансовете на датчанина се котират на 2.38. Ние пък можем само да се надяваме, че тези предварителни очаквания действително ще се сбъднат и нашият сънародник ще достигне до втория 1/4-финал на Уимбълдън в кариерата си, а пък срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Холгер Руне - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | превюта | превюта и анализи | уимбълдън | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook