Григор Димитров срещу Иля Ивашка - анализи, коефициенти и очаквания

от в 14:11 на 06.07.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров откри своето участие на Уимбълдън с разгромна победа над дебютанта Шо Шимабукуро, но днес задачата пред първата ни ракета ще бъде далеч по-сериозна, защото той ще премери сили с Ивашка. Беларусинът е бивш 1/8-финалист в състезанието, а освен това побед българина при последните им две срещи, като не му даде нито един сет в тях. Досега обаче Димитров и Ивашка не са се срещали нито веднъж на трева, така че 22-ият поставен изглежда повече от готов да вземе реванш за случилото се на миналогодишния Sofia Open, а нека заедно с вас да поразсъждаваме как това би могло да се случи.

Какво да очакваме от Иля Ивашка?

Ивашка е на 29 години, играе с дясната ръка и изпълнява бекхенд с две ръце. Непоставеният състезател се намира под номер 102 в световната ранглиста, което е с 62 позиции по-ниско от върховото му класиране, постигнато през миналия сезон. По-нискоранкираният тенисист има една завоювана титла на най-високото ниво в Тура, спечелена на турнира в Уинстън Сейлъм през 2021-ва. 

Беларусинът притежава мощен сервис, а освен това удря еднакво здраво от двете страни. Ивашка е напълно постоянен в линейната скорост на изпълненията си, които са лишени от особена експлозивност, ала са достатъчно агресивни и добре насочени, поради което могат да създадат трудности на почти всеки играч.

Макар световният номер 102 наскоро да се намираше в серия от 7 поредни загуби, то неговите плоски отигравания са изключително подходящи за тревната настилка, която е любима за него и можем да отчетем, че говорим за играч, който притежава много добра комбинация от силен сервис и стабилен ретур, а освен това е като стена в дългите разигравания и маратонския двубои са негов специалитет.

Ивашка е висок 193 сантиметра, но това по никакъв начин не компрометира неговото движение по корта, което му позволява да прави страхотни контраатаки в движение от трудни наглед позиции и родният ни представител ще трябва да се труди сериозно за спечелването на всяка една точка.

Как може да се противопостави Григор Димитров?

Богатият арсенал от удари е най-голямо предимство на нашия сънародник спрямо Ивашка, който би могъл да взима преимущество в срещи, в които ритъмът на игра е монотонен, докато в предстоящия сблъсък вариативната игра на родния ни представител ще го извади от комфортната му зона.

Димитров е един от най-добрите играчи по отношение на качествата си в дефанзивен план, което е от ключово значение срещу днешния му агресивно настроен опонент. Беларусинът често натиска топката, но страда от липсата на чак толкова категоричен завършващ удар, а това дава предпоставки пред българина да удължава максимално точките и така да провокира грешки от ракетата на по-нискоранкирания тенисист.

Поставеният под номер 22 трябва да покаже нужната доза търпение и да не търси нископроцентни опити за приключване на размените. Хасковлията притежава нужните оръжия, който да разбие ритъма на Ивашка и възможностите на ретур няма да липсват, защото второто подаване на неговия опонент е силно уязвимо и често се пропуква под напрежение.

Очаквания и коефициенти

Очаквам днес бившият номер три да бъде далеч по-сериозно тестван спрямо срещата му на старта с Шо Шимабукуро, но категорично именно Григор е тенисистът в по-добра моментна форма, тъй като има  5 победи от общо 6 мача в хода на тревния сезон, докато Ивашка едва вчера записа дебютния си успех през сезона на тази настилка и въпреки това, че беларусинът знае как да затруднява нашия сънародник, то днес очаквам победата да бъде извоювана от някогашния 1/2-финалист в състезанието.

Букмейкърите също определят Димитров за сериозен фаворит, предлагайки ставка от 1.16  за негов краен успех, докато шансовете на американеца се котират на 5.00. Ние пък можем само да се надяваме, че тези предварителни очаквания действително ще се сбъднат, за да се насладим на нова победа на нашия сънародник в Лондон, а срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Иля Ивашка - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | Иля Ивашка | превюта | превюта и анализи | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook