Григор Димитров срещу Иржи Лехечка - анализ, очаквания и коефициенти

от в 09:49 на 12.04.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров имаше известни колебания в откриващия си мач за клей сезона, но намери път към победата срещу 20-годишния Бен Шелтън и се класира за втория кръг на Мастърса в Монте Карло. Там на българина му предстои нова среща с един от най-талантливите представители на следващото поколение, а именно Иржи Лехечка, който демонстрира страхотен прогрес от началото на годината и определено е една от откритията на 2023-та. Досега Димитров и Лехечка са се изправяли два пъти един срещу друг, като са си разменили по един успех, но за пръв път ще премерят сили на червени кортове, а за нас остава редовната задача да помислим как Гришо би могъл да надделее над своя опонент:

Чехът е само на 21 години, играе с дясната ръка и е висок 185 сантиметра. Младокът се намира под номер 42 в световната ранглиста, което е с 5 позиции под рекордното му класиране досега в кариерата. Лехечка произхожда от изцяло спортно семейство, тъй като майка му е бивша лекоатлетка, докато баща му се е занимавал професионално с плуване. Самият Иржи споделя как до известна степен е било предопределено да бъде спортист и категорично се отнася сериозно към процеса на работа, защото си сътрудничи активно със спортен психолог и споделя, че все по-добре контролира своите емоции и се чувства изключително спокоен.

Какво трябва да знаем за Иржи Лехечка?

Световният номер 42 тъкмо навлиза в Тура и през сезон 2021 за пръв път имаше възможност да играе постоянно при мъжете. Талантът му обаче веднага излезе наяве и той се поздрави с цели три титли от сериите "Фючърс", както и още две на ниво Чаланджър, а всички те бяха спечелени именно на землена настилка.

Големият пробив за младока обаче дойде в началото на настоящата година, когато той достигна до 1/4-финалите на Аустрелиън Оупън, а впоследствие остана на крачка от дебютния си финал на ниво ATP, след като пропиля 5 мачбола срещу Анди Мъри на полуфиналите в Доха. Бързият пробив на Лехечка не е изненада за никого, вземайки под внимание неговата отлична кариера в юношеския тенис, през която достигна до 11-ото място и се поздрави с триумф в двойковия турнир на Уимбълдън.

21-годишният състезател напомня сериозно с физиката и игровия си стил на френския левичар Уго Юмбер. Това се изразява в агресивната нагласа на корта, честите излизания към мрежата и най-вече плоското изпълнение на ударите. Иржи се стреми да взема топката рано след отскока, което го прави много опасен в атакуващ план и е способен да нанася завършващи удари и от двете страни, а сервисът му не е никак безобиден.

Дързостта в действията на Лехечка не е никак изненадваща с оглед на неговата възраст, само че той преди често беше способен да влезе в дълга серия от грешки и просто му липсваше резервен план за действие. Въпросната липса на постоянство обаче вече е в миналото и чехът изгражда много внимателно своите разигравания, докат получи удобна топка за завършване и на Григор определено днес му предстои да срещне една далеч по-зряла версия на младока.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Вчера нашият сънародник спомена колко ключов елемент е търпението при играта на клей и макар Лехечка да е израснал значително в това отношение, то днес ще бъде истински тестван. Родният ни представител несъмнено разполага с далеч по-богат технически арсенал и различни опции пред себе си, ако нещата не сработят първоначално добре за него. Димитров е способен да връща обратно в игра множество топки, които обичайните съперници на Лехечка надали биха могли да отразят. Хасковлията просто трябва да се стреми към това да всява съмнение у съперника, и грешките от другата страна на мрежата неминуемо ще дойдат.

Григор ще има комфорта да не трябва да вкарва началните си удари с максимална скорост, защото опонентът му посреща далеч зад основната линия и нашият сънародник трябва да е готов за агресивно продължение с първия удар след сервиса. Това предполага първата ни ракета да заема позиция навътре в пределите на корта, с която да може да осъществи бърза комбинация, и излизанията към мрежата изглеждат като една отлична опция пред миналогодишния полуфиналист.

Българинът по никакъв начин не бива да играе преимуществено в центъра на корта, тъй като Лехечка е сред играчите, които веднага биха се възползвали от ситуацията и много бързо хасковлията ще се окаже в догонваща позиция. Също така е препоръчително за Гришо да насочва повечето си удари към форхенда на съперника, който може да е източник на страхотни отигравания, но същевременно е по-колебливият удар на 1/4-финалиста от Аустрелиън Оупън и често в миналото се е пропуквал под напрежение.

Очаквания и коефициенти:

Вероятно чехът се намира в малко по-добра моментна форма, но това е неговото първо участие в Монте Карло, докато Димитров има сериозен опит в турнира и винаги е намирал най-добрата си форма на него, което изравнява сериозно силите. Очаквам Григор отново да загуби сет, както се случи вчера, но според мен отново неговият опит ще му позволи да продължи победния си ход в Монте Карлово, записвайки нов трисетов успех.

Букмейкърите също се затрудняват да определят ясен фаворит в срещата, като предлагат ставка от 1.8 за хасковлията, а Лехечка изглежда с една съвсем малка крачка по-назад според предварителните прогнози, съдейки по коефициента му от 3.75, макар че подобни предвиждания често са били опровергавани, а за нас остава надеждата, че този път действително ще се сбъднат. Двубоя по традиция пък ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Иржи Лехечка - анализ, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | Иржи Лехечка | истории и анализи | монте карло | превюта и анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook