Григор Димитров срещу Иржи Лехечка - анализи, очаквания и коефициенти

от в 13:59 на 18.10.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров ще стартира днес участието си в един от своите любими турнири, а именно надпреварата в Стокхолм, където завоюва своя дебютен АТР трофей през 2013 година. Безспорно нашето момче към момента е в търсене на оптималната си форма, имайки предвид недотам убедителните си игри през последните седмици, ала първата ни ракета неведнъж е показвал, че може да се преобрази за максимално кратък период от време. Жребият пък противопостави Гришо на Иржи Лехечка, с когото се срещнаха по-рано през годината на старта на Аустрелиън Оупън, когато най-добрият ни тенисист излезе като победител след успех в четири сета. Днес той ще опита да удвои преднината си в преките им двубои, а нека с вас да поразсъждаваме по какъв начин би могло това да стане факт.

Какво можем да очакваме от Иржи Лехечка?

Чехът е само на 20 години, играе с дясната ръка и е висок 185 сантиметра. Младокът се намира под номер 77 в световната ранглиста, което е с 18 позиции под рекордното му класиране досега в кариерата. Лехечка произхожда от изцяло спортно семейство, тъй като майка му е бивша лекоатлетка, докато баща му се е занимавал професионално с плуване. Самият чех споделя как до известна степен е било предопределено да бъде спортист и категорично се отнася сериозно към процеса на работа, защото си сътрудничи активно със спортен психолог и споделя, че все по-добре контролира своите емоции и се чувства изключително спокоен.

Иржи тепърва навлиза в Тура и през миналия сезон за пръв път имаше възможност да играе постоянно при мъжете. Талантът му обаче веднага излезе наяве и той се поздрави с цели три титли от сериите "Фючърс", както и още две на ниво Чаланджър. Бързият пробив на Лехечка не е изненада за никого, вземайки под внимание неговата отлична кариера в юношеския тенис, през която достигна до 11-ото място и се поздрави с триумф в двойковия турнир на Уимбълдън.

20-годишният състезател напомня сериозно с физиката и игровия си стил на френския левичар Уго Юмбер. Това се изразява в агресивната нагласа на корта, честите излизания към мрежата и най-вече плоското изпълнение на ударите. Младокът се стреми да взема топката рано след отскока, което го прави много опасен в атакуващ план и е способен да нанася завършващи удари и от двете страни, а сервисът му не е никак безобиден.

Дързостта в действията на Лехечка не е никак изненадваща с оглед на неговата възраст и чехът определено няма да има какво да губи, само че той често е способен да влезе в дълга серия от грешки и просто няма резервен план за действие. Въпросната липса на постоянство често се оказва пагубна за него, но пред него тепърва има време, за да подобри меко казано странния си избор на удари в дадени ситуации.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Григор несъмнено разполага с далеч по-богат технически арсенал и различни опции пред себе си, ако нещата не сработят първоначално добре за него. Димитров е способен да връща обратно в игра множество топки, които обичайните съперници на Лехечка надали биха могли да отразят. Хасковлията просто трябва да се стреми към това да всява съмнение у съперника, и грешките на квалификанта неминуемо ще дойдат.

Родният ни представител ще има комфорта да не трябва да вкарва началните си удари с максимална скорост, защото опонентът му посреща далеч зад основната линия и нашият сънародник трябва да е готов за агресивно продължение с първия удар след сервиса. Това предполага Гришо да заема позиция навътре в пределите на корта, с която да може да осъществи бърза комбинация, и излизанията към мрежата изглеждат като една отлична опция пред бившия полуфиналист в Мелбърн.

 32-рият в света е длъжен да се възползва от прекалената прибързаност в подхода на аутсайдера и продължителните размени биха били изцяло в полза на Григор, докато чехът постепенно загуби своето търпение и последва негов опит да приключи нещата с нископроцентен удар за успех. Същевременно умората няма как да не окаже влияние на световния номер 77, отчитайки предишните му три двубоя до този етап и физиката на Димитров ще бъде огромно оръжие за него, така че той спокойно би могъл да превърне мача в истинска битка на изтощение, в която се очаква да има сериозно преимущество.

Очаквания и коефициенти:

Макар Григор да е далеч от оптималната си форма, то надпреварата в Стокхолма е една от любимите му в Тура и неслучайно е бивш шампион в нея. Закритите твърди кортове пасват отлично на хасковлията, който спокойно може да твори, абстрахиррайки се от всякакъв вид въшни фактори, а и самата класа на първата ни ракета е безспорно по-висока, така че очаква успешно начало за шестия поставен в шведската столица.

 Букмейкърите са на абсолютно същото мнение и предлагат ставка от едва 1.28 за хасковлията, а Лехечка изглежда напълно обречен според предварителните прогнози, съдейки по коефициента му от 3.75, макар че подобни предвиждания често са били опровергавани, като за нас остава надеждата, че този път действително ще се сбъднат. Двубоя по традиция пък ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Иржи Лехечка - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | Иржи Лехечка | превюта | превюта и анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook