Григор Димитров срещу Карен Хачанов - анализ, очаквания и коефиценти

от в 12:55 на 27.10.2020
Калоян Соколов

Григор Димитров и Карен Хачанов ще се изправят един срещу друг в двубой от първия кръг на основната схема на надпреварата във Виена. И двамата играчи взеха участие на турнира в Антверпен, като първата ни ракета достигна до полуфиналите, докато руснакът се препъна на четвъртфиналите срещу Даниел Еванс в един двубой, който бе опорочен от слабите отсъждания на главния съдия Адел Нур. Досега Димитров и Хачанов никога не са се изправяли един срещу друг в официална среща, но въпреки това не пречи да си представим как биха могли да изглеждат нещата на корта през този следобед.

Какво да очакваме от Карен Хачанов?

Хачанов безспорно е един от най-мощните и добре физически подготвени играчи в Тура, а плоската му и агресивна игра пасва отлично на закритите кортове във Виена. Карен спечели най-голямата титла в своята кариера именно в зала, когато през 2018-а година постигна малкоочакван успех над Новак Джокович във финалния двубой на Мастърса в Париж. Интересна подробност е, че всички пет титли на руснака са спечелни на твърда настилка, а четири от тях идват на закрито. Карен е достигал до номер 8 в своята кариера и освен това е двукратен финалист в сериите "Мастърс" на двойки заедно с Андрей Рубльов, което идва да ни покаже как е способен да завършва точките и на мрежата, макар това определено да не е сред неговите основни игрови приоми. 

Годината обаче е крайно разочароваща за него, като слабите резултати го съпътстват още от нейния старт, а едва на Ролан Гарос той съумя да запише повече от две последователни победи на ATP турнир. Когато Хачанов показва най-добрия си тенис, то е почти невъзможно да спреш снарядите, които той изстрелва в полето ти и е способен да те победи за под час време, разчитайки на отличния си сервис и вездесъщ форхенд. Руснакът може да завършва разиграванията с 2-3 удара, когато чувства топката добре, но и размените от дъното на корта далеч не са тера инкогнита за него.

Световният номер 17 обаче има сериозни проблеми със своето постоянство и влизането в негативни поредици също не му е чуждо. Той трудно съумява да се измъква от сблъсъци, в които не показва обичайното си ниво и продължава със саморазрушителните си изяви докрай, защото в тактическата му постройка отсъства резервен план и веднъж щом ударите с максимална мощ не намират очертанията на корта, то той се чувства обезсилен.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Българинът вероятно ще трябва да изиграе голяма част от срещата, стоейки далеч зад основната линия, като не е изключено да видим някои от любимите му шпагати в опит да спаси самоотвержено поредния свръхагресивен удар на опонента си. Смятам, че Григор притежава двата най-важни добродетели за този тип съперници, а това са търпението и невероятната му атлетичност. Гришо може да достига до наглед невъзможни удари, които биха били уинъри срещу огромна част от другите състезатели, което неминуемо ще поизнерви Хачанов и ще го накара да премине от режим на премерен риск в такъв на безумно настъпление, което ще доведе до купища неточности и може да е само от полза на първата ни ракета.

Гришо също така не бива да се подлъгва по високото темпо, зададено от руснака, защото трудно би могъл да го победи в неговата игра. Той трябва да го надхитри, забавяйки от скоростта на двубоя, тъй като съперникът му не се чувства комфортно, когато сам трябва да генерира силата при ударите си, а не се възползва от вече придадената скорост на топката от страна на другия играч. Димитров категорично е по-стабилен що се отнася до дългите размени, а родният ни представител направи добра тренировка в това направление срещу Алекс Де Минор и би могъл да го пренесе в плана си за откриващия си мач в австрийската столица.

Последното нещо, на което искам да обърна внимание е слайсът, който носеше изключителни дивиденти на Гришо в Белгия и дори беше по- полезен в сравнение с топспин бекхенда му в неговия последен мач. Използването на подсечен обратен удар е отличен вариант за днешната среща, тъй като високият руснак ще трябва да прикляка сериозно, за да отиграе следващата топка в разиграването, а освен това по този начин може да разбие еднотипния ритъм на Хачанов и да го извади извън равновесие.

Очаквания и коефиценти

Личното ми мнение е, че Григор Димитров изигра най-силния си мач за годината през изминалата събота в Антверпен и се намира в по-добро моментно състояние. Димитров се чувства по-комфортно на корта с всеки изминал мач и въпреки че е далеч от най-високото си ниво засега, то разполага с повече вариации и опции спрямо своя съперник, който далеч не е уверен в себе си през последните месеци, а освен това едва ли е в перфектно състояние на духа след случилото се в Антверпен, където беше сериозно ощетен. Очаквам бърз и динамичен двубой, който да ни покаже пълната палитра от най-доброто в тениса на закрити условия, а за победител ще посоча първата ни ракета, макар вероятно това да се случи в три части.

Букмейкърите също подкрепят тезата ми, давайки леко предимство на хасковлията. Шансовете му за успех са оценени на 1,70, докато тези на Хачанов биват котирани със ставка от 2,00. Честно казано аз не бих се наел с риска да се нагърбвам с твърда прогноза, но гаранциите, че ще станем свидетели на тенис от висока проба ми изглеждат надеждни, така че заложете на сигурното и подкрепете нашето момче пред екраните или през обичайните линкове в нашия сайт.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Карен Хачанов - анализ, очаквания и коефиценти Калоян Соколов
Теми:  
Анализи | виена | григор димитров | карен хачанов | Превютa

Коментари





Следвайте ни в Facebook