Григор Димитров срещу Карен Хачанов - анализи, очаквания и коефициенти

от в 10:58 на 03.11.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров откри с трисетова победа кампанията си на тазгодишния Мастърс в Париж, след като на старта на надпреварата надделя над представителя на домакините Ришар Гаске. Българинът превъзхождаше опонента си през целия двубой, но миг разконцентрация в края на втория сет доведе до изиграването на трета решителна част, в която световният №30 нямаше затруднения да затвори двубоя в своя полза.

Сега на пътя на най-добрия ни тенисист стои по-сериозно препятствие в лицето на Карен Хачанов, с когото са се срещали само веднъж - през миналата година на АТР 500 турнира във Виена, където първата ни ракета надделя с 2:0 сета. Днес нашето момче има възможност да запише втори успех над руснака, а нека да поразсъждаваме как това би могло да стане реалност.

Какво да очакваме от Карен Хачанов?

Хачанов безспорно е един от най-мощните и добре физически подготвени играчи в Тура, а плоската му и агресивна игра пасва отлично на закритите кортове във Виена. Карен спечели най-голямата титла в своята кариера именно в зала, когато през 2018-а година постигна малкоочакван успех над Новак Джокович във финалния двубой на Мастърса в Париж. Интересна подробност е, че всички пет титли на руснака са спечелени на твърда настилка, а четири от тях идват на закрито. Карен е достигал до номер 8 в своята кариера и освен това е двукратен финалист в сериите "Мастърс" на двойки заедно с Андрей Рубльов, което идва да ни покаже как е способен да завършва точките и на мрежата, макар това определено да не е сред неговите основни игрови прийоми.

Когато Хачанов показва най-добрия си тенис, то е почти невъзможно да спреш снарядите, които той изстрелва в полето ти и е способен да те победи за под час време, разчитайки на отличния си сервис и вездесъщ форхенд. Руснакът може да завършва разиграванията с 2-3 удара, когато чувства топката добре, но и размените от дъното на корта далеч не са тера инкогнита за него.

Световният номер 17 обаче има сериозни проблеми със своето постоянство и влизането в негативни поредици също не му е чуждо. Той трудно съумява да се измъква от сблъсъци, в които не показва обичайното си ниво и продължава със саморазрушителните си изяви докрай, защото в тактическата му постройка отсъства резервен план и веднъж щом ударите с максимална мощ не намират очертанията на корта, то той се чувства обезсилен.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Българинът вероятно ще трябва да изиграе голяма част от срещата, стоейки далеч зад основната линия, като не е изключено да видим някои от любимите му шпагати в опит да спаси самоотвержено поредния свръхагресивен удар на опонента си. Смятам, че Григор притежава двата най-важни добродетеля за този тип съперници, а това са търпението и невероятната му атлетичност. Гришо може да достига до наглед невъзможни удари, които биха били уинъри срещу огромна част от другите състезатели, което неминуемо ще поизнерви Хачанов и ще го накара да премине от режим на премерен риск в такъв на безумно настъпление, което ще доведе до купища неточности и може да е само от полза на първата ни ракета.

Нашият сънародник също така не бива да се подлъгва по високото темпо, зададено от руснака, защото трудно би могъл да го победи в неговата игра. Той трябва да го надхитри, забавяйки от скоростта на двубоя, тъй като съперникът му не се чувства комфортно, когато сам трябва да генерира силата при ударите си, а не се възползва от вече придадената скорост на топката от страна на другия играч, и това дава преимущество на родния ни представител в дългите разигравания.

Последното нещо, на което искам да обърна внимание, е слайсът, който носеше изключителни дивиденти на Гришо в Индиън Уелс и дори беше по-полезен в сравнение с топспин бекхенда му. Използването на подсечен обратен удар е отличен вариант за днешната среща, тъй като високият руснак ще трябва да прикляка сериозно, за да отиграе следващата топка в разиграването, а освен това по този начин може да разбие еднотипния ритъм на Хачанов и да го извади извън равновесие.

Очаквания и коефиценти

Личното ми мнение е, че Григор Димитров играе отличен през последните седмици и се намира в по-добро моментно състояние, като същевременно разполага с повече вариации и опции спрямо своя съперник, който далеч не е уверен в себе си през последната година. Очаквам бърз и динамичен двубой, който да ни покаже пълната палитра от най-доброто в тениса на закрити условия, а за победител ще посоча първата ни ракета, макар вероятно това да се случи в три части.

Букмейкърите също подкрепят тезата ми, давайки леко предимство на хасковлията. Шансовете му за успех са оценени на 1,80, докато тези на Хачанов биват котирани със ставка от 2,00. Честно казано, аз не бих се наел с риска да се нагърбвам с твърда прогноза, но гаранциите, че ще станем свидетели на тенис от висока проба, ми изглеждат надеждни, така че заложете на сигурното и подкрепете нашето момче пред екраните или през обичайните линкове в Tennis.bg.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Карен Хачанов - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | бгтенис | григор димитров | карен хачанов | париж мастърс | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook