Григор Димитров срещу Карлос Алкарас - анализи, очаквания и коефициенти

от в 11:52 на 03.11.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров продължава да впечатлява с изявите си на Мастърс надпреварата в Париж и през вчерашния ден си осигури място в осминафиналната фаза на турнира във френската столица за втори път в своята кариера. В битка за класиране на четвъртфиналите го очаква сблъсък срещу изключително тежък противник в лицето на 19-годишната сензация и настоящ водач в световната ранглиста Карлос Алкарас, срещу когото най-добрият ни тенисист никога досега не се е изправял в официален мач. Предстоящият двубой помежду им ще стартира след 13:30 часа българско време, а дотогава нека да разгледаме възможните начини, по които хасковлията би могъл да преодолее съпротивата на топ поставения в схемата.

Какво можем да очакваме от Карлос Алкарас? 

Световният номер едно е десничар, изпълнява бекхенд с две ръце и е висок 183 сантиметра. Младокът има цели 55 победи в хода на сезона, като отстъпва на Стефанос Циципас по този показател, но може да се похвали с далеч по-големи трофеи от гърка през 2022-ра, като досега е завоювал две титли от сериите "Мастърс" и освен това триумфира на US Open, което доказа думите на младока, че всъщност той дори се чувства по-комфортно на твърди кортове, отколкото на клей.

Оттогава резултатите на Алкарас претърпяха известен спад и той допусна ранно поражение в Астана, а през миналата седмица беше надигран от Феликс Оже-Алиасим, но това по никакъв начин не може да изтрие всички негови постижения през последните месеци и най-вече последователните му победи над Рафаел Надал и Новак Джокович в Мадрид.

Испанецът вероятно е най-експлозивният състезател в световния тенис и е способен да придаде невероятно ускорение на топката от всеки един ъгъл на корта. Тийнейджърът нанася еднакво безпощадни уинъри от форхенд и бекхенд, а освен това разполага с чудесно докосване, което прави неговите къси топки едно от основните му оръжия и той прибягва до тях в най-важните моменти от мачовете.

Карлитос също така притежава невиждана бързина и атлетизъм, с които може да обърне защитата в атака за части от секундата и по никакъв начин не се колебае да излиза на мрежата, където се чувства повече от комфортно. Всичко това ни показва, че водачът в схемата на практика може да прави абсолютно всичко на тенис корта, но това далеч не значи, че не може да бъде пречупен.

Как може да противодейства Григор Димитров?

От ключово значение ще бъде първата ни ракета да поддържа висок процент на вкарано първо подаване, защото ибериецът често има склонността да пресилва ретурите си и определено не е еталон в този компонент от играта, когато бива тестван по-сериозно. Същевременно началният удар на 19-годишния играч все още не се е превърнал в желаното оръжие и макар понякога да виждаме отлично кик сервис от неговата ракета, то скоростта и вариацията често не са на желаното ниво и Димитров би могъл да се възползва от това.

В друго оръжие за хасковлията би могъл да се превърне неговият сечен бекхенд, тъй като Алкарас спомена за известен дискомфорт в областта на коляното и определено няма да е в негов плюс, ако бъде принуден да прикляка ниско при всяко едно свое отиграване. Освен това грубата сила на топ поставения ще бъде напълно достатъчна да остави без шансове родния ни представител, ако той не миксира достатъчно играта, защото в противен случай рискува да бъде изцяло надигран в размените от дъното на корта.

Гришо категорично ще трябва да действа агресивно и да поставя под натиск своя съперник, когато му се отдаде такъв шанс и по никакъв начин не бива да отдава изцяло инициативата, тъй като Алкарас е способен да обърне нещата в своя полза само с един удар и е почти невъзможно да бъде спрян, щом му се позволи изцяло да диктува хода на разиграванията.

На последно място бих посочил нуждата от спазването на един конкретен тактически план, който да не бъде променян по време на срещата, ако не е крайно наложително, защото със сигурност ще има периоди от сблъсъка, когато световният номер едно ще влиза в серия от спечелени точки и за нашия сънародник няма да има никакви шансове, само че постоянството в ударите на испанеца невинаги е на висота и Димитров просто ще трябва да изчака бурята да отмине.

Очаквания и коефициенти:

Истината е, че моментната форма е изцяло на страната на испанеца, ала често в края на сезона сме ставали на сериозни изненади и Давид Гофен нагледно показа, че детето чудо на тениса все още своите пробойни в играта си. Първата ни ракета се намира в най-добрия си период от началото на годината и определено е по-мотивиран да продължи, защото това е неговият последен турнир за сезона, така че очаквам да окаже сериозна съпротива на фаворита през днешния ден и мисля, че има силите да спечели поне сет.

Букмейкърите са силно уверени в победа за тийнейджъра, предлагайки ставка от 1.28 за негов краен успех, докато шансовете на нашия сънародник се котират на 3.75. Въпреки това обаче многократно в тениса сме ставали свидетели на това, че предварителните очаквания невинаги биват оправдани и за нас остава надеждата случаят днес да е точно такъв и Димитров да се поздрави с нова престижна победа. Вие пък отново ще имате възможност да наблюдавате двубоя пряко на някой от обичайните линкове в Tennis.bg.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Карлос Алкарас - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
next gen atp finals | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | карлос алкарас | париж мастърс | превюта | превюта и анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook