Григор Димитров срещу Лоренцо Музети - анализи, коефициенти и очаквания

от в 10:26 на 24.10.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров ще открие тази вечер участието си на ATP 500 надпреварата във Виена, на която през миналата година достигна до 1/2-финалите, а този сезон определено може да се цели също толкова високи, имайки предвид страхотните му изяви по време на азиатското турне. Жребият обаче не беше особено благосклонен към българина, който още на старта ще премери сили с една от големите нови звезди на световния тенис, а именно Лоренцо Музети. Досега родният ни представител е губил единствената си среща с италианеца, но тя датира отпреди близо 3 години, когато младокът надделява със 6:4 7:6(3) на 1/4-финалната фаза в Акапулко. Сега обаче нещата са много различно спрямо този двубой, така че нека се захващаме с традиционни ни анализ.

Какво трябва да знаем за Лоренцо Музети?

Музети е десничар, изпълнява бекхенд с една ръка и е висок 185 сантиметра. Към момента италианецът се намира под номер 20 в световната ранглиста, но само допреди няколко месеца беше част от топ 15. 21-годишният тенисист досега е завоювал сдве титли през своята кариера на ниво ATP, като първата дойде на голямата ATP 500 надпревара в Хамбург, където той съумя на финала да надиграе Карлос Алкарас, а впоследствие триумфира на ATP 250 турнира в Неапол, надделявайки над сънародника си Матео Беретини във финала.

Световният номер 20 проявява таланта си от най-ранна възраст и неслучайно преди четири години заемаш челната позиция в световната ранглиста при юношите, след като спечели трофея на Аустрелиън Оупън. Безспорно обаче най-голямата победа на младока е от тазгодишния Мастърс в Монте Карло, на който той надви Новак Джокович и така записа първи успех в кариерата си над действащ номер едно.

Към момента обаче Музети е много далеч от оптималното си равнище, допускайки 6 загуби в последните си 9 мача, а две от въпросните поражения бяха допуснати срещу тенисисти извън топ 150 на световната ранглиста. Освен това, то трябва да отбележим обстоятелството, че италианецът играе далеч по-добре на червени кортове, отколкото на другите настилка и всъщност закритите твърди кортове са покритието, на което той има най-лоша статистика, а точно такава е настилката във Виена.

Младокът обича да играе далеч зад основната линия, като по този начин си дава нужното време да осъществи максимално добър контакт с топката, защото има изключително издлъжен замах при ударите си и определено не се чувства комфортно, когато топката идва прекалено бързо. Музети използва много сериозно количество топспин при отиграванията си и може да ускорява топката с лекота от двете страни, което му позволява да прави завършващи удари от почти всяка една позиция на корта.

Италианецът е един от най-елегантните играчи в Тура и разполага с много богат тенис арсенал, като късите топки са негов основен специалитет и има склонност да ги използва в най-важните моменти от мачовете си. Категорично неговото основно оръжие е едноръкият бекхенд, който наподобява на този на Ришар Гаске и е също толкова ефективен, носейки му множество уинъри, щом се осмели да го изстреля по правата.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Наглед първата ни ракета ще се изправи срещу един много завършен тенисист, но и Музети има своите малко по-слаби страни. Форхендът на световния номер 20 не е от най-високо ниво и е особено уязвим на по-бързите настилки, тъй като няма достатъчно време да замахне и това води до немалко непредизвикани грешки.

Длановият удар на младока също така не е достатъчно мощен, за да изкара извън балана нашия сънародник, ако изключи, някои единични избухвания и определено Григор трябва да насочи натиска си към тази страна на своя опонент.

Сервисът също не е сред силните черти в тениса на 21-годишния играч. Първото му подаване не е от най-бързите, но е достатъно вариативно, за да създаде затруднения на посрещащия състезател, но това не важи за вторите сервиси на Музети, които обикновено са изпълнени с много ниска скорост и биха могли да бъдат атакувани с лекота.

Именно сервисът и форхендът са двете основни движещи сили за играта на Димитров, който може да спечели немалко бързо точки с тяхна помощ, докато италианецът ще трябва да разчита предимно на дълги разигравания и своята креативност, което може да му донесе откъслечни успехи, но определено българинът би трябвало да диктува събитията на корта.

Смятам, че Музети и Григор притежават множество сходни качества, като започнем от техния страхотен атлетизъм и достигнем до лекотата, с която импровизират, но считам, че бившият номер три определено е по-добър в конструирането на своите атаки и ще наложи офанзивния си стил над младока.

На последно място, но не и по-важната, то бих отчел нуждата от излизания към мрежата, когато нашият сънародник вземе предимство в разиграването, защото така би могъл да експолоатира твърде дефанзивната позиция на Музети, който може да е отличен контраиграч, но няма как да има особено големи успехи извън червената настилка, ако действа по този начин.

Очаквания и коефициенти:

Моментната форма е изцяло на страна на Григор, а условията във Виена пасват идеално на българина, който винаги е показвал отличен тенис в зала. Смятам, че Димитров ще е способен да пренесе отличните си изяви и на европейска земя, докато Музети надали ще се прегрупира толкова бързо и не ми се вярва да прекъсне своята негативна серия, срещайки толкова сериозен съперник, така че моята прогноза е двусетова победа на родния ни представител.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират Димитров, като му отдават сериозно предимство, определяйки ставка от 1.36 за негов успех, докато шансовете за триумф на италианеца се котират на 3.20. Ние пък ще стискаме палци предварителните очаквания да се сбъднат и Григор Димитров да се поздрави с успешен старт на кампанията си в австрийската столица, а срещата отново ще бъде достъпна за наблюдаване в реално време чрез традиционните линкове в Tennis.bg.

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Лоренцо Музети - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и превюта | бгтенис | виена | григор димитров | лоренцо музети | превюта | превюта и анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook