Григор Димитров срещу Марин Чилич - анализи, очаквания и коефициенти

от в 18:43 на 07.02.2021
Калоян Соколов

 Григор Димитров откри сезона си с участие на Murray River Open и достигна до четвъртфиналите, но играта му беше далеч под неговите обичайни стандарти и перспективите преди участието му в Мелбърн на пръв поглед не изглеждат бляскави. Мотивацията на надпревара от Шлема обаче е съвсем различна, а всички знаем колко обича Димитров голямата сцена. Първият съперник на Григор пък ще бъде Марин Чилич, който е бивш финалист в турнира и също има афинитет към значимите надпревари, което прави битката между двамата напълно непредвидима, а нека заедно с вас да се опитаме да помислим как първата ни ракета би могъл да преодолее съпротивата на хърватина.

Какво да очакваме от Марин Чилич?

Бившият шампион от Шлема се намира в тежък период и през миналия сезон не достигна до нито един четвъртфинал, което бе прецедент в неговата кариера. Хърватинът също се включи през миналата седмица в едно от подготвителните АТП 250 събития, където пропусна няколко мачбола на старта и отпадна от Шарди. Чилич неведнъж е показвал колко му пасват бързите условия в Мелбърн, като достига до полуфиналите там само на 21-годишна възраст, а впоследствие остава само на сет от спечелването на титлата през 2018-а, когато допуска поражение от Роджър Федерер.

Балканецът в момента се намира под номер 43 в света, само че може да се похвали с достигане до номер 3 и също толкова на брой изиграни финали в Големия шлем. Той освен това е носител на впечатляващите 18 титли в Тура, сред които блестят тази от Мастърса в Синсинати и надпреварата в Куинс.

В трофейния кабинет на Гришо личат същите отличия, което може да ни покаже сходството в предпочитанията на покрития между двамата. Ускорените кортове през тази година категорично могат да са само от полза на Марин, който ще има възможност да разгърне максимално сервиса си и своите плоски удари.

Хърватинът неминуемо ще направи опит да установи контрол от дъното на корта, стараейки се да осъществи контакт с топката веднага след нейния отскок и ще подходи максимално агресивно. Непоставеният тенисист ще е стъпил здраво върху основната линия и ще се опита да не дава никакво време за реакция на нашето момче, търсейки празните пространства и максимално екстремните ъгли при всяко свое продължение.

Как може да се противопостави Григор Димитров?

Григор със сигурност ще бъде подложен на сериозен натиск, но може да се защитава умело със своите сечени бекхенди, които в миналото са създавали сериозни проблеми на опонента му, тъй като той е доста ръстов и трябва да прикляка сериозно, за да се справя с тях, а това често го кара да загуби инициативата или да осъществи нечист контакт при удара.

Димитров не бива да се надстрелва с Чилич, защото именно това е желанието на бившия номер 3 и българинът трябва да избегне този капан. В днешно време 32-годишният състезател далеч не е толкова клиничен, когато поеме инициативата и за родния ни представител ще бъде важно да се задържи максимално дълго в разиграванията, изчаквайки грешка от ракетата на противника си.

За всички е пределно ясно, че далеч по-податливата страна на хърватина е форхендът. Той може да прави невероятно мощни уинъри с негова помощ, само че това е пряко свързано с резултата и моментната му увереност. Първата ни ракета просто ще трябва да влезе силно в мача, за да разколебае Чилич, което ще бъде гарант за множество проблеми с дланния удар на Марин през следващите минути.

Гришо ще бъде длъжен да рискува и малко повече на сервис, защото световният номер 43 разполага с висококачествени ретури в репертоара си, като винаги е готов да атакува някое по-късо подаване. Това може да доведе до малко повече двойни грешки, но генерално ще му спести далеч повече проблеми в сблъсъка, тъй като в противен случай възможностите за пробив пред хърватина няма да са рядкост, а осъществяването на евентуален рибрейк никак не е лека задача срещу подобен тип опонент.

Съперничество, очаквания и коефициенти

Двамата са се изправяли шест пъти един срещу друг, а балансът е 4:2 в полза на Чилич. Всички победи на сметката на Марин са постигнати на твърди кортове, само че единствената им среща на Голям Шлем бива спечелена от сънародника ни. На австралийска земя обаче отново везните се накланят в полза на хърватина, който е побеждавал Димитров в два сета на турнира в Бризбейн.

Моите очаквания са за един много оспорван двубой, като победителят от него ще придобие значителна увереност и вероятно ще напредне сериозно в надпреварата. Все пак очаквам в решителните моменти у Чилич да се проявят проблеми с неговата увереност, които го измъчват през последните месеци, и Григор да преодолее това тежко изпитание.

Букмейкърите също подкрепят твърдението ми, предлагайки коефициент от 1.63 за негов успех, докато ставката за съперника му достига чак до 2.30, макар че това никога не е сигурно знамение за развръзката на даден мач и първата ни ракета ще има нужда от нашата подкрепа по време на откриващата си битка на Откритото първенство на Австралия, която отново ще може да проследите на обичайните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Марин Чилич - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
Анализи | Аустрелиън Оупън | григор димитров | марин чилич | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook