Григор Димитров срещу Мичъл Крюгер - анализи, очаквания и коефициенти

от в 16:37 на 17.02.2022
Калоян Соколов

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров за последно взе участие в официален мач по време на Откритото първенство на Австралия, а завръщането му на корта се отложи заради заразяване с COVID-19 в началото на февруари. За да натрупа достатъчна игрова практика, през настоящата седмица българинът прие "уайлд кард" за АТР 250 надпреварата в Делрей Бийч и днес ще направи дългоочакваното си завръщане с двубой срещу тръгналия от квалификациите Мичъл Крюгер. До този момент двамата играчи не са се срещали помежду си, така че нека заедно да поразсъждаваме какво бихме могли да видим в първия им сблъсък.

Какво да очакваме от Мичъл Крюгер?

Крюгер е десничар, изпълнява бекхенд с две ръце и е висок 188 сантиметра. Американецът в момента се намира на 164-тата позиция в световната ранглиста, като върховото му постижение е от края на миналия октомври, когато той за кратко влиза в топ 150 на класацията. Квалификантът никога не е постигал поредни победи в ATP Тура и участва главно на Чаланджъри, където завоюва два трофея през 2021-ва.

Все пак 28-годишният тенисист далеч не е някакъв случаен състезател и разполага с нужните качества да направи пробив на високо ниво. Крюгер е бивш представител на топ 5 при юношите и има два полуфинала от Големия Шлем при подрастващите, като може да се похвали с няколко победи над Доминик Тийм в този период от развитието си. Той обаче винаги е страдал от сериозни проблеми със своята концентрация и липсата на постоянство го спира от някакви по-сериозни резултати в мъжкия тенис.

Мичъл не е типичният американски представител, който разчита на силен сервис и мощен форхенд. Крюгер разполага с комплексно развита игра, в която няма ясно изразени оръжия, ала слабите места също привидно отсъстват. Световният номер 164 разчита на контраизпълнения и често се въвлича в изключително изтощителни двубои, защото е любител на дългите разигравания и е отлично физически подготвен.

Местният играч предпочита да заема отбранителна позиция и не е особено уверен, щом му се наложи сам да поеме инициативата, което е голям минус за него в сблъсъците му с най-добрите, които просто няма как да се победят сами и на практика лишават американеца от най-силната му черта, а именно постоянството от дъното на корта.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Григор не трябва да се увлича по темпото на съперника си и е длъжен да поема инициативата при всяка възможност. Българинът е далеч по-силен в офанзивен план от Крюгер и трябва да се възползва от това, ако иска да поеме контрол над събитията на корта. Дългите размени единствено биха изравнили съотношението на силите и така Димитров ще загуби предимството си по отношение на креативност и способност да завършва разиграванията.

Квалификантът често си позволява да играе в центъра на корта, като това е добре дошло за родния ни представител и той би могъл да отиграва от любимия си форхенд максимално често, улеснявайки значително задачата си. Дефанзивната позиция на Крюгер пък е удобна за експлоатиране, така че излизанията към мрежата не бива да бъдат отписвани от тактическите варианти за мача.

Най-голямата ахилесова пета на американеца се явява началният му удар и нашият сънародник може да стори много повече от това просто да влезе в точката. Първата ни ракета ще има множество шансове да вземе решително надмощие още с ретура. Крюгер има свойството да допуска сериозно количество двойни грешки и определено е склонен да се поддаде на напрежението, ако усети натиск от другата страна на мрежата.

Очаквания и коефициенти:

Очаквам Григор да има трудни мигове в началото на срещата, тъй като отдавна не е вземал участие в турнири и освен това среща опонент с три победи на своята сметка през седмицата. Със сигурност местният любимец се е приспособил по-добре към ветровитите условия в Делрей Бийч има по-добра състезателна практика, но хасковлията би трябвало да намери ритъма си в хода на двубоя и очаквам да се поздрави с първа победа от Аустрелиън Оупън насам.

Букмейкърите са подкрепят моята теза и предлагат ставка от 1.36 за българина, докато шансовете на американеца се котират на 3.20 и макар подобни предвиждания често да са били опровергавани в големия тенис, то за нас остава надеждата, че този път те действително ще се сбъднат. Двубоят по традиция пък ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Мичъл Крюгер - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | бгтенис | григор димитров | делрей бийч | истории и анализи | мичъл крюгер | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook