Григор Димитров срещу Себастиан Корда - анализи, очаквания и коефициенти

от в 16:59 на 04.08.2022
Калоян Соколов

След над месец извън корта Григор Димитров се завърна успешно на АТР 500 надпреварата във Вашингтон, където на старта постигна трудна трисетова победа над френския ветеран Адриан Манарино. Така нашият сънародник си гарантира участие в осминафиналната фаза на на турнира, като в сблъсък за място в четвъртфиналите го очаква далеч по-сериозно препятствие в лицето на една от най-големите надежди на домакините, а именно 22-годишния Себастиан Корда. Това ще бъде едва първа среща между двамата състезатели и ще стартира не преди 22:00 часа българско време, а дотогава нека да поразсъждаваме какво бихме могли да очакваме да се случи в предстоящия двубой.

Кой е Себастиан Корда и какво да очакваме от него?

Американецът играе с дясната ръка, изпълнява бекхенд с две ръце и в момента се намира под номер 54 в световната ранглиста. 22-годишният състезател е несъмнено един от водачите на следващото поколение и мнозина специалисти са убедени, че в бъдещето го очакват спечелването на много големи трофеи. Себастиан е буквално закърмен с тениса, тъй като неговият баща Петер Корда е бивш шампион от Големия шлем и понастоящем е треньор на своя син. Това обаче не е всичко, защото младокът често прекарва време на корта заедно с Андре Агаси, който е в ролята на негов ментор и често му дава съвети.

Корта засега има една спечелена титла в Тура, която дойде през миналия май на клей състезанието от категория ATP 250 в Парма. Бившият номер 30 играе еднакво добре на всички настилки, като има достигнат финал на твърдите кортове в Делрей Бийч и също така миналата година се класира за осминафиналите на Уимбълдън.

Настоящият сезон се развиваше отлично за американеца, чиито силни изяви му позволиха да надиграе Карлос Алкарас, както и да се доближи само на точка от триумф срещу Рафаел Надал, но травма го изкара от почти целия сезон на трева и в момента търси най-добрата си форма.

Корда разполага с чисти удари и от двете страни, а стилът му е подчертано агресивен. Местният представител обича да играе встъпил навътре в корта и не се колебае да атакува мрежата. Непоставеният състезател държи сам да определя темпото на игра и рядко можем да го видим как участва в неутрални размени от дъното на корта. Американецът рядко отстъпва назад, когато се защитава, и неговите дълги крайници му позволяват да достига достатъчно бързо до всяка една топка.

Себастиан е висок цели 196 сантиметра и напълно очаквано притежава много тежък начален удар. Разнообразието също не е чуждо на 22-годишния тенисист, чието докосване е изключително фино и това го прави много категоричен при изпълнението на волета и къси топки.

Разбира се, то на такава възраст е изключено да си постоянен в изявите си и Корда е точният пример по въпроса. Някогашният шампион в Парма е почти невъзможен за спиране, щом чувства добре топката, ала често е влизал в негативни серии и тогава грешките изобилстват от ракетата му, а неговото второ подаване се превръща в лесна плячка за съперника.

Как Григор Димитров би могъл да противодейства?

Слайсът винаги е добра идея срещу толкова ръстов опонент, а Димитров разполага с един от най-добрите в съвременния тенис. Колкото по-ниско държи топката родният ни представител, толкова по-трудно ще бъде за Корда да вкара мощните си удари в употреба, а дългите разигравания ще бъдат изцяло в полза на Григор, тъй като търпението определено не е сред основните добродетели на 54-тия в света.

Българинът трябва да насочва болшинството от сервисите си към форхенда на младока, защото длановият му удар е с широк замах и това значително намалява времето му за реакция на посрещане, което води до сериозен брой неточности. Самият ни сънародник пък ще е хубаво да бъде агресивен при вторите подавания на Корда, които често го карат да отстъпи инициативата, и така везните определено се накланят в посоката на хасковлията, имайки предвид недотам добре развитото движение по корта на близо двуметровия играч.

По-нискоранкираният тенисист е фен на бързите размени и може да играе на невероятна скорост, но понякога му е трудно да бъде толкова категоричен, когато получава топки с различна характеристика. Григор ще бъде принуден да прилага чести смени на темпото и дори умишлено да предоставя инициативата на съперника, чийто ритъм ще бъде напълно разбит по този начин

Важно е петият поставен да се задържи възможно най-дълго в резултата, тъй като опонентът му е известен с недотам здравите си нерви. Американецът загуби близо половин дузина срещи, в които сервираше за успеха през настоящия сезон и е склонен да се пропуква под напрежение, така че бившият номер три не бива да губи самообладание в нито един момент и просто да принуждава Корда да отиграва максимален брои удари на важните точки.

Очаквания и коефициенти

Очаквам Корда да има леко предимство, защото първата ни ракета отсъстваше за над месец от кортовете и вчера ясно се видя как се нуждае от по-голяма игрова практика. Същевременно младият състезател допусна редица неочаквани поражения през последните месеци и Григор категорично притежава много по-голяма константност в действията си от него. Родният ни представител има нужната класа и опит, за да се възползва от всяко едно колебание на американеца и шансовете му за крайна победа определено не са малки.

 Букмейкърите определят младия представител на домакините за фаворит, предлагайки ставка от 1.61 за негов краен успех, а шансовете на първата ни ракета се котират на 2.30. Тези предварителни прогнози обаче често биват опровергавани в професионалния тенис и за нас остава да стискаме палци случаят да бъде точно такъв. Вие пък отново ще можете да наблюдавате срещата на обичайните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Себастиан Корда - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и превюта | бгтенис | вашингтон | григор димитров | превюта | себастиан корда

Коментари





Следвайте ни в Facebook