Григор Димитров срещу Шо Шимабукуро - анализи, коефициенти и очаквания

от в 10:48 на 04.07.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров обнадежди феновете на родния тенис, след като записа четири последователни победи на турнира в Куинс и изигра сравнително равностоен четвъртфинален двубой срещу Карлос Алкарас, в който единствено многото двойни грешки попречиха на първата ни ракета да се бори за успеха. Всъщност Гришо не беше правил подобна дълга серия от спечелени мачове на трева, откакто достигна до полуфиналите на Уимбълдън през 2014-а година.

Всичко това наглед са отлични съпоставки за 22-рия поставен отново да се представи силно на "свещената трева", където на старта го очаква да срещне квалификанта Шо Шимабукуро, който е абсолютен дебютант в Големия шлем. Все пак японецът е изминал достоен за уважение път в своята досегашна тенис кариера и не бива да бъде подценяван, а нека с вас да направим нашия традиционен анализ, изготвяйки оптимален тактически план за родния ни представител в предстоящата среща.

Какво трябва да знаем за Шо Шимабукуро:

Шимабукуро е на 25 години, десничар е, изпълнява бекхенд с две ръце и се намира на своята върхова 162-ра позиция в световната ранглиста. 180-сантиметровият играч никога не е бил част от основната схема на надпревара в ATP Тура, като единствено може да се похвали с 3 титли на ниво Фючърс и още 2 в Чаланджър Тура.

Както вече споменахме в специален материал за японския тенисист, то той пробива много късно в спорта и дори не е съумявал да достига до трофеи на гимназиално ниво. Впоследствие нещата стават още по-тежки за Шимабукуро, който се оказва най-слабото звено в университетския отбор на Уасада и му бива казано, че трудно ще може да се препитава от тенис, ако ще и да избере да е треньор.

Шо обаче не се обезкуражава и продължава да работи усърдно, докато не бива забелязан от именития специалист Бунпай Сато, който открива, че новият му възпитаник има възможност да играе далеч по-агресивен тенис и изцяло прекроява играта му, а резултатите не закъсняват, защото младокът сбъдва своята мечта и печели първата си точка за световната ранглиста на 21-годишна възраст.

Изкачването на Шимабукуро е всичко друго, но не и светкавично, тъй като му трябват цели 2 години, за да завоюва първата си титла на ниво Фючърс, която го извежда до топ 500 в подреждането на ATP. Настоящата година обаче е много по-различна от всички останали досега за азиатеца, след като той печели дебютната си Чаланджър титла и се изкачва с над 130 места през последните няколко месеца.

Това позволява на японеца да дебютира в квалификациите на състезание от Големия шлем и макар той да няма никакъв опит на тревна настилка в мъжкия професионален тенис, то постига три последователни победи, като в решителния кръг на пресявките надиграва ветерана Денис Кудла, който е бивш 1/8-финалист на Уимбълдън, а самият световен номер 162 описва случилото се като "същинска лудост".

Японецът е традиционен представител на азиатската тенис школа, който има отлично чувство към топката и се придвижва светкавично по корта. Шимабукуро разчита най-вече на своя плосък форхенд, защото именно това е основното му оръжие за изграждането на точките и той често обича да атакува от тази страна. Квалификантът обича да държи топката ниско и общото между него и Григор е, че използват много често своя слайс.

По-нискоранкираният играч не е сред най-мощните състезатели и има нужда от поредица удари, за да изгради успешно едно разиграване, но чете отлично играта и обича да изненадва с нестандартни решения, както и излизания към мрежата. Сервисът обаче определено не е сред най-силните черти на 25-годишния тенисист и макар понякога да го виждаме как прави по някоя директна точка с този елемент, то двойните грешки често го съпътстват.

Какво трябва да направи Григор Димитров, за да се поздрави с успеха?

Григор определено е тенисистът с далеч по-ефективен начален удар и огнева мощ от дъното на корта, така че трябва да наложи своето темпо на игра и да се възползва от лукса, че ще може да печели много повече лесни точки. Очаквам сервис геймовете на японеца да са изключително тежки, докато Димитров би трябвало да се справя уверено, имайки предвид как в Куинс не допусна нито един пробив в първите си три двубоя и по този начин ще вкара допълнително напрежение у дебютанта.

Вторите подавания на азиатеца задължително трябва да бъдат атакувани, тъй като са много колебливи, а вече споменахме и множеството двойни грешки, които е склонен да допуска Шимабукуро, което означава, че нашият сънародник би могъл да заеме една по-агресивна позиция на ретур и така допълнително да притисне опонента си.

Също така бих отчел несъизмеримо по-големия опит на бившия 1/2-финалист, за когото това ще бъде най-рутинен мач, докато аутсайдерът определено ще изпита сериозно напрежение, излизайки за пръв път на най-голямата тенис, и ако станем свидетели на едно силно начало от страна на фаворита, то би трябвало оттам насетне нещата да се подредят лесно за него.

Накрая бих отчел нуждата от повече излизания към мрежата, защото Григор притежава първокласни волета и всички си спомняме множеството му акции към филето и непрестанни плонжове, с които спечели толкова много фенове преди девет години, когато завоюва трофея в Куинс и впоследствие достигна до финалната четворка на Уимбълдън. Срещу Алкарас на няколко пъти се видя как българинът е в отлична позиция да потърси развръзка на мрежата, но не се решава да тръгне към нея, а това е задължителен елемент за един завършен тревен специалист и 22-ият поставен определено има възможност да бръкне в торбата с неизчерпаемия си тенис арсенал и да приложи този прийом.

Коефициенти и очаквания:

Моето лично мнение е, че бившият номер три изтегли вероятно най-удобния съперник от всички в основната схема на турнира и абсолютно всички тенис аргументи са на негова страна, което ме кара да очаквам безпроблемна победа с 3:0 сета на старта.

Букмейкърите също определят Димитров за тежък фаворит, предлагайки ставка от 1.06 за негов краен успех, докато шансовете на аржентинеца се котират на 10.00. Ние пък можем само да се надяваме, че тези предварителни очаквания действително ще се сбъднат и нашият сънародник ще открие по безапелационен начин тазгодишната си кампания на Откритото първенство на Великобритания, а срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Шо Шимабукуро - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | превюта | превюта и анализи | уимбълдън | шо шимабукуро

Коментари





Следвайте ни в Facebook