Григор Димитров срещу Стан Вавринка - анализи, коефициенти и очаквания

от в 05:32 на 12.05.2023
Калоян Соколов

 Григор Димитров и Стан Вавринка категорично оформиха двойката от втория кръг на Мастърса в Рим, която приковава  погледите и това е съвсем естествено с оглед на всички постижения на двамата играчи, както и на атрактивния им стил на игра. Очертаващата се битка на едноръките бекхенди ще бъде под номер 13 в съперничеството между швейцареца и нашия сънародник, като трикратният шампион от Шлема има предимство от 7:5 победи в преките двубои. Григор обаче е спечелил последната среща помежду им, а също така не изостава и в битките им на червени кортове, където имаме паритет от 2:2 успеха.

Всъщност двамата добри приятели не са се изправяли един срещу друг от три години насам, ала оттогава насам обстоятелства са много различни и определено се наблюдава известен спад в представянто на тези иначе първокласни играчи. Все пак те неведнъж през сезона показаха, че все още могат да продуцират изключително висококачествен тенис и със сигурност ни предстои да станем свидетели на страхотно шоу. За нас пък преди това остава задачата да спазим традицията, анализирайки по какъв начин Григор Димитров би могъл да надиграе "Stan The Man".

Какво трябва да знаем за Стан Вавринка и кои ще бъдат неговите големи оръжия в двубоя?

Вавринка е човек, който няма особена нужда от представяне и 3-те му титли от Шлема са достатъчно доказателство по въпроса. 38-годишният тенисист е носител на общо 16 трофея от ATP Тура и е заработил над 35 милиона щатски долара от наградни фондове. Бившият номер три е фен на по-бавните условия за игра и определено настилката в Рим е точно по негов вкус, което обяснява някогашната му победата над 10-кратния шампион - Рафаел Надал.

Стан изпълнява ударите си с широк замах и се нуждае от малко повече време, за да се подготви по-най-добрия възможен начин за отиграванията си, а клеят дава точно тази възможност на швейцареца, който неслучайно в миналото е триумфирал в Монте Карло и на Ролан Гарос.

Ветеранът отдавна обаче премина зенита на своята кариера и изпитва все по-сериозни физически проблеми, което беше причината да отсъства през цялата 2021-ва година и определено можем да кажем, че тази травма оказа пагубно влияние върху Вавринка, защото той така и не съумяваше да се върне на предишното си ниво и дори дълго време се намираше извън топ 100 в ранглистата на ATP.

Напоследък настоящият номер 84 намира сравнително добър ритъм в играта си и неотдавна записа изключително престижна победа, надделявайки над тийнейджъра Холгер Руне по време на Мастърса в Индиън Уелс. Освен това швейцарецът продължи към 1/4-финалите в Ротердам и Монпелие, така че все още си остава един много опасен съперник и по никакъв начин не може да бъде подценяван.

Основното предимство на непоставения състезател е огромната мощ в неговите удари. Форхендите и бекхендите биват изстрелвани еднакво бързо от ракетата на бившия номер три, което прави задачата на опонента почти невъзможна. Вавринка има качествата да нанесе уинър от всяка една точка на корта и е способен да ускори максимално топката, дори когато се намира много далеч зад основната линия.

Другият голям коз на по-нискоранкия играч е началният му удар, който редовно преминава границата от 210 километра в час константно носи множество лесни точки в актива на ветерана, а не бива да забравяме и обстоятелството, че швейцарецът е ставал олимпийски шампион на двойки, така че Григор трябва да е подготвен за негови евентуални излизания на мрежата.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Григор ясно трябва да си даде сметка, че не би могъл да се надстрелва от дъното на корта с 3-кратния "мейджър" носител и точно заради това ще трябва да търси изненадата, действайки с максимална степен на разнообразие. Димитров е длъжен да бъде търпелив и да не прибързва, тъй като швейцарецът е известен с бавното си навлизане в ритъм и това може да бъде експлоатирано по отличен начин, имайки предвид великолепните качества в дефанзивен план на Гришо.

Не бива да забравяме и сериозно напреднлната тенис възраст на Стан, чиято кондиционна форма определено не е на висота и често през сезона го виждаме да изнемогва в дългите мачове, както например на Аустрелиън Оупън, когато пропиля преднина от два сета и допусна поражение от Алекс Молчан.

 

Точно затова ще бъде основна мисия на бившия 1/2-финалист да направи съревнованието възможно по-физическо, стремейки се към удължаване на разиграванията, а късите топки също ще са една добра опция за тестването на експлозивността от страна на 38-годишния играч.

Накрая бих отбелязал твърде пасивната позиция при посрещане на Вавринка, чието единствено намерение е да вкара топката в игра и Димитров ще може да сервира със спокойствието, че няма да бъде атакуван директно от ретур, което би трябвало да го направи достатъчно уверен от линията за начален удар и очаквам първото подаване на поставения под номер 29 да е ключовата съставка към триумфа през днешния ден.

Очаквания и коефициенти:

Истината, е че не виждам изявен фаворит в срещата и очаквам да станем свидетели на поредната много равностойна битка между двамата състезатели, в която тънките детайли ще решат изхода от мача. Прогнозата ми е трисетов близък мач и макар несъмнено Вавринка да е играчът с по-добра ментална издръжливост, то очаквам физиката да е с по-решаващо значение в конкретната среща и точно поради това вярвам в победата на първата ни ракета.

Букмейкърите също изпитват трудности в това да фаворизират някой измежду тенисистите, предлагайки ставка от 1.97 за швейцареца и 1.81 за родния ни представител. Самият двубой е поставен под номер две в програмата на корт Grand Stand Arena и ще започне веднага след края на битката между Феликс Оже-Алиасим и Душан Лайович ( някъде след 13:30 часа българско време). Вие пък отново ще имате възможност да изгледате срещата в реално време, възползвайки се от обичайните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Стан Вавринка - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | превюта | превюта и анализи | рим | Стан Вавринка

Коментари





Следвайте ни в Facebook