Григор: Прекрасно е да бъда пак в топ 10, но имам други битки за водене и ги печеля постепенно

от в 09:53 на 17.04.2024
Калоян Соколов

Професионалният тенисист трябва да се сблъсъква с множество изисквания и предизвикателства пред себе си, но това не пречи на Григор Димитров да прибавя още една допълнителна задача към своя ден. Първата ни ракета има ритуала да изброява три неща, които го карат да се чувства благодарен, а те напоследък изобилстват за най-успешния играч в историята на нашата страна.

"Това ми помага да се справям с неща от най-различно естество. С всяка една изминала година оценявам все повече нещата, които ми се случват на корта и в живота" - признава Григор пред  Australian Tennis Magazine.

Голямото изкачване за Димитров започна от края на миналия сезон, когато той достигна до финала на Мастърса в Париж, побеждавайки играчи от ранга на Даниил Медведев, Хуберт Хуркач и Стефанос Циципас по пътя си към спора за трофея, където беше надигран от Новак Джокович.

"Бях наистина развълнуван от начина, по който играех през целия турнир. Записах много хубави победи. Трябваше да остана позитивен и да вярвам, че най-доброто тепърва предстои - спомня си световният номер 10.

Силните игри на българина се пренесога и през настоящия сезон, който той стартира със спечелването на турнира в Бризбейн, завоювайки своята дебютна титла от седем години насам. Впоследствие пък дойдоха достигнатите финали в Марсилия и Маями, като Флорида се оказа неговото щастливо място, защото там родният ни представител надигра трима представител на топ 10 и си гарантира завръщане в най-елитния тенис ешалон за пръв път от 2017-та година.

"В момента съм по-добър играч, отколкото преди седем години. Дисциплината, здравата работа, приспособяването към множество различни играчи за тези години - трябва да сте готови да се справяте с всичко това постоянно. Това се случва с мен през последната една година. В миналото беше много трудно и загубих някои наистина тежки мачове, но продължих да вярвам" - споделя шампионът от Бризбейн.

Огромна роля за този тенис ренесанс изигра завръщането в екипа на Даниел Валверду, както и присъединяването на Джейми Делгадо. Бившият треньор на Анди Мъри настоя Димитров да качи сериозно количество мускулна муса, за да стане по-силен и издръжлив на корта, докато Валверду го окуражи да използва силните страни в играта си, а именно сервис и форхенд.

"Той сякаш нямаше идея какъв игрови план да използва през последните няколко години" - признава Валверду.

От първите фантастични стъпки в спорта и титлата на юношеския Уимбълдън, до завръщането в топ 10 на 32-годишна възраст - Григор признава как понякога опитът е бил болезнен негов учител и не всичко е било толкова бляскаво на повърхността:

"Има част от теб, която просто в един момент спира да изучава живота, а не бива. Понякога дори искам да се представя отново сам на самия себе си. Това се превърна в част от моето израстване и е моята рецептата за дълголетие.

Тенисът използва един и същи език с живота, така че е и мой учител. Дисциплината е свобода. Няма значение дали играеш мач или не. Тя ми е помогнала да водя определен начин на живот - фитнес, здравословно хранене и приоритизиране на менталното здраве. Има толкова много неща свързани едно с друго и не приемам нито едно от тях за даденост" - признава бившият номер три в света.

Друг от важните уроци за нашия сънародник е това как подхожда към дадените съперници. Финалистът от Маями не крие, че в миналото е подхождал с твърде голям респект към големите имена в играта:

"Това не ми служеше добре, когато се изправях срещу тях и трябваше да се уча през годините. Мислех си как трябва да разбера, че това си остава един тенис мач и не трябва да го отделям в отделна графа, защото това ми влияе негативно" - спомня си Димитров за грешките на тенис растежа му.

Българинът има привилегията да е бил част от множество ери в тениса, като през ранните си години е излизал за мачове с Лейтън Хюит и Анди Родик, докато сега си съперничи с Яник Синер и Карлос Алкарас:

"За мен е много интересно да съпоставям нещата, защото може да се каже, че съм бил част от 3 различни ери. Има много отказали се сред играчите, с които съм се състезавал. Бих казал, че се намирам в уникална позиция и е истинско щастие да имам възможност да премеря сили с всички тези тенисисти" - заявява първата ни ракета.

Григор от дълги години е член на Съвета на играчите в ATP и се занимава с няколко фондации, които най-вече целят подпомагането на деца. Точно това показва, че настоящият номер 10 не се страхува да изказва своето мнение и да предава опита си на младите състезатели:

"Аз съм много открит и честен. Ако някога имат нужда от съвет, то съм винаги насреща, за да им отговоря по най-добрия възможен начин. Мисля, че едно от най-важните неща е винаги да даваш 100 процента от себе си, защото не знаеш как ще се наредят картите. Да, може накрая раздаването да не е в твоя полза, но поне ще бъдеш горд със себе си, знаейки как не си можел да направиш повече от това" - разказва родният ни представител.

Скорошните успехи обаче не главозамайват българина и той се опитва да остане в настоящия момент, а не да лети във въздуха и да изисква прекалено много от себе си:

"Научих от спорта и живота, че имаме само настоящия момент пред себе си. Бил съм в топ 10 и преди. Бях номер 3 в света и беше прекрасно, не ме разбирайте погрешно, но сега имам различни битки за водене и знам, че побеждавам в тях - стъпка по стъпка. В края на деня, аз съм сигурен, че нещата ще тръгнат в правилната посока" - завършва обнадежденият Григор.

Източник: Australian Tennis Magazine

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор: Прекрасно е да бъда пак в топ 10, но имам други битки за водене и ги печеля постепенно Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | интервюта | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook