Григор се бори до последно, но отстъпи на Руне в достойно шоу за марката "Уимбълдън"

от в 22:16 на 10.07.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров изигра пореден силен мач на тазгодишния Уимбълдън, но това не се оказа достатъчно за успех срещу 20-годишния Холгер Руне. Първата ни ракета имаше всички шансове да се поздрави с победата, тъй като имаше аванс от сет и пробив, само че изпусна инициативата и не беше достатъчно стабилен в последвалите тайбреци, което позволи на датчанина да измъкне победата - 4:6 7:6(6) 7:6(4) 6:3. По този начин скандинавецът за пръв път ще участва във финалната осмица на Уимбълдън, където вероятно ще станем свидетели на сблъсък на следващото поколение между него и Карлос Алкарас. За Григор пък предстои известна почивка, а от 31-ви юли ще можем да го наблюдаване на надпреварата във Вашингтон.

Началото не беше лесно за българина, който веднага трябваше да отразява точка за пробив, но се справи с помощта на перфектно насочен начален удар и в крайна сметка поведе в резултата. Правеше обаче впечатление, че Руне държи инициативата в разиграванията и Григор до голяма степен разчиташе на някоя негова грешка, за да не изостава в геймовете. Логичното се случи и световният номер шест се сдоби с нови брейкболи при 3:3, но Димитров показваше феноменална защита и съумя да отрази цели пет точки за пробив, след което пое нещата в свои ръце и поведе с 4:3.

Последва сериозен спад в нивото на скандинавеца, който допусна грешка на празен корт, въпреки че Григор беше паднал на земята и така първият пробив в сблъсъка беше реализиран от родния ни представител. Впоследствие изглеждаше, че Димитров е афектиран от предходната ситуация и внимаваше при движението си на корта, което позволи на младока да достигне до два шанса за рибрейк, само че бившият номер три бързо разбра, че всичко е наред с него и влезе в серия от спечелени разигравания, за да измъкне сета.

Изглежда, краят на изминалата част повлия негативно на 20-годишния тенисист и той инкасира ранен пробив, след като направи последователни двойни грешки. Григор пък изглеждаше напълно способен да се възползва от всички тези подаръци и действаше с огромна доза самочувствие, като поддържаше аванса си безпроблемно до 4:2. Изведнъж нашият сънародник изгуби цялата положителна инерция в играта си и правеше недопустими неточности от наглед абсолютно печеливши позиции, а шестият поставен веднага усети колебанията от другата страна на мрежата и обърна нещата до 5:4 в своя полза. Проблемите на някогашния 1/2-финалист не приключиха дотук, защото съвсем скоро му се наложи да отразява сетбол, но той отвърна с безупречна атака от форхенд страна и в крайна сметка се стигна до тайбрек.

Там Гришо поведе с 2:1 точки, печелейки 25-ударово разиграване след изящно стоп воле, само че веднага Руне отговори с два поредни аса. Последва страхотна проява в дефанзивен план на българина, който свали перфектно топката в краката на опонента си и скоро отново поведе за 4:3, ала датчанинът продължаваше да е безупречен на собствено подаване и пръв реализира мини пробив, избухвайки с фамозен бекхенд по правата. 21-вият поставен не се отказа и изравни при 6:6, ала младокът беше по-стабилен в следващите две размени и имахме паритет в общия резултат.

Съвсем естествено, то по-високоранкираният играч влезе със страхотна енергия в началото на третия сет, докато Димитров имаше леко негативен език на тялото, но бързо си възвърна оптималния ритъм и започна да сервира безупречно. Това важеше в пълна степен и за световния номер 6, а в хода на частта не видяхме нито една точка за пробив и дойде ред за изиграването на нов тайбрек.

В него скандинавецът измъкна дебютното маратонско разиграване и на бърза ръка дръпна с 3:0, а впоследствие направи втори минибрейк, тъй като българинът избърза в опита си да нанесе завършващ форхенд. Родният ни представител направи известно завръщане в резултата, пласирайки успешно драйв воле и изглеждаше, че е на път да се завърне в точките, само че реши да спре следващото разиграване, а топката на Руне се оказа в очертанията на корта и по този начин собственоръчно предаде сета.

Четвъртата част се развиваше равностойно до 3:2 гейма в полза на младока, когато изведнъж Григор се оплака от това, че слънцето блести твърде силно в очите му и това оказа пагубен ефект върху изхода на срещата, защото българинът предаде подаването си с две двойни грешки и оттам насетне нямаше връщане за него в срещата.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор се бори до последно, но отстъпи на Руне в достойно шоу за марката "Уимбълдън" Калоян Соколов
Теми:  
atp | григор димитров | Обзори | уимбълдън | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook