Григор: Вярвам, че мога да се завърна на върха; изпитвам същата тръпка към играта

от в 18:19 на 04.08.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров вече несъмнено е сред играчите с най-сериозен опит в ATP Тура и често в последно време му се налага да отговоря на въпроси, които се отнасят до бъдещите му планове свързани с неговата кариера и евентуално отказване. Първата ни ракета обаче е далеч от подобни мисли и вчера се завърна победоносно на надпреварата във Вашингтон, където надигра на старта Адриан Манарино, а ето какво сподели хасковлията в последвалата си пресконференция:

Поздравления, Григор! Запази перфектния си баланс срещу опасен съперник. Как се чувстваш?

- Добре. Не се бях състезавал от дълго време. Хубаво е да се завърна с победа. Беше трудно, но обстоятелствата са такива и продължавам напред. Трябва да остана фокусиран за предстоящите битки, а същевременно се надявам моето тялото да остане здраво и да имам възможност да работя всеки ден, което ще ми помогне много за в бъдеще.

Как протече възстановяването ти след Уимбълдън? И с каква нагласа беше за отминалия мач?

- Просто исках да си почина за известно време. Рядко получаваш шанс да си далеч от тениса в хода на годината и когато се контузих на Уимбълдън, то си казах как трябва да направя пауза. Прекарах известно време у дома и правих неща, които не са свързани със спорта. Насладих си на това време и го оцених, като същевременно продължих да работя върху себе си и своето тяло. След това се завърнах на корта и бях готов да участвам в турнира. Беше много тежък мач. Играл съм множество пъти срещу Адриан и никога не е лесно, защото той не ти дава ритъм. Изиграх много силен първи сет, само че не можах да спечеля в последователни части. Това ще ми коства малко повече енергия, но се чувствам добре и съм развълнувам отново да играя всеки ден.

Щеше ли да направи тази пауза, ако не беше контузен?

- Така мисля. Трябва да почиваш през някои седмици, когато вече си от 13 години в Тура. Вече съм на етап от кариерата си, в който е нужно да подбирам внимателно участията си. Усетих, че някои неща извън корта могат да бъдат по-полезни за мен в дългосрочен план от непрестанните тренировки. Наясно съм как да играя тенис и съм печелил големи турнири, побеждавайки почти всички най-големи играчи. Вярвам, че моят опит може да бъде предимство спрямо останалите играчи, тъй като възрастта е само число и ще продължавам, докато съм щастлив да играя.

Преди 7-8 години надали щеше да си вземеш такава пауза. Сега обаче си на 31 години, подхождаш по-мъдро и можеш да си го позволиш. Вземаш ли пример от Федерер, който също през времето намали участията си, вярвайки, че би могъл да постига достатъчно силни резултати и по този начин?

Вярвам, че красотата в спорта се крие в различните индивидуалности. Никога не съм се влияел до такава степен от някой друг. Роджър, Анди, Рафа и Новак са в своя различна лига. Тяхното наследство със сигурност е голямо и много тенисисти наблюдават играта им, за да се подобряват. Моята перспектива обаче е различна по въпроса. Научил съм много различни неща от всеки един от тях, но имам достатъчно добри хора около себе си, които никога не са ме карали да правя нещо насила и съм благодарен.

Моите родители не са настоявали да играя тенис, както и за всяко останало нещо. Винаги съм вземал решенията си самостоятелно. Тенисът е само една малка частица от живота и съм имал късмета да не съм отсъствал дълго поради контузии. В момента просто се наслаждавам на момента, тъй като 13 години в професионалния тенис не са никак малко. Често се връщам назад към изминалите състезания и се усмихвам от спомените си. Все още се чувствам като дете, когато отида на турнир. Ако нямаш тази тръпка вътре в себе си, то е по-добре да се отдръпнеш от спорта.

Какво искаш да постигнеш в бъдещ план?

- Много. Аз измервам успеха по различен начин и няма да си кажа, че съм имал страхотна кариера, въпреки че съм печелил значими титли. Все още вярвам, че мога да се завърна на върха и това е основната ми цел. Прекарал съм достатъчно време в топ 20, 10, както и на третата позиция, така че съм преминавал през процеса. Знам какво се изисква за подобно постижение и съм наясно, че мога да го постигна отново. Това ще дойде с постоянството и всичко зависи от мен. Винаги се опитвам да оценявам състоянието си, когато съм на надпревара и да преценя какви натоварвания може да понесе тялото ми.

Затова подобни почивки си важни и трябва да бъдеш умен в съставянето си графика си за сезона. Важно е да използваш тези дни по правилния начин, а голямата цел си остава завръщане в топ 10, а защо да не направя и пробив в Големия шлем. Вече съм го постигал и знам как да играя дълги мачове. Важното е да остана здрав и така да си давам шанс всеки път, щом излизам на корта.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор: Вярвам, че мога да се завърна на върха; изпитвам същата тръпка към играта Калоян Соколов
Теми:  
atp | вашингтон | григор димитров | интервюта | Пресконференции

Коментари





Следвайте ни в Facebook