Хачанов надви Григор в оспорвана битка и е шампион на демонстративния турнир във Виена!

от в 21:57 на 21.10.2022
Мартин Петков

Григор Димитров се намира далеч от най-добрата си форма в последните месеци, сериозно доказателство за което е фактът, че родната първа ракета за последно спечели последователни мачове по време на Ролан Гарос. Българинът по-рано тази седмица взе участие на турнира в Стокхолм, но злощастно загуби още на старта, което му даде повече от нужното време за подготовка за предстоящата АТР 500 надпревара във Виена и хасковлията реши да се включи в състезание от демонстративен характер в австрийската столица. Компания на световния номер 32 на демотурнира още правят Андрей Рубльов, Тейлър Фриц, Карен Хачанов, Диего Шварцман и Филип Мисолич.

Регламентът на надпреварата включва изиграването на два четвъртфинала, победителите от които се изправят срещу първите двама поставени, които почиват на старта. Форматът на всеки от двубоите е 2 от 3 тайбрек сета, тоест мачовете продължават между 10 и 30 минути, като изключение от това прави финалът, който ще бъде във формат 3 от 5.

По-рано днес родният представител надигра в откриващия си мач надеждата на домакините в лицето на Филип Мисолич с резултат 7:0 10:8, преди впоследствие да се справи със съпротивата на топ поставения Андрей Рубльов, сътворявайки обрат след 5:7 7:5 7:5. С тази си победа бившият номер три се класира за финала в състезанието, където негов съперник предстоеше да бъде сребърният олимпийски медалист Карен Хачанов. Сблъсъкът представляваше същинско шоу, изпълнено с редица изумителни отигравания, за всички по трибуните във Виена, но след оспорвана битка и четири тайбрек сета Гришо отстъпи пред полуфиналиста от Откритото първенство на САЩ - 5:7 5:7 7:4 6:8.

Финалната схватка започна с ранен превес на Гришо, който излезе напред с 4:1 точки, възползвайки се от двойна грешка на московчанина. Постепенно обаче мощните удари от репертоара на световния номер 18 намираха все повече очертанията на корта, докато началният му удар подобно на тях заработи на типичното си високо ниво. Полуфиналистът от тазгодишния US Open пръв достигна сетбол, когато двойна грешка от ракетата на Димитров помрачи доброто му представяне до този момент и той изостана назад в резултата.

Във втората част двамата финалисти вървяха ръка за ръка и никой не съумяваше да се откъсне с аванс. Нашето момче на няколко пъти получи възможност да покаже нагледно всеизвестната си атлетичност, изпълнявайки смач в стил Пийт Сампрас, ала и Хачанов имаше своите силни мигове, след като беше непоколебим в близост до мрежата. Отново станахме свидетели на равенство при 5:5, когато фамозен бекхенд минаващ удар беше изпълнен от руснака, за да си осигури сетбол, който оползтвори чрез поредния си бомбен сервис и докосваше отличието.

В паузата водещата намери време да вземе кратко интервю от българина по повод случилото се във втория сет, при което световният номер 32 каза: "Този удар просто реши всичко. Знам какво трябва да направя, за да спечеля, така че нека видим какво предстои.". Димитров при старта на третата част разполагаше с предимство от минипробив, което обаче сам заличи, след като допусна нова двойна грешка. Последваха минути на пълно равенство, преди сребърният медалист от Токио да поведе с 4:3, но точно тогава Григор извади на показ блясъка в ударите си от бекхенд и не отпусна нито точка повече на противника, редуцирайки пасива си в общия резултат.

Четвъртият сет започна с известни резерви в играта на родния талант и той изостана с 0:2 точки, ала скоропостижно се реабилитира, като възстанови паритета. Последваха две сбъркани къси топки от ракетата на българина, които дадоха превес в статуквото на Хачанов от минипробив, който обаче хасковлията заличи след изящен удар от бекхенд за пореден път в мача и намали до 4:5. В този момент, за зла беда, немислима неточност при изпълнение на смач помрачи всичко направено от бившия номер три и предостави две шампионски точки на руснака. Димитров въпреки всичко намери сили да ги спаси, ала броени минути по-късно Хачанов демонстрира отлична защита срещу завършващите комбинации на българина и оползтвори третия си мачбол, триумфирайки с трофея от демотурнира във Виена.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Хачанов надви Григор в оспорвана битка и е шампион на демонстративния турнир във Виена! Мартин Петков
Теми:  
виена | григор | григор димитров | демонстративни турнири | димитров | карен хачанов

Коментари





Следвайте ни в Facebook