Хале: Циципас влезе в нова драма с решителен тайбрек, но този път бе от печелившата страна

от в 19:07 на 19.06.2023
Мартин Петков

Стефанос Циципас е първият от големите фаворити за титлата на АТР 500 турнира в Хале, който откри победоносно участието си. Гъркът загърби по отличен начин злощастното си поражение от Ришар Гаске още на старта в Щутгарт, след като през днешния ден си отмъсти на неговия сънародник Грегоар Барер, надделявайки в нов решителен тайбрек за 2 часа и 25 минути престой на корта - 6:7(6) 6:4 7:6(3). С успеха си световният номер 5, който е втори поставен в схемата, се класира за осминафиналната фаза в германския град, където му предстои да срещне шампиона от Женева - Николас Джари.

Началото на двубоя се оказа положително за гърка, който беше агресивен от основната линия и трупаше завидно количество уинъри в актива си, донесли му три брейкбола, ала сервисът играеше ролята на спасителен пояс за Барер, като той поддържаше равенството в резултата. Впоследствие в самия край на сета Циципас отново разполагаше с поредица от възможности да отмъкне подаването на съперника си, които обаче пропусна, за да станем свидетели на тайбрек, в който вторият поставен продължи с разхищението на шансовете си и профука сетбол, при което световният номер 58 се възползва от колебанията на фаворита и направи първата крачка към победата.

Французинът съумя по блестящ начин да оползотвори придобитото вдъхновение на старта на втората част, когато влезе в серия от печеливши комбинации и реализира дебютния пробив за мача, повеждайки с 3:1. Загубил почва под краката си, предвид приближаващата се загуба, Стефанос подобри значително позицията си при високотемповите разигравания и се завърна отново към крайно агресивната си нагласа в атакуващ план, което проработи по желания от него начин и той спечели пет от следващите шест гейма, за да изравни статуквото в отделните сетове.

С настъпването на решителната трета част гъркът поднови водаческата си роля по отношение на контрола върху случващото се на корта, като на два пъти разполагаше с брейкболи, които пропиля с лековати неточности от форхенд. В самия край обаче световният номер 5 беше изправен пред сериозната опасност да инкасира поражение, след като изостана с 0:40 на начален удар в деветия гейм, ала остана хладнокръвен и спечели следващите пет точки, за да предизвика впоследствие изиграването на тайбрек, в който трябваше да бъде определен победителят. В него от първата до последната точка Циципас имаше удоволствието да дирижира разиграванията, като демонстрира, че си е извадил поуките от по-рано в хода на сблъсъка и официализира дебютния си триумф за сезона на трева.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Хале: Циципас влезе в нова драма с решителен тайбрек, но този път бе от печелившата страна Мартин Петков
Теми:  
atp | грегоар барер | стефанос циципас | хале

Коментари





Следвайте ни в Facebook