Първата сензация на Уимбълдън е факт: Миналогодишен полуфиналист е аут още на старта!

от в 20:01 на 27.06.2022
Владислав Риждов

Хуберт Хуркач се наслаждаваше на добри изяви в началото на тревния сезон, които съвсем скоро го отведоха до титлата в Берлин, където той не даде сет на световния номер 1 Даниил Медведев във финала. Това автоматично постави поляка сред фаворитките на започналия днес Уимбълдън, но още в първия ден станахме свидетели на изненадващ резултат, след като световният номер 10 беше надигран от Алехандро Давидович Фокина. Испанецът имаше зад гърба си само един единствен мач на зелено в периода преди Уимбълдън, който завърши със загуба за него, но днес 37-ят в света показа, че може да е конкурентоспособен и върху тревната повърхност, изхвърляйки миналогодишния полуфиналист - 7:6(4) 6:4 5:7 2:6 7:6(8).

Двамата навлязоха уверено в сблъсъка и трудно някой можеше да вземе преимущество пред опонента си. Все пак равенството бе на път да бъде нарушено, когато изненадващо Фокина пръв получи шанс да пробие съперника си, но Хуркач се справи със ситуацията. Веднага след това самият той можеше да пречупи испанеца и да се откъсне в резултата, но балансът остана непроменен до края на откриващия сет, който трябваше да се реши след тайбрек. В него също силите бяха изравнени, но Фокина демонстрира чудесен тенис в решаващите моменти и записа на сметката си шест от последните седем точки, за да поведе в общия резултат.

След почивката двамата двамата продължиха да бъдат безупречни и голяма част от сета се разви под контрола на сервиращите. След като не видяхме нито една възможност за брейк пред който и да е от двамата, изглеждаше, че ще последва нов тайбрек, но младият испанец отново намери начин да съкруши фаворита, пробивайки го в последния възможен момент, с което удвои аванса си. 

В третия сет отново за дълъг период от време властваше паритетът и нито един не успяваше да вземе инициативата, за да се стигне до осмия гейм, когато световният номер 37 реализира пробив, който съвсем скоро можеше да го изпрати напред към втория кръг. Последваха три мачбола на сметката на испанеца, които обаче не бяха оползотворени, а до края Хуркач спечели четири поредни гейма, за да се задържи в битката. Подемът на поляка бе виден и в четвъртата част, където той за отрицателно време се озова с преднина от два пробива, преди по категоричен начин да се придвижи към изравняването на общия резултат.

Шампионът от Берлин все повече изглеждаше, че ще успее да реализира пълен обрат, тъй като се откъсна с 4:2 в последната част, а впоследствие сервираше и за мача, но бе крайно неубедителен, което му коства гейма. Тайбрекът пък бе изпълнен с множество обрати, като отново по-добрите шансове бяха да Хуркач. Той обаче пропиля аванс от 7:4 точки и след 10:8 се сбогува с надпреварата още в първия кръг.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първата сензация на Уимбълдън е факт: Миналогодишен полуфиналист е аут още на старта! Владислав Риждов
Теми:  
алехандро давидович фокина | обзор | уимбълдън | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook