И другият шампион от United Cup напусна Мелбърн: Хачанов обезвреди Тиафо след купища обрати

от в 14:03 на 20.01.2023
Мартин Петков

Карен Хачанов избра да даде начало на новия сезон, като вземе участие на двете подготвителни надпревари в Аделаида, където показа добра игра, но не успя да постигне нещо запомнящо се. Руснакът впоследствие се отправи към Мелбърн за Откритото първенство на Австралия, където постигна две убедителни победи, но жребият далеч не беше благосклонен към него и още в третия кръг го срещна с шампиона от United Cup - Франсис Тиафо.

Сблъсъкът между двамата полуфиналисти от миналогодишния US Open протече повече от вълнуващо за зрителите на изпълнения до краен предел, които отвъд спортменството подкрепяха американеца, но въпреки това олимпийският сребърен медалист изигра поредния си силен двубой на Зеления континент и се поздрави с победата след 3 часа и 29 минути на корта - 6:3 6:4 3:6 7:6(9). С този си триумф световният номер 20 продължава напред към осминафиналите в Мелбърн, където го очаква Йошихито Нишиока, който по-рано днес повали екзекутора на Рафаел Надал - Макензи Макдоналд.

Откриващите минути на двубоя се оказаха повече от обнадеждаващи за "Биг Фо", който поеше рано инициативата в разиграванията и търсеше бърза развръзка със завършващ удар от форхенд страната си. Силните мигове за Тиафо му донесоха цели пет брейкбола, пред които обаче руснакът остана хладнокръвен, като ги отрази до един, за да може впоследствие да използва придобития импулс в представянето си, с който реализира пробив и беше безупречен на сервис до края на дебютния сет, прибавяйки го към сметката си.

Във втората част преимуществото на европееца в ключовите ситуации отново излезе на пиадестала и той съумя без време да се откъсне напред с пробив аванс. Последвалото подаване на световния номер 20 обаче далеч не се оказа на нужното ниво и след три забити топки в мрежата, той се прости с преднината си. За разлика от съперника си, Тиафо не съумя да се възползва от психологическото си предимство в този момент и за пореден път изпусна сервиса си от контрол, което даде отлични предпоставки за Хачанов да възстанови пробив аванса си в седмия гейм и той го направи без да се замисли, доближавайки се впоследствие на само сет от крайния успех.

За разликата от отминалите две части, то стартът на третата такава изцяло принадлежеше на световния номер 17, който отпусна ръката си и пласираше своебразни куршуми в половината на противника, за да се сдобие с преднина от брейк, която нито за секунда не постави под съмнение и намали изоставането си в общия резултат на съревнованието между полуфиналистите от миналогодишния US Open.

Силните минути на корта за американеца намериха приложение и в началото на четвъртия сет, когато той видимо окрилен от публиката заигра на върха на способностите си и реализира пробив. Радостта на американеца обаче на траеше дълго, след като той допусна поредица от неточности в идното си подаване и до голяма степен "доброволно" го предаде в актива на олимпийския вицешампион, като оттук до края на частта всеки от двамата представители на топ 20 отрази по един брейкбол, за да станем свидетели на тайбрек.

В дългия гейм Тиафо демонстрира чудовищно високо ниво и напълно оправдано се откъсна напред със сериозно предимство от 6:1 точки, като по всичко личеше, че ни предстои решителен пети сет, но не на това мнение беше руснакът, който все още не беше казал последната си дума и скоропостижно направи обрат до 7:6 пункта в своя полза. Въпреки това, американецът остана концентриран и спечели двата си сервиса, за да достигне общо шестия си сетбол, но хладнокръвието на Хачанов взе връх на шоуто на съперника и виковете на публиката, при което той направи пореден обрат в резултата и оползотвори третия си мачбол, за да подпечата мястото си в осминафиналите на Аустрелиън Оупън.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
И другият шампион от United Cup напусна Мелбърн: Хачанов обезвреди Тиафо след купища обрати Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | карен хачанов | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook