И Кузманов не успя: Екзекуторът на Андреев отстрани втората ни ракета в Роан

от в 00:33 на 10.11.2022
Мартин Петков

Димитър Кузманов се завърна обратно на победния път, след като на старта на Чаланджъра в Роан българинът изигра един от най-добрите си мачове за годината и срази топ поставения в състезанието и носител на АТР титла - Раду Албот. Този резултат безспорно дойде в най-добрия възможен момент за втората ни ракета, който в последния месец се възстановяваше от травма, извадила го от кортовете в продължение на 20 дни, при което нашенецът нямаше шанс да защитава титлата си от турнира в Барселона и напусна световния топ 200, преди впоследствие да инкасира ранни поражения на надпреварите от същата категория в Брест и Бергамо.

Успехът в откриващия кръг в Роан класира пловдивчанина за втория етап на състезанието, където можехме да станем свидетели на българско дерби между Мико и Адриан Андреев, ала третата ни ракета пропусна редица мачболи в сблъсъка си с 18-годишния домакински представител Артур Филс, който намери пътя към победата и оформи среща със световния номер 213. Макар и още тийнейджър, то французинът демонстрира потенциала си през изминалата седмица, когато преодоля квалификациите на Мастърса в Париж и намери място в същинската част на надпреварата в зала "Берси", като днес отново ни запозна нагледно с възможностите си и осъществи пълен обрат над Кузманов, с което българинът пропусна шанса си да се завърне сред първите двеста на света в класацията на АТР и отпадна на крачка от четвъртфиналите в Роан - 6:4 6:7(3) 3:6.

В първите минути от двубоя никой от двамата състезатели не се нагърбваше с рискови действия и наблюдавахме продължителни разигравания, лишени от висок интензитет, чиято развръзка неизменно беше в полза на подавачите. Постепенно с течение на времето Мико се нагоди към стила на Филс и започна чрез слайсове да го привиква в близост до мрежата, където съумяваше да пласира отлични минаващи удари и не оставяше шансове на младежа. Именно тези отигравания донесоха превес в размените от основната линия на втората ни ракета, който с поредния си фамозен "пасингшот" от форхенд проби пръв в срещата и затвърди аванса си, благодарение на своя перфектно функциониращ начален удар през днешния ден, измъквайки последвалия си гейм от ситуация 15:30, за да се откъсне напред с 4:2. Кузманов продължи да подава на все така високо ниво, като печелеше завидно количество точки директно от сервис и си осигуряваше възможността да определя темпото на игра, което го караше да се чувства в свои води и необезпокоявано световният номер 213 причисли откриващия сет на сметката си.

Във втората част балансът на силите се изравни и докато нашенецът изчакваше шансовете си за атака, без да предприема необуздани решения, то самоотвержени действия в предни позиции държаха тийнейджърът в срещата. В идните минути място на корта намериха и първите проблеми на подаване за Мико, който нагледно сбърка при подбора на удари и изпрати къса топка в мрежата, последвана от сгрешено воле, инкасирайки пробив за 1:3. Пловдивчанинът въпреки случилото се, мигновено се реабилитира, като използва сковаността в изпълнението на бекхенд от французина и търсеше безвъзвратно обратния му удар, с което реализира рибрейк на нула и възстанови паритета. Убедителността при печеленето на собствените си подавания за втората ни ракета постепенно изчезна и на него му се налагаше да се бори за геймовете си, ала това по никакъв начин не му попречи да е равностоен на световния номер 260 и до нещо повече не се стигаше. Макар и интрига да не липсваше, то сервиращите останаха достатъчно стабилни в изявите си и без да видим повече брейкболи, ни предстоеше да наблюдаваме закономерен тайбрек. В него водачеството често менеше притежателя си, като първоначално Кузманов се откъсна напред при 3:2 с минипробив, но силна серия от страна на Филс и пет поредни точки на сметката му изпратиха сблъсъка в заключителната му фаза.

Решителната част по нищо не показваше на старта си напрежение у някого от двамата представители на световния топ 300, като те причисляваха подаванията към активите си необезпокоявано. Французинът все пак изглеждаше видимо по-уверен в способностите си, докато пловдивчанинът, който в хода на тайбрека счупи и ракетата си, изразяваше нервност с действията си и грешките не закъсняха, при което тийнейджърът си завоюва пробив аванс и достигна брейкбол за втори такъв. Мико наглед намери ритъма си отрази шанса пред съперника, но само за да усети разочарованието при следващия си гейм на начален удар, когато неточностите взеха връх и Филс триуфмира с успеха в срещата, продължила 2 часа и 31 минути.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
И Кузманов не успя: Екзекуторът на Андреев отстрани втората ни ракета в Роан Мартин Петков
Теми:  
atp | бг тенис | димитър кузманов | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook