Има ли печеливша тактика срещу Джокович?

от в 14:40 на 02.03.2019
Мария Петрова

С оглед на Откритото първенство на Австралия, което спечели безапелационно, Новак Джокович изглежда като истинско тенис чудовище. На финала той буквално разгроми намиращия се в отлична форма Рафаел Надал и спечели трети пореден турнир от Големия шлем. Интересна статистика обаче сочи, че ако трябва да се очаква загуба от сръбския №1 в световната ранглиста, трябва да се предполага, че тя ще дойде не срещу някой от именитите ветерани, а от някой от младоците.

На Australian Open например най-трудният съперник на Джокович бе Даниил Медведев. Руснакът спечели срещу сърбина 47% от разиграванията, като докара нещата до четвърти сет и мачът се проточи повече от три часа, за да приключи с резултат 6:4, 6:7 (5), 6:2, 6:3. За сравнение - във финала Надал успя да спечели едва 37% от разиграните точки и падна с 3:6, 2:6, 3:6.

Два дни преди този мач 22-годишният Медведев, който влезе в Топ 20 на мъжкия тенис след титлата си в Токио миналата есен, каза по адрес на Джокович: Той не играе както преди и Винаги има шанс да го победиш”. Разбира се, той се превърна просто в поредната жертва на сърбина по пътя му към 15-ия мейджър трофей, но все пак неговото представяне бе по-добро от всички останали срещу световния №1 в Мелбърн.

Медведев всъщност използва тактиката, която срещу Джокович приложи представителят на Германия Александър Зверев в мача за титлата на Финалния турнир на АТР в Лондон -гледаше да праща топката възможно най-рядко към бекхенда на сърбина. В крайна сметка срещу руснака в Мелбърн Новак пласира 1/3 по-малко удари в лявата част на корта, отколкото го прави обикновено. И отигра с 2/3 по-малко удари от бекхенд от обичайното. В този мач Джокович направи точно 50 непредизвикани грешки, а в оставащите три двубоя на Australian Open те бяха общо 23.

Така или иначе - в последно време точно младите играчи създават най-големите проблеми на Новак. От миналото лято, когато отново стана практически непобедим, той е изиграл 41 срещи на любимата си твърда настилка. Срещу тенисисти не по-млади от 24 години сърбинът спечели 32 от 33 двубоя (единствената му загуба бе от испанеца Роберто Баутиста Агут в Доха, Катар). Това прави 97% успеваемост. Същевременно срещу играчи не по-възрастни от 22 години е спечелил 5 от 8, или 62.5%.

Възможно е една от причините да се крие в това, че младоците успяват на твърди кортове да неутрализират по-добре убийствения бекхенд на Джокович. Статистиката на сайта TennisAbstract.com донякъде потвърждава тази тенденция. С неговия удар, пращащ топката вляво, младежите се справят по два начина. Единият е да връщат по правата, независимо слабо или силно. По този начин Новак е принуден следващият му удар да бъде от форхенд.

Първият подход - по правата, макар и слабо, бе предпочетен от Александър Зверев. Например във финала в Лондон той сведе бекхендите на сърбина до 41 % от всичките му удари, докато обичайно те са 45%, и спечели с 6:4, 6:3.

Гръцката сензация Стефанос Циципас пък победи Джокович в Торонто, като използва втория метод - той позволи на Джокович в 46% от случаите да му прати топката отляво, но пък му я връщаше с по-мощни и рисковани удари, като по този начин не му позволяваше да играе по линиите. Обикновено 1/7 от бекхендите на световния №1 попадат по линиите, но в онзи мач с Циципас бройката им бе намалена двойно и гъркът би с 6:3, 6:7 (5), 6:3.

За сравнение - във финала на Australian Open Джокович пращаше от всеки пети свой бекхенд топката по линиите, като след 1/4 от тези удари разиграванията завършиха в негова полза. Надал всъщност е успявал да свали процента на ударите на Джокович по линиите под 10% само веднъж - във финала на US Open през 2013 г. Тогава бе и последният мач, в който Рафа победи сърбина на твърди кортове - 6:2, 3:6, 6:4, 6:1.

Едно от обясненията за избора на правилна тактика на младоците срещу Новак е, че те на практика са израсли и са се изградили като тенисисти в епохата на неговата доминация. По-рано лидери на хард настилка бяха тенисисти като Роджър Федерер, а това означаваше силен сервис, мощен форхенд, а бекхендът можеше да се използва като слабо място -затова и ударът в лявата половина на противника беше основно направление на атаките. А младите разбират, че не им е необходимо да пробиват слабия удар вляво, а да неутрализират силния.

При това не трябва да се смята, че лимитирането на бекхенда на Джокович означава гарантирана победа срещу него. Защото на мача му със Зверев в групата на финалния турнир на АТР в Лондон ударите отляво на сърбина бяха едва 39% от всички, но мачът приключи с разгромна победа на Новак - 6:4, 6:1. А пък мачът му с Денис Шаповалов в Австралия показа, че рискованите атаки също няма да донесат нищо особено, ако в тях няма стабилност - 6:3, 6:4,4:6, 6:0 за сърбина.

Тоест необходима е не само правилна тактика, но и цялостна постоянна игра, подсилена с добри изпълнения. Защото на турнирите от Шлема, където Джокович обикновено е в най-добрата си форма, младоците така и не успяват да се справят с него...

Източник: в. "Сега"


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Има ли печеливша тактика срещу Джокович? Мария Петрова
Теми:  
новак джокович | тенис | тенис анализи | тенис бг | тенис блог | тенис новини

Коментари





Следвайте ни в Facebook