Испански финал в Барселона: Алкарас с епичен обрат над Де Минор в мача на турнира

от в 15:16 на 24.04.2022
Диана Андреева

Испанската хегемония в Барселона продължава в пълна сила, защото Карлос Алкарас за пореден път демонстрира огромния си потенциал и спечели трисетовата си битка с Алекс де Минор. Представителят на домакините отрази два мачбола, за да може да надделее с 6:7(4) 7:6(4) 6:4 в един истински тенис спектакъл, продължил три часа и 38 минути. Задачата обаче за победителя Алкарас далеч няма да бъде лесна в следващия кръг на турнира, защото след по-малко от два часа той отново трябва да застане под светлината на прожекторите, тъй като му предстои да се изправи в спор за трофея на Barcelona Open срещу своя сънародник Пабло-Кареньо Буста.

Откриващата част бе изпълнена с изключително висококачествен тенис, тъй като продължителните размени на удари и печелившите отигрвания изобилстваха за сметка на непредизвиканите неточности, които почти напълно отсъстваха. Сервисът и на двамата не работеше на пълни обороти, което допълнително създаваше интрига на корта, защото неведнъж се стигаше до брейкболи, които обаче не бяха материализирани и в крайна сметка се стигна до тайбрек.

Вече отразил два сетбола при 5:6, Алкарас навлезе уверен в решаващия дълъг гейм. Де Минор обаче се оказа по-настоятелен и след като спечели серия от спиращи дъха разигравания, си осигури преднина от два минипробива и 5:2 точки. Моментен спад в играта на австралиеца възвърна надеждите на тийнейджъра и неговите сънародници по трибуните, като Карлитос дори навакса изоставането си до 4:5, ала последвалите отлични изяви на Де Минор му позволиха да добави частта в актива си.

Алкарас не се поддаде на негативните емоции след възобновяването на играта и продължи да бъде все по-настоятелен в действията си на корта. Испанецът започна по-често да излиза към мрежата, а тази му тактика работеше безотказно в противниковите подавания, където тийнейджърът неведнъж достигна до брейкболи. Де Минор обаче запази хладнокръвие и не се пропука, за да запази паритета в резултата до 4:4. Умората все повече вземаше връх в представянето на Алкарас, чийто първи сервис напълно го изостави и възползвайки се от зачестилите неточности на своя противник, Де Минор направи първа крачка към успеха с пробив за 5:4. Отговорът на 18-годишният играч обаче не закъсня и без никакви затруднения той сътвори мигновен рибрейк и изравни отново за 5:5, а същият сценарий се повтори и в последвалите минути, което доведе до нов тайбрек.

Два мабола вече бяха в историята, но Де Минор далеч не беше загубил ритъма си. Австралиецът продължаваше да демонстрира атлетизъм, достигайки до почти всяка една топка, изиграна от съперника, но същото важеше и за Алкарас, който обаче можеше да се похвали с ефективността на началния си удар. Именно сервисът изигра ключова роля в изхода на тайбрека, където с ретур уинър Карлитос направи ключов минипробив за 6:4 и непосредствено след това вдигна феновете на крака, когато окончателно затвори сета в своя полза.

Представителят на Испания пренесе устрема си и в началото на третата част, когато осъществи брейк в откриващото подаване на съперника след маратонски гейм, продължил 24 минути. Паритетът в резултата бе на път да бъде възвърнат непосредствено след това, само че Алкарас запази хладнокръвие и затвърди аванса си с 2:0. Последваха няколко рутинни сервис гейма за двамата играчи, които позволиха на състезателите да си отдъхнат за момент, преди заключителните минути от този така оспорван мач.

Де Минор отново демонстрира пословичния си борбен дух и дочака удобния момент, в който да се възползва от пропуските на световния номер 12, за да може с феноменален минаващ удар да нанесе рибрейк за 3:3. С напредване на времето ообаче австралиецът започна да се придвижва значително по-бавно, докато неговият съперник отново повиши сериозно равнището си и тона допълнително затрудни задачата му срещу почти перфектно играещия Алкарас. Инкасиране на брейк в деветия гейм окончателно предопредели развръзката на двубоя в полза на Карлитос, който материализира още първия си мабол, за да приключи окончателно срещата с 6:4.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Испански финал в Барселона: Алкарас с епичен обрат над Де Минор в мача на турнира Диана Андреева
Теми:  
алекс де минор | карлос алкарас | тенис турнир в барселона

Коментари





Следвайте ни в Facebook