Историческо: Жанг сломи световния №10 в тенис зрелище и е първият китаец на Мастърс 1/4-финал

от в 23:09 на 02.05.2023
Мартин Петков

Мастърс 1000 турнирът в Мадрид безспорно се превърна в поле за изява на голямата сцена за редица от по-нискоранкираните тенисисти в световната ранглиста, като един от състезателите, които не спират да пишат история е 26-годишният Жижен Жанг. Китаецът вече постигна две впечатляващи победи над полуфиналистите от Уимбълдън - Камерън Нори и Денис Шаповалов, с което се превърна в първият тенисист от родината си, който достига до осминафиналната фаза на надпревара от подобен калибър.

Световният номер 99, който преди малко над два месеца загуби от българската четвърта ракета Александър Лазаров в квалификациите на АТР 500 турнира в Дубай, през днешния ден надмина многократно постигнатото от себе си досега и записа със златни букви името си в историята на тениса в Китай. Жанг трябваше да срещне представителя на топ 10 Тейлър Фриц и макар да изоставаше със сет и пробив пасив, то азиатецът спаси три мачбола и направи немислимото възможно, надделявайки над бившия шампион от Индиън Уелс в драматична битка, продължила 2 часа и 29 минути - 3:6 7:6(5) 7:6(8). С успеха си китаецът вече е първият състезател от родината си, който намира място във финалната осмица на Мастърс 1000 надпревара, като в спор за място на полуфиналите ще срещне завръщащия се на голямата сцена Аслан Карацев, който по-рано днес елиминира Даниил Медведев.

Стартът на двубоя протече напълно според очакванията за американеца, който в ролята си на фаворит дирижираше случващото се на корта и не след дълго чрез натиска си съумя да пречупи съпротивата на по-нискоранкирания тенисист, пробивайки го. Оттам насетне Фриц нямаше никакви затруднения, за да разгърне пълния блясък на началния си удар, като често печелеше своите подавания на нула, при което записа откриващия сет на сметката си.

Във втората част световният номер 10 продължи да е все така тенисистът във водещата позиция на корта, като скоропостижно ознаменува игровото си превъзходство с пробив и беше на само пет точки разстояние от победата, като поведе с 4:3 и 40:0. Изправен до стената и предусещайки поражението си, Жанг най-после демонстрира нагледно на какво е способен, като с нивото си видимо шокира фаворита и мигновено осъществи рибрейк, след който сервиращите отново наложиха контрол над случващото се и ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. Дългите геймове лесно бихме могли да ги определим като стихията на Фриц, който е тенисистът с най-много спечелени такива през 2023-та година, цели 15 от общо 18 изиграни, като Тейлър дори поведе с 3:0 пункта, ала китаецът засвидетелства характера си на боец и спечели седем от следващите девет точки, за да изравни резултата в отделните сетове.

В решителната трета част наблюдавахме двама тенисисти, които еднакво добре се представяха на собствено подаване и по всичко личеше, че ни предстои да станем свидетели на нов тайбрек. Тогава обаче световният номер 99 вдигна качеството на ретурите си и се оказа по-стабилен от основната линия, за да пробие в деветия гейм, ала застанал броени минути по-късно на начален удар за крайния успех и място в историята, то той падна жертва на напрежението и американецът възстанови равенството, като закономерният изход на срещата беше факт - тайбрек трябваше да определи победителя. В него по примера от по-рано в хода на двубоя световният номер 10 взе ранен превес в резултата и пръв се добра до възможност да сложи точка, при 6:4 в своя полза, ала Жанг не сломи глава, като навакса пасива си и впоследствие спаси дори и трети мачбол, преди да "взриви" трибуните на "Arantxa Sanchez Stadium", подчинявайки осмия поставен в схемата след крайно драматичен завършек на сблъсъка и 10:8 точки за представителя на Китай.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Историческо: Жанг сломи световния №10 в тенис зрелище и е първият китаец на Мастърс 1/4-финал Мартин Петков
Теми:  
atp | жижен жанг | мадрид | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook