Историята е пренаписана: Джокович взе реванш от Медведев на US Open и вече е в "клуб 24"!

от в 02:06 на 11.09.2023
Мартин Петков

Новак Джокович оправда огромните очаквания по свой адрес за завръщането си на американска земя и взе дългоочаквания си реванш от Даниил Медведев, за да триумфира с рекордна 24-та титла в Големия шлем. Повторението на финала от 2021-ва година, когато руснакът завоюва дебютния си "мейджър" трофей, спирайки Ноле по пътя към спечелването на Календарен Шлем, имаше коренно различно развитие спрямо това отреди две лета, след като новият номер едно заложи на атакуващия тенис и демонстрира по-здрави нерви и воля в гладиаторската битка на "Артър Аш Стейдиъм", продължила 3 часа и 17 минути, подпечатвайки победата си - 6:3 7:6(5) 6:3.

По този начин сърбинът доказа отново, че продължава да е властелинът в световния тенис и след триумфа си на Мастърса в Синсинати, където вдигна рекордна 39-та титла от тази категория, то Джокович продължи серията си до 12 поредни успеха и вдигна исторически 24-ти трофей в Шлема, изравнявайки се с Маргарет Корт на върха в тази класация. Това само по себе си пък означава, че от мечтата за осъществяването на Календарен Шлем балканецът бе разделен от само един сет, губейки с 2:3 части от Карлос Алкарас във финала на Уимбълдън, но пък утешението за Ноле в случая се явява завръщането му под номер едно в класацията на АТР при днешното обновяване на подреждането.

Джокович постави началото на тазгодишния финал в Ню Йорк със свой сервис и не срещна никакви проблеми при подаването си, докато далеч не можеше да се каже същото за московчанина, който сбърка две рутинни топки и направи двойна грешка, с което на практика доброволно предаде началния си удар в актива на втория поставен. Същевременно сериозно впечатление правеше повишената агресия в действията на новия номер едно, който в подготовката си за нанасяне на завършващо отиграване пласираше изключително дълбоко топката, в прекомерна близост до основната линия, и не позволи на бившия шампион в турнира да наложи монотонния си стил на игра, като поддържаше нужната константност в представянето си и се откъсна напред с 4:1.

В големият проблем за Медведев пък се превърна и фактът, че той бе доста пасивен в действията си, като серивисът му също функционираше далеч от оптималното си равнище, и дори в дългите разигравания, често явяващи се "стихията" за руснака, то той отстъпваше пред съперника си. Ноле в това време пък по никакъв начин не допусна колебания или спад в играта си и макар да пропиля шанса си да сложи точка на спора в откриващия сет още при сервис на световния номер три, то го стори на собствено подаване след поредната си успешна офанзивна акция, при която реализира 12-ия си уинър и направи първата крачка към трофея.

На старта на втората част множеството непредизвикани грешки от ракетата на третия поставен останаха на дневен ред, като те до голяма степен биваха продиктувани от неговата пасивност. Съвсем друго лице пък ни показваше рекордьорът по титли от Големия шлем, който продължи да е все така активен в офанзивен план, като видимо установи контрол в размените от основната линия и съумяваше да пречупва защитата на съперника чрез многоходови акции, за да достигне брейкбол. 

Изправен до стената в преломния момент, руснакът най-после намери първия си сервис и неутрализира възможностите пред трикратния шампион в турнира, преди да вдигне оборотите на ретур, когато станахме свидетели на същинска гладиаторска битка в осмия гейм, продължил цели 12 минути. В него Медведев нагледно покачи значително агресията в ударите си и пресираше непрестанно противника, като същевременно удължаваше разиграванията до над двадесет размени и случващото се видимо изцеждаше физически Джокера, който обаче ни демонстрира невероятна класа в близост до мрежата, за да спаси първата точка за пробив пред световния номер три в мача и отстоя своето - 4:4.

Изтощението по лицето на втория поставен в тези моменти бе лесно забележимо и макар московчанинът да продължи да бъде константен в играта си, печелейки дългите размени, за да си осигури сетбол в последния възможен миг от частта, то началният удар дойде на помощ на по-високоранкирания тенисист, който оцеля и предизвика изиграването на тайбрек. В него Ноле пръв инкасира неточност, като спря топката в мрежата и изостана с минипробив пасив, ала скоропостижно третият поставен му върна "услугата" и смяната на полетата дойде при паритет в статуквото.

Впоследствие двамата бивши носители на трофея в Ню Йорк ни предоставиха същински тенис спектакъл с изпълненията си, като наелектризираха трибуните до краен предел, но в крайна сметка Джокович спечели играта на нерви и благодарение на грешка от страна на руснака в заключителната точка, то новият номер едно отмъкна сета, продължил умопомрачителните 105 минути, и вече предусещаше триумфа си.

При паузата между отделните части Медведев се почувства принуден да вземе медицински таймаут, след като изпитваше болки в областта на лявото рамо, при което пък балканецът използва възможността да се прибере до съблекалнята за тоалетна. Още в зародиша на третия сет пък ясно личеше, че умората все повече застига третия поставен, който в даден момент се строполи на земята, при което Ноле побърза да провери неговото състояние, като му подаде ръка да се изправи, но московчанинът отказа жеста на съперника и остана да лежи още малко, навярно събирайки сили за остатъка от двубоя.

Оттам насетне световният номер три видимо не можеше да изповядва стила си с продължителни разигравания, предвид факта че изглеждаше изцеден до краен предел, докато 23-кратният шампион в Шлема вдигна оборотите и със серия от отлично проведени атаки реализира ранен пробив. Сдобил се с желания аванс в резултата, балканецът допусна сериозен спад в равнището си и изигра безспорно най-слабия си гейм в хода на срещата, което върна съперника му в играта, но мигновено вторият поставен се реабилитира за стореното по най-добрия начин и не пропусна да впечатли с уменията си на мрежата, за да осъществи на свой ред рибрейк - 4:2.

Впоследствие Джокович изцяло насочи своето внимание към собствените си подавания, при което нервността му си пролича, но въпреки това, запази необходимото самообладание и официализира победата си, а с това и причисли към колекцията си титла номер 24 от Големия шлем.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Историята е пренаписана: Джокович взе реванш от Медведев на US Open и вече е в "клуб 24"! Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | даниил медведев | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook