Историята се повтори: Фонини напомни за магията си и елиминира Мъри от Мастърса в Рим!

от в 23:07 на 10.05.2023
Калоян Соколов

Фабио Фонини може отдавна да е преминал зенита на своята кариера, но винаги си остава крайно непредвидим опонент, който е в състояние да победи всеки един играч, когато играе най-добрия си тенис. Италианският тенис шоумен пък става особено опасен, щом получи възможност да играе пред родна публика и днес за пореден път потвърди въпросната теза, постигайки най-ценната си победа от началото на сезона, отстранявайки Анди Мъри в откриващия кръг на Мастърса в Рим 6:3 4:6 6:3.

Самият Фонини е признавал публично, че никак не харесва именития си колега и явно това му дава нужната мотивация да се представя много силно срещу него, тъй като днес го надигра за пети път от общо девет мача помежду им, а любопитното е, че бившият член на топ 10 за втори път триумфира над Мъри в този турнир, след като го стори и през 2017-а година, когато британецът беше актуален номер едно и защитаващ шампион. В следващия кръг пък изпитанието пред ветерана изглежда повече от преодолимо, защото той ще срещне един от поставените с най-ниско класиране в световната ранглиста, а именно Миомир Кецманович.

Местният любимец още от самото начало загатна, че е готов за пореден път в кариерата си да създаде сериозни проблеми на бившия номер едно и веднага си осигури три поредни брейкбола. Британецът обаче демонстрира шампионски характер, спасявайки общо пет точки за пробив, и измъкна дебютното си подаване в мача. Това по никакъв начин не спря устрема на Фонини, който не спираше да играе с изключителна агресия, а темпото на игра определено идваше прекалено високо за носителя на трофея от 2016-та година.

Съвсем логично участващият с "уайлд кард" състезател съумя да пробие в третия гейм, след като не пропускаше възможност да навлезе навътре в корта и да атакува съперниковия сервис. Световният номер 130 на свой ред беше изправен пред тежко изпитание, само че демонстрира характер и не позволи направата на рибрейк. Оттам насетне бившият шампион в Монте Карло беше безупречен от линията за начален удар, поддържайки преднината си до последно и заслужено извоюва успеха в откриващия сет.

Двукратният златен олимпийски медалист далеч не се обезкуражи, като незабавно се отправи към осъществяването на поредни си обрат през сезона. Мъри започна да свиква с множеството смени на посоката в ударите на съперника си и най-после реализира първия си брейк в сблъсъка, въпреки че се нуждаеше от цели седем опита, за да го стори.

Това подейства силно деморализиращо на Фонини, чиято игра претърпя пълен разпад и по-вискоранкираният тенисист се откъсна напред с 4:0. Много скоро сър Анди доведе нещата до 5:1 в своя полза и наглед само броени минути ни разделяха от влизането на двубоя в решителен сет. Изведнъж първото подаване на британеца напълно изчезна от корта, докато местният любимец вече нямаше нищо за губене, което му позволи да заиграе изключително освободено и двата брейка пасив бяха заличени от него. Все пак шотландският боец не позволи изцяло да изпусне контрола над нещата, демонстрирайки феноменално защита неколкократно, и заслужено достигна до паритет в общия резултат.

Любимецът на зрителите стартира ударно в третия сет и имахме дежа вю на дебютните минути в сблъсъка, тъй като Фонини си осигури преднина от 0:40, само че този път не показа никаква милост и веднага разполагаше с пробив аванс на сметката си. Италианецът буквално летеше по корта и черпеше енергия от тифозите, които създаваха усещането, че ще срутят централния корт със своите скандирания. Това помогна на Фонини да бъде напълно безупречен до края на сблъсъка и заслужено се поздрави с крайния успех, губейки едва три точки на собствен сервис в частта.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Историята се повтори: Фонини напомни за магията си и елиминира Мъри от Мастърса в Рим! Калоян Соколов
Теми:  
atp | анди мъри | Обзори | рим | фабио фонини

Коментари





Следвайте ни в Facebook