"Малчото имаше гигантски живот": Бивш номер 8 слага край на своята тенис кариера

от в 16:48 на 06.05.2024
Калоян Соколов

Диего Шварцман обяви, че ще се откаже в началото на следващия сезон. Някогашният член на топ 10 до нетодавна се намираше в серия от 8 последователни поражения и към момента заема 142-ото място в световната ранглиста. По този начин 31-годишният тенисист напусна топ 100 за пръв път от 2014-та година и по никакъв начин не дава индикации, че може да се завърне сред най-добрите, което явно го е е накарало да преосмисли плановете си за бъдещето.

Шварцман ще остане запомнен сред феновете на играта с невероятната си сърцатост и борбеност, които компенсираха неговия ръст от едва 170 сантиметра. Бившият номер 8 завоюва общо 4 титли на ниво ATP, като освен това може да се похвали с участие в 1/2-финалите на Ролан Гарос през 2020-та година и достигане до финала на Мастърса в Рим. Именно в италианската столица дойде и най-паметната победа на аржентинеца, след като той надви 9-кратния шампион - Рафаел Надал.

Любопитното е, че дебютната ATP титла на южноамериканеца бива спечелена през 2016-та година в Истанбул, когато той побеждава нашия Григор Димитров, въпреки че първата ни ракета водеше със сет и 5:2 гейма във въпросната среща. Огромен повод за гордост у Шварцман си остава и неговото участие във финалите на ATP през 2020-та година, а ето и текстът, с който той оповести своето предстоящо оттегляне от професионалния спорт:

"Какво пътуване само! Толкова много моменти, които никога не съм си представял, че могат да бъдат възможни, толкова много анекдоти, за които не съм си и мечтал, толкова много хора, които срещнах и ми помогнаха да израстна, научиха ме на толкова много, за да се превърна в много по-добър човек и играч, отколкото някога съм си представял, че бих могъл да бъда.

Всяко едно ъгълче на корта, всяка една секунда тренировка, всяка една точка на състезание - всичко това ме правеше невероятно щастлив. Изживявах това с огромен интензитет през цялото време и вече ми е трудно да продължавам със същото темпо. Нека 2024-та да е една възможност за мен, която да е свързана с това да играя за последно на турнирите, които обичам най-много. През 2025-та пък планирам да имам своя финален момент в Аржентина, защото това е най-красивата развръзка, която мога да си представя.

Тенисът ми даде всичко, което имам, и много повече, което ще нося със себе си завинаги. Беше прекрасно пътуване и вие бяхте жизненоважна част от него. Ето защо исках да го съобщя тук и да ви благодаря, защото "Малчото" имаше гигантски живот" - завършва изявлението на бившия номер осем в социалните мрежи.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
"Малчото имаше гигантски живот": Бивш номер 8 слага край на своята тенис кариера Калоян Соколов
Теми:  
atp | диего шварцман | любопитно | отказване

Коментари





Следвайте ни в Facebook