Историята за най-тежката загуба в живота на Федерер, както и последиците от нея

от в 15:31 на 26.01.2021
Калоян Соколов

Роджър Федерер е имал много треньори през бляскавата си професионална кариера, но един е оставил по-сериозна следа в неговото съзнание от всеки друг. Става дума за покойния Питър Картър, който поема Роджър още в тийнейджърските му години и загива точно преди Федерер да започне да печели голяма титла след голяма титла, а сега ще ви разкажем малко повече за него и влиянието му върху швейцареца.

Кой е Питър Картър?

Става дума за един от водещите австралийски специалисти, който моментално съзира огромния потенциал у швейцареца и го превръща от един гневен хлапак в претендент за най-големите трофеи. Картър работи с Роджър от времето, когато Маестрото далеч не е давал заявка за някакви страхотни успехи и редовно е губел мачове дори на регионално ниво. Специалистът обаче съумява да придаде нужното спокойствие на младока и той помъдрява в житейски и игрови план.

"Питър е човекът, който ме оформи като играч. Стилът ми в момента е изграден изцяло благодарение на него. Без Картър нямаше да постигна нито капка от резултатите си. Той беше мой ментор, мой по-голям брат и дължа почти всичко на него" - признава 20-кратният шампион от Големия шлем.

Отражението на смъртта на Картър върху Федерер

Съдбата обаче е отсъдила това партньорство да няма щастлива развръзка. Австралиецът загива в автомобилна катастрофа през 2002-а година, когато Роджър все още е едва на 20 години. Новината шокира момчето до такава степен, че то изцяло променя мирогледа си.

"Беше истински шамар от реалността. Казах си, че е време да взема тениса значително по-насериозно. Край на глупавите избухвания, пораженческите мисли и всякакъв род опити за скатаване. Дължах му го изцяло, макар че тогава просто се чувствах унищожен отвътре.

Тези събития ми дадоха нова цел и перспектива. Исках да се гордее с мен, а не да се превърна в поредния провален талант. Тренирах по-здраво от всякога, защото мотивацията да го правя беше съвсем друга" - продължава разказа си Федерер.

Отношението на Роджър към и семейството на Питър до днес

Бившият номер 1 следва обещанията си оттогава и до днес. Швейцарецът винаги изказва благодарността си към Картър за техниката си, както и за всички получени житейски уроци през времето. Роджър винаги е необикновено емоционален, когато стане дума за бившия му треньор и няма и помен от хладнокръвния шампион, когато познаваме, защото той сякаш бива заменен от онова неуверено 20-годишно момче, което е готово да пожертва всичко в името на одобрението на своя ментор.

Федерер не е забравил и родителите на Питър Картър, като всяка година им осигурява място в неговата ложа по време на Откритото първенство на Австралия, а също така поема всичките им разходи по пътуването до Мелбърн и те винаги отсядат в един и същ хотел с Маестрото, имайки възможност от близо да съзрат какъв тенисист е съумял да изгради техния син.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Историята за най-тежката загуба в живота на Федерер, както и последиците от нея Калоян Соколов
Теми:  
истории | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook