Италианска хегемония: Беретини сломи Монфис в петсетов трилър и очаква Надал на 1/2-финал!

от в 14:31 на 25.01.2022
Калоян Соколов

Матео Беретини и Гаел Монфис изиграха един от най-качествените двубои на тазгодишния Аустрелиън Оупън, които предложи купища обрати и силни емоции, но в крайна сметка италианецът показа по-здрави нерви и се класира за дебютен полуфинал в Мелбърн - 6:4 6:4 3:6 3:6 6:2. По този начин Беретини си осигури сблъсък с Рафаел Надал, който ще се проведе в петъчния ден и ще определи един от финалистите в надпреварата.

Монфис започна на добре познатото си високо темпо, което налагаше през целия турнир, и публиката се наслади на неговите свръхзвукови форхенди, но постепенно мощта на Беретини взе връх и французинът се оказа в отбранителна позиция. Ветеранът отстъпваше все повече назад от основната линия и се поставяше на практика в невъзможни позиции в разиграванията, макар че показваше характерния си удивителен атлетизъм. Това помогна на италианеца да осъществи пробив за 3:2, който задържа до последно и се поздрави с успеха в първия сет.

Втората част ни предложи един от геймовете на турнира, когато Беретини трябваше да мине през 10 равенства и общо три точки за пробив, само че винаги можеше да разчита на първия си сервис в критичните моменти и римлянинът се измъкна от тежкото положение, което го накара да нададе мощен вик на облекчение. Монфис пък изглеждаше тотално изтощен и му трябваше все повече време да възстанови дишането си между точките, докато световният номер 7 преливаше от увереност и постоянно увеличаваше завършващите удари на своята сметка, като съвсем скоро авансът му се покачи на 2:0 части.

Наглед 35-годишният състезател изглеждаше обречен, но изведнъж намери прилив на енергия и започна да удря топката по-силно от всякога. Опонентът му остана шокиран от този внезапен устрем на Ла Монф, а публиката застана изцяло зад един от най-големите шоумени в играта. Парижанинът обаче не съумяваше да се възползва от възможностите си и имаше късмета да се стигне до двойна грешка от другата страна на мрежата, която му позволи за пръв път да спечели гейм на посрещане и скоро сетът отиде в актива на по-опитния тенисист.

Подемът в действията на 17-ия поставен продължи с пълни сили и той веднага се сдоби с шанс отново да грабне съперниковото подаване, ала италианецът отвърна с отлично излизане към мрежата и засега се спаси от допускането на ранен пасив. Монфис изглеждаше много по-свеж и диктуваше темпото на игра, като умората се настани трайно от страната на Беретини и той започна все по-често да забива ударите си в центъра на мрежата, което помогна на опонента му да се сдобие с брейк аванс и да поведе с 4:2 гейма. Оттам насетне французинът не допусна някакви сериозни изненади изненади и победителят щеше да се определи в решителен пети сет.

В него по-високоранкираният играч веднага се добра до брейкбол чрез изпълнение на брилянтен лоб и дочака грешка от съперника, за да вземе ценно предимство, което веднага разви и вече водеше с ранен пробив. Италианецът продължи да властва на корта благодарение на мощния си форхенд, чието пласиране създаваше затруднения на бившия №6, и така Беретини дублира преднината си от брейк, откъсвайки се напред със стабилен аванс от 4:0. В оставащите минути финалистът от Уимбълдън просто нямаше слабо място в играта си и не съществуваше сила на света, която да го спре по пътя му към първи полуфинал в Мелбърн.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Италианска хегемония: Беретини сломи Монфис в петсетов трилър и очаква Надал на 1/2-финал! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън | гаел монфис | матео беретини | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook