Иван Любичич: Възстановяването на Федерер върви по план

от в 15:26 на 06.03.2020
Петър Колев


Иван Любичич, бивш световен №3 и част от треньорския щаб на Роджър Федерер, даде интервю пред швейцарския вестник Tages Anzeiger, в което разказва за привилегията да работиш с швейцареца.

"Той (Федерер) е моят първи, втори и трети приоритет. На негово разположение съм 52 седмици в годината и ще продължа да го правя, стига той да желае да продължи да играе. Тенисът тече във вените ми, той е моята най-голяма любов. Благодарен съм на възможностите, които ми е дал животът, но никоя от тях не е по-голяма от тази да имам привилегията да работя с Роджър Федерер", сподели хърватинът.



 

Любичич говори и за възстановяването на швейцареца, който се подложи на операция на коляното, която ще извади носителя на 20 титли от Големия Шлем от корта до месец юни. Треньорът на Федерер е оптимист: "Засега рехабилитацията върви по план. Надявам се да видя Роджър на корта за тренировки възможно най-бързо."

Бъдейки попитан за своето бъдеще и какво ще прави, ако някога спре да работи с Федерер, Любичич отговори: "Това е нещо, което не мога да си представя в момента."



Роджър Федерер започна работата си с Иван Любичич още през 2016 г., губейки на финала на турнира в Бризбейн от Милош Раонич и на 1/2-финалите на Australian Open от Новак Джокович. На 8 февруари същата година той трябваше да се подложи на операция на лявото коляно, която го изкара от корта чак до турнира на червено в Монте Карло. През цялата година той изигра само седем турнира, като сложи край на сезона си след загубата на 1/2-финалите на Уимбълдън от Милош Раонич, когато получи нова травма, пропускайки Олимпийските игри в Рио де Жанейро.



Любичич беше до него в този труден момент, нетърпеливо чакайки възстановяването на Федерер и моментът, в който да започне да подобрява играта на швейцареца и по този начин отново да го поведе по пътя към спечелване на титлите от Големия Шлем. Заедно с подкрепата на Северин Люти, Роджър и Иван свършиха перфектна работа през 2017 г., като швейцарецът спечели две титли от Големия Шлем (първи за Федерер от 2012 г. насам) и завърши годината с невероятния баланс от 54 победи и 5 загуби, който му помогна да се изкачи до №2 в световната ранглиста на 36 години.



След спечелените седем трофея през 2017 г., Роджър спечели по четири титли в следващите два сезона, като дори защити титлата си на Australian Open през 2018 г. Със своя подобрен бекхенд, Федерер беше способен да се противопостави на всеки противник и дори да достигне до първото място в световната ранглиста през фервруари, 2018 г. в Ротердам под ръководството на Иван Любичич, който знаеше как да подобри играта на швейцареца и да го доведе до върха на класацията на ATP за първи път от 2012 г.



След още една невероятна кампания през 2019 г., която му помогна да се завърши в Топ 3 в края на сезона, Федерер достигна до 1/2-финалите на Australian Open, отпадайки от Новак Джокович, през януари преди да обяви, че се е подложил на операция на коляното, която ще го принуди да пропусне турнирите в Дубай, Индиън Уелс, Маями, както и втория турнир от Големия Шлем за годината - Ролан Гарос.



Федерер ще се задържи в Топ 10 на световната ранглиста до месец юни, когато се очаква той да направи своето завръщане на корта, надявайки се да се бори за големи титли и да се върне към печелившия път още в Хале и на Уимбълдън, въпреки че ще навърши 39 години през месец август.


Източници: BolaAmarela и Tennis World USA


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Иван Любичич: Възстановяването на Федерер върви по план Петър Колев

Коментари





Следвайте ни в Facebook