Иванишевич: Джокович трябва да направи невъзможното, за да победи Надал в Париж

от в 18:40 на 02.03.2021
Мирела Николова

Малко повече от седмица след спечелването на 18-ия трофей на Новак Джокович от Големия шлем, неговият треньор Горан Иванишевич сподели "детайли от кухнята" по пътя към „най-сладката титла“, както самият той определи деветия триумф на Ноле в Мелбърн.

В интервю за Tennis Majors Иванишевич, който работи със сърбина от Уимбълдън 2019 насам, разкри своите очаквания за потенциален сблъсък с Рафаел Надал в Париж, както и за дългоочакваното завръщане на Роджър Федерер.

- Джокович разказа, че е имал много възходи и падения психически след дисквалификацията на US Open миналата година. Поглеждайки назад, колко трудно му беше от Ваша гледна точка?

- Мисля, че хората и сами биха могли да разберат колко трудно е било за него тогава. Това, което се случи в Ню Йорк, дойде като гръм от ясно небе. Беше още по-болезнено, тъй като Новак беше големият фаворит за спечелването на титлата. Той успя да триумфира в Рим след това, но нивото му на игра далеч не беше най-доброто, на което е способен. Дори няма нужда да коментирам финала на Ролан Гарос, в който нищо от онзи Джокович, когото сме свикнали да виждаме, не се прояви, но разбира се, трябва да отбележим факта, че Надал играеше отлично.

Краят на годината също не беше идеален, тъй като въпреки че опита да се отърси от случилото се за толкова кратък период от време, не успя. Когато дойдохме в Австралия, смело мога да кажа, че той решителен и енергичен отново.

- Финалът на Ролан Гарос през 2020 г. завърши бързо. Има много време дотогава, както и други силни претенденти, но ако Новак отново се срещне с Рафа в Париж, очаквате ли по-оспорван мач?

- Едва ли ще започне по същия начин (смее се). Честно казано, не мисля, че Новак би могъл да го повтори дори да искаше. Рафа без съмнение е големият фаворит в Париж, но фаворитите не винаги печелят.

- Тъй като Ролан Гарос е следващата голяма цел, на кои аспекти в играта ще наблегнете преди сезона на клей?

- Първо и най-важно, Новак трябва да бъде физически най-добрият, трябва да се чувства достатъчно издръжлив, за да остане на корта толкова дълго, колкото е необходимо. Във финала през миналата година се опитваше максимално да съкращава разиграванията и за тази цел изпълняваше множество къси топки, които в голяма част от ситуациите бяха лош избор. Новак трябва да се чувства готов да играе петнадесет часа дори, ако се наложи, преди тази потенциална среща с Надал. Когато почувства, че може да издържи физически, ще има шанс.

- Роджър Федерер скоро ще се върне на корта в Доха. Мислите ли, че може да достигне познатото си ниво на игра отпреди тази толкова продължителна почивка?

- Играл съм срещу Федерер, а също така съм тренирал с него. Едно нещо, което научих, е, че никога не трябва да бъде отписван, като същото важи и за настоящия момент. Той винаги е опасен, особено на Уимбълдън. Ако играе, това означава, че е готов, а когато е готов, е изключително труден съперник.

- На 8 март Джокович официално ще стане тенисистът с най-много седмици под номер едно в света (311). Колко важно е това постижение в състезанието между Голяма тройка?

- Всичко е важно между тях тримата. Искам да кажа - 311 седмици и повече, това е очарователно. Новак е спечелил всичко, което е могъл да спечели, а краят на кариерата му все още не се вижда. Дебатът за най-великия играч за всички времена се свежда до вкус и предпочитания, но ако вземем предвид цифрите, е трудно да се отрекат някои неща. За мен Новак е най-добрият и най-завършеният играч някога, за някой друг това са Надал или Федерер. Ще бъде интересна тема за обсъждане, когато кариерите им приключат.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Иванишевич: Джокович трябва да направи невъзможното, за да победи Надал в Париж Мирела Николова
Теми:  
голямата тройка | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook