Изненада в Монастир: Световната №73 разочарова топ поставената на родна земя

от в 20:07 на 07.10.2022
Мирела Николова

Онс Жабер пренаписа изцяло историята на тениса в родната си страна Тунис, където през настоящата седмица се състои WTA 250 турнирът в Монастир. Тя бе поставена под номер едно в схемата и категорично бе най-изявената фаворитка за трофея, ала днес световната №73 Клер Лиу обърка плановете на домакините и надделя над тунизийката в трисетова битка, завършила с крайното 6:3 4:6 6:4 за близо 2 часа и половина игра. Така 22-годишната американка продължава към полуфиналната фаза, където я очаква двубой срещу Елизе Мертенс или Моюка Учижима. 

Срещата стартира значително по-добре за американката, която разпределяше ударите си отлично и непрекъснато рушеше ритъма на съперничката си, дочаквайки грешки от нейната ракета. В началните минути неточностите на Жабер бяха в изобилие, което бе добре дошло за младата тенисистка, успяла да се възползва от обстоятелствата и да си изгради ранна преднина от 3:0. До края на сета Лиу поддържаше високо ниво на игра и безпроблемно съумя да поведе в отделните части.

73-ата в света пренесе устрема си и във втория сет, където още на старта реализира нов пробив. Подкрепяна от трибуните обаче, финалистката от US Open и Уимбълдън бързо възвърна позициите си на корта, осъществявайки светкавичен рибрейк, а впоследствие дори на свой ред спечели противниковото подаване за 3:1. Оттам насетне станахме свидетели на още 4 пробива, ала в крайна сметка агресивните ретури на Жабер и по-вариативната ѝ игра я изведоха до успех в частта.

Финалният сет започна изключително равностойно, като зрителите можеха да се насладят на множество интригуващи размени на удари както от дъното на корта, така и в близост до мрежата. Най-големият проблем за местната любимка се оказа нейният втори сервис, тъй като в хода на цялата част тя спечели едва 2 от 15 разиграни точки на второ подаване. Това бе и в основата на реализирането на късен пробив в деветия гейм от страна на Лиу, която няколко минути по-късно можеше да ликува с крайната победа.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Изненада в Монастир: Световната №73 разочарова топ поставената на родна земя Мирела Николова
Теми:  
wta | монастир | Обзори | онс жабер

Коментари





Следвайте ни в Facebook