Изненадите на US Open не спират: 21-годишна китайка отстрани световната номер три

от в 22:00 на 31.08.2022
Мартин Петков

Мария Сакари вече неколкократно разочарова с изявите си от началото на американското турне, след като спечели едва един мач от четири в хода на подготвителните надпревари преди US Open, на който имаше нелеката задача да защити точките си от полуфинала миналата година, с което и третото си място в световната ранглиста. Гъркинята на старта на Откритото първенство на САЩ взе своебразен реванш за поражението си на Уимбълдън от Татяна Мария, но през днешния ден третата ракета на света се провали гръмко срещу световната номер 75 Ксию Уанг, допускайки пълен обрат след 2 часа и 45 минути на корта - 6:3 5:7 5:7. За сметка на това пък 21-годишната китайка с победата си над миналогодишната полуфиналистка в турнира продължава към третия кръг, където очаква една измежду Алисън Риск и Камила Осорио.

Европейката опита бързо да пречупи съпротивата на далеч по-неопитната си съперничка, като стигне до ранен пробив и идеята ѝ сработи, за да поведе 3:1. Уанг от своя страна мигновено се реабилитира, започвайки все повече да търси атака, което ѝ позволи да реализира рибрейк и своебразно рестартира срещата. Сакари все пак нито за секунда не допусна да изгуби инициативата и изглеждаше още по-мотивирана в идните минути, като обезличи китайката, давайки ѝ една точка от 13 в заключителните три гейма и заслужено записа откриващия сет на сметката си.

Във втората част статуквото на корта видимо се промени след редици грешни решения на миналогодишната полуфиналистка, която неистово бъркаше, докато талантливата китайка изчака шанса си и грабна, за да поведе с 4:1. Последва отчаян щурм на гъркинята, която усети, че няма време за губене и посредством общо три поредни брейка между двете, придружени със спасен сетбол на третата поставена, то паритетът бе възстановен в десетия гейм. С този развой на събитията Сакари наглед си върна лидерската позиция и разполагаше с така наречения "скрит мачбол" в идните минути, ала безвъзмездно го пропиля и влоши още повече случващото се за себе си, след като Уанг я изненада в последния възможен момент и отмъкна сета.

Фаворитката в паузата между отделните части съумя да преосмисли игровия си стил, като разликите се видяха от желанието ѝ да влиза в чести престрелки от основната линия, с което отново си върна водачеството и се доближи до крайния успех - 3:1. Световната номер 75 обаче за пореден път демонстрира непримиримост и навакса изоставеното си от пробив пасив, за да може подобно на по-рано в сблъсъка за огромна изненада на зрителите да покачи равнището си в заключителния 12-ти гейм, когато Сакари се пречупи пред обзелите я признаци на нервност и своеобразно се сгромоляса, допускайки Уанг да осъществи пълен обрат в мача.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Изненадите на US Open не спират: 21-годишна китайка отстрани световната номер три Мартин Петков
Теми:  
us open | wta | ксию уанг | мария сакари

Коментари





Следвайте ни в Facebook